Καφές: Ανεβαίνει από σήμερα η τιμή – 24% ΦΠΑ για κατανάλωση σε καφετέρια

απο Cyclades Open

«Φωτιά» παίρνει από σήμερα, 1η Ιουλίου η τιμή του καφέ αλλά και των μη αλκοολούχων ποτών στα καταστήματα καθώς επανέρχεται στο 24% ο συντελεστής του ΦΠΑ, για κατανάλωση εντός του καταστήματος.

Ο φόρος μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery).

Μιλώντας για τις αυξήσεις στις τιμές, ιδιοκτήτης καφέ αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»: «Ζητήσαμε από τον κ. Χατζηδάκη την διατήρηση οριζόντιου ΦΠΑ στο 13% αλλά δεν εισακουστήκαμε. Από σήμερα, πρώτη μέρα ξεκίνησε το 24% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι θαμώνες μας να μην κάθονται στο σαλόνι γιατί η τιμή θα αυξηθεί».

Καμπανάκι για απολύσεις εργαζομένων 

Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Καρασαββίδης, ο σερβιριζόμενος καφές θα πάει από τα 3,5 ευρώ στα 4 ευρώ.

Επισημαίνει παράλληλα, πως λόγω του φόρου και την μείωση πελατών στο κατάστημα, θα αναγκαστούν οι καταστηματάρχες να κάνουν απολύσεις προσωπικού και ιδίως σερβιτόρων «και αυτό δεν είναι καλό για την οικονομία της χώρας μας», επισημαίνει ο επιχειρηματίας.

Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στις καφετέριες

Η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΡΤ, με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ:

  • ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ,
  • η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα και
  • ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχει διευκρινίσεις προκειμένου να αποφευχθεί νέα αναστάτωση στην αγορά.

Ειδικότερα, αναφέρει:

“Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης».

Στον χαμηλό συντελεστή 13% παραμένουν και τα κόμιστρα των ταξί”. 

Πηγή: ethnos.gr

📸Karl Fredrickson/Unsplash

Δείτε επίσης