Κ. Ρόντος-Δημογραφικό: Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά χαράσσουν την στρατηγική

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Ο καθηγητής Δημογραφίας και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην Διευθυντής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, Κώστας Ρόντος μίλησε στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» και στην Ειρήνη Προμπονά με αφορμή ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψε μετά τη δημοσίευση από την ΕΛΣΤΑΤ των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021.

Η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που παρουσιάζει πληθυσμιακή αύξηση είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όπου ο πληθυσμός είτε μειώθηκε είτε κατέγραψε οριακές μεταβολές.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, ακούμε συχνά.

Είναι όμως έτσι;

Η αποτύπωση της πληθυσμιακής ανάπτυξης της χώρας δεν έχει μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί ο κ. Ρόντος «πέρα από τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για τεχνικούς/μεθοδολογικούς λόγους και την αναμονή της ανακοίνωσης των σφαλμάτων της απογραφής του 2021, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μια δυναμική, από δημογραφικής άποψης Περιφέρεια, καθώς είναι η μόνη που παρουσιάζει θετική φυσική μεταβολή». Αυτό οφείλεται κυρίως στις μεταναστευτικές ροές, όπως εξηγεί. Μάλιστα η έντονη πληθυσμιακή αύξηση παρουσιάζεται περισσότερο στα Δωδεκάνησα, ενώ οι Κυκλάδες φαίνονται στάσιμες.

Εκείνο όμως που προκύπτει είναι πως ενώ η απογραφή και η έρευνα των Πανεπιστημίων είναι ένα εργαλείο για να χαραχτεί μια στρατηγική ανάπτυξης σε κάθε τμήμα-περιφέρεια, δυστυχώς η πολιτεία δεν δίνει αρκετή σημασία στο εργαλείο αυτό.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα

Δείτε επίσης