ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ Νο47: Ακρωτηριάζοντας τους «φίλους» μας

Πέτρος Κατσάκος/Αυγή

απο Cyclades Open

Στις αρχές του 2020, με μια αφίσα του Όζυ Όζμπορν με κομμένες τις άκρες των δαχτύλων του ξεκινούσε η διεθνής εκστρατεία της PETA κατά της ονυχεκτομής των γατών. Ήταν μια προσπάθεια να ενημερωθεί η κοινή γνώμη πως ο ακρωτηριασμός των ζώων είναι μια διεστραμμένη και εγκληματική πρακτική που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν για τους τετράποδους φίλους τους. Το μήνυμα που έστελνε ο θρύλος της χέβι μέταλ μουσικής αναφερόταν στην ονυχεκτομή και έλεγε πως η συγκεκριμένη πρακτική είναι εξωφρενική και λάθος εξηγώντας πως “εάν ο καναπές σας είναι πιο σημαντικός για εσάς από την υγεία και την ευτυχία της γάτας σας, δεν αξίζετε να έχετε ένα ζώο! Πάρτε για τις γάτες σας ένα ονυχοδρόμιο και μην τους αφαιρείτε τα νύχια για μια ζωή”.

H ονυχεκτομή δεν είναι μανικιούρ

H ονυχεκτομή είναι μια επώδυνη χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει 10 ξεχωριστούς ακρωτηριασμούς στα δάχτυλα των μπροστινών ποδιών μιας γάτας στερώντας της ένα από τα σημαντικότερα και πολυτιμότερα όπλα άμυνας. Βιολογικά, τα νύχια της γάτας είναι οι τελικοί φάλαγγες των δακτύλων. Με τη χειρουργική αφαίρεση των νυχιών, ο κτηνίατρος αφαιρεί επί της ουσίας τις φάλαγγες των δακτύλων, στερώντας τη γάτα από σημαντικά μέρη του σώματος, με τα οποία όχι μόνο προσκολλάται σε διάφορες επιφάνειες όταν κινείται, αλλά μπορεί να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης. Στερημένη από το πιο ισχυρό όπλο της, μια γάτα δεν θα μπορέσει ποτέ να αισθανθεί ασφαλής ακόμη και σε ένα διαμέρισμα της πόλης, καθώς τα νύχια βοηθούν όχι μόνο να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της, αλλά και για να πηδά, να τρέχει και να συντονίζει το όλο σώμα της ενώ κινείται. Μια γάτα χωρίς τα νύχια της παύει να είναι αυτό που γεννήθηκε καθώς μετά από μια τέτοιου είδους επέμβαση το ακρωτηριασμένο ζώο γίνεται νευρικό, επιθετικό και συχνά σταματά να αισθάνεται αγάπη για τον άνθρωπό του.

 Και όλα αυτά για να μην ξύνει μια γάτα τα νύχια της στα έπιπλα του σπιτιού όπου ζει. Και όλα αυτά επειδή ο νόμος επιτρέπει σε κτηνιάτρους να ακρωτηριάζουν τις γάτες κατόπιν ανθρώπινης εντολής. Γιατί στην Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλές χώρες, η ονυχεκτομή επιτρέπεται και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα ανακαλύψετε δεκάδες κτηνιατρικά κέντρα που αναλαμβάνουν τον ακρωτηριασμό γατών.

Κόβουν αυτιά σκύλων για αισθητικούς λόγους

Σε αντίθεση με τις γάτες και παρότι ο ακρωτηριασμός των αυτιών και ουρών των σκύλων είναι μια πολύ παλιά και γνωστή σε πολλούς συνήθεια, στην Ελλάδα, από το 1992, ισχύει ο νόμος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση για λόγους αισθητικής.

Η τακτική του ακρωτηριασμού των σκύλων είναι μια πολύ παλιά υπόθεση και βασιζόταν σε μια λανθασμένη θεωρία που ήθελε την βάρβαρη αυτή πρακτική να μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης των αυτιών του ζώου αλλά και των τραυματισμών σε αυτά που θα χρειαζόταν να παλέψουν, είτε προστατεύοντας το κοπάδι τους ως τσοπανόσκυλα είτε επειδή χρησιμοποιούνταν σε κυνομαχίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αυτιά αποτελούσαν έναν εύκολο στόχο, και το αντίπαλο ζώο μπορούσε εύκολα να τα αρπάξει και να τα τραυματίσει.

Ένας άλλος λόγος που ακολουθούνταν αυτή η πρακτική ήταν γιατί υποτίθεται πως βοηθούσε το σκύλο να ακούει καλύτερα. Παρά την απαγόρευση που θεωρητικά ισχύει για όλους τους παραπάνω λόγους ο ακρωτηριασμός σκύλων συνεχίζεται να ακολουθείται για λόγους αισθητικής καθώς δεν είναι λίγα τα ζώα τα οποία ακρωτηριάζονται με σκοπό να συμμετάσχουν σε αγώνες μορφολογίας και κατά κύριο λόγο την απάνθρωπη αυτή διαδικασία ακολουθούν οι ιδιοκτήτες σκυλιών ράτσας πιτ μπουλ, μπόξερ, ντόμπερμαν και ντόγκο αρτζεντίνο ώστε να κάνουν τον σκύλο τους να μοιάζει πιο “άγριος” και πιο “τρομακτικός”.

Μόνο που η ουρά και τα αυτιά ενός σκύλου δεν είναι διακοσμητικά εξαρτήματα ώστε κάποιος να μπορεί να τους τα κόβει. Είναι ανατομικά και ζωντανά μέρη του σώματος ενός ζώου, που χρησιμεύουν σε πολλές βιολογικές του λειτουργίες. Η ουρά για παράδειγμα βοηθάει στην ισορροπία καθώς ο σκύλος την χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο που ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί τα χέρια του για να μην πέσει. Ο ακρωτηριασμός της ουράς μπορεί να εκθέσει το σκυλί σε επιβλαβείς συνέπειες, που περιλαμβάνουν μακροχρόνιο πόνο και έντονα νευρολογικά προβλήματα.

Info: Είναι περισσότερες από 20 οι χώρες που έχουν απαγορεύσει ή έχουν περιορίσει αυστηρά τους κτηνιάτρους από το να εκτελούν την επώδυνη διαδικασία της ονυχεκτομής ενώ το καλοκαίρι του 2019, η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τον συγκεκριμένο ακρωτηριασμό των γατών. Παράλληλα, πολλές είναι οι χώρες, ανάμεσα τους η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Κύπρος  και η Γερμανία που έχουν θεσπίσει νόμους κατά του ακρωτηριασμού των σκύλων. Και αν αναρωτηθήκατε ποτέ για τον λόγο που τα φλαμίνγκο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν πετούν είναι γιατί τα φτερά τους έχουν ακρωτηριασθεί με τρόπο που να μην μπορούν να δραπετεύσουν από την φυλακή τους.

Πηγή: Αυγή/Πέτρος Κατσάκος

Δείτε επίσης