ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ Νο36: «Δεν είναι ντεκόρ, δεν είναι δώρα»

Πέτρος Κατσάκος

απο Cyclades Open

Τον Δεκέμβρη του 2017, μια αγελάδα είχε γίνει ο μεγάλος μπελάς για την αστυνομία της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Μια αγελάδα, η Στόρμι, όπως την είχε βαφτίσει ο τοπικός τύπος που δεν δεχόταν με τίποτα να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου στην «ζωντανή» χριστουγεννιάτικη φάτνη μιας εκκλησίας της πόλης, που ο εφημέριος είχε την φαεινή ιδέα να γεμίσει με ζώα. Η Στόρμι λοιπόν έβρισκε συνεχώς τρόπο να δραπετεύει από την φάτνη και να περιπλανιέται με τις ώρες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και πονοκέφαλο στους δεκάδες αστυνομικούς που κάθε τρις και λίγο επιστρατεύονταν για να την συλλάβουν και να την επιστρέψουν δίπλα στο ομοίωμα του νεογέννητου Ιησού τον οποίο, η καλή μας αγελάδα, αρνιόταν πεισματικά με τα χνώτα της να ζεστάνει. Οι συνεχείς αποδράσεις της Στόρμι και η γκρίνια της αστυνομίας ανάγκασαν τελικά τον εφημέριο Μάικλ Κέιν να παραδεχτεί το λάθος του και να στείλει την Στόρμι πίσω στην φάρμα όπου μέχρι τότε ζούσε, δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα ζώα δεν είναι ούτε κομπάρσοι ούτε και ντεκόρ σε ανθρώπινα θεάματα, όσο «ιερά» και αν θέλουν ορισμένοι να τα παρουσιάζουν.

Από το Δουβλίνο ως τον Βόλο

Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου η οικολόγος δήμαρχος του Δουβλίνου απαγόρευσε τη χρήση ζωντανών ζώων στη φάτνη του Δημαρχιακού μεγάρου κόβοντας έτσι το νήμα σε μία πρακτική 35 περίπου χρόνων. «Όσο ο εγκλωβισμός συναισθανόμενων ζώων, με αυτό τον αποτρόπαιο τρόπο, σημαίνει παντελή άγνοια της ευζωίας τους, άλλο τόσο είναι εντελώς περιττές παρόμοιες «σκηνοθεσίες» όταν η ροή των περαστικών σταματά για να ρίξει μια γρήγορη ματιά στα εγκλωβισμένα ζώα πριν να απομακρυνθεί γοργά», σημείωσε ο εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης που χρόνια αγωνιζόταν για την κατάργηση της ζωντανής αυτής φάτνης αντίστοιχη της οποίας συναντάμε στον Βόλο.

«Έχουμε ένα πόνυ και κάποια προβατάκια, τα οποία δημιουργούν ένα ωραίο κλίμα και για τις ημέρες αυτές που περιμένουμε να έρθουν αλλά και φυσικά και για τα ίδια τα ζωάκια». Με τα λόγια αυτά απάντησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Βόλου στις διαμαρτυρίες των εδώ φιλοζωικών οργανώσεων για τις ζωντανές φάτνες που ο Αχιλλέας Μπέος έχει στήσει στην πόλη του χρησιμοποιώντας κάποια ζώα ως ντεκόρ που κάποιο θεωρούν ότι δίνει ζωντανό χρώμα στο κλίμα των ημερών. Μόνο που το «ντεκόρ» είναι υποχρεωμένο να κοιμάται και να τρώει πάνω στα περιττώματά του και τα μικρής ηλικίας αρνάκια να κλαίνε συνεχώς καθώς δεν μπορούν να δεχτούν τον βίαιο και πρόωρο αποχωρισμό από τις μητέρες τους παρότι η μεταφορά τους στο πολύβουο κέντρο του Βόλου έγινε για τον ιερό σκοπό της διακόσμησης μιας χριστουγεννιάτικης φάτνης. Έτσι, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο υφίστανται κακοποίηση τα ζώα.

Τα ζώα δεν είναι χριστουγεννιάτικο δώρο

Τους πρώτους μήνες κάθε χρόνου είναι η περίοδος όπου αυξάνονται κατακόρυφα οι εγκαταλείψεις ζώων. Είναι οι περίοδος που χιλιάδες άνθρωποι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συγκατοικήσουν ή να αναλάβουν με υπευθυνότητα την συντήρηση του ζώου που κάποιος τους το έκανε δώρο τις ημέρες των εορτών. Πρόκειται για ζωντανά δώρα που χαρίζονται συνήθως σε παιδιά και πολλές φορές τα «παιχνίδια» αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Μικρές χελώνες, χρυσόψαρα, χάμστερ, εξωτικά παπαγαλάκια και κουνελάκια σε κλουβιά, γατάκια και κουτάβια με πολύχρωμες κορδέλες στον λαιμό χαρίζονται σε συσκευασία δώρου αυτές τις γιορτινές ημέρες αλλά πολλές φορές καταλήγουν στα χέρια ανθρώπων ακατάλληλων και απροετοίμαστων για μια τέτοιου είδους συγκατοίκηση με τα ζώα να καταλήγουν στο δρόμο, στον υπόνομο ή ακόμα και ζωντανά στους κάδους απορριμμάτων.

Άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να αποδεχθούν ότι τα ζώα αυτά  δεν είναι διακοσμητικά αντικείμενα στο σπίτι, άψυχα όντα χωρίς ανάγκες μα είναι μέλη της οικογένειάς τους που αλληλεπιδρούν όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα μαζί τους. Και στον αντίποδα έχουμε κάποια αθώα πλάσματα που από τη μία ώρα στην άλλη βρίσκονται ξαφνικά μόνα σε εχθρικούς δρόμους, χωρίς νερό και φαγητό να βιώνουν ένα πρωτόγνωρο φόβο και φυσικά να εκτίθενται σε κινδύνους που αφήνουν ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης με τα περισσότερα να μην καταφέρνουν να ζήσουν παραπάνω από δύο χρόνια στους δρόμους, αν δεν χάσουν φυσικά τη ζωή τους την ίδια μέρα που εγκαταλείφθηκαν, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κάθε στιγμή είναι αμέτρητοι.

Λάθος μηνύματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς με το να χαρίζεις ένα ζώο ως δώρο στέλνεις ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα καθώς με την κίνηση αυτή ο αποδέκτης είτε είναι παιδί είτε ενήλικας πολύ πιθανόν να πιστέψει ότι το ζώο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παιχνίδι ή ένα διακοσμητικό αντικείμενο το οποίο μπορεί να εγκαταλείψει όταν το βαρεθεί. Πολλά εξ αυτών και κυρίως τα σκυλιά καταλήγουν είτε αδέσποτα είτε μέσα σε κλουβιά άθλιων συνήθως κυνοκομείων με την ελπίδα να βρουν κάποια μέρα ένα πιο φιλόξενο και ανθρώπινο σπίτι.

Πηγή: Αυγή

Δείτε επίσης