Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού ο πολικός αεροχείμαρρος-Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα

απο Cyclades Open

Αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού, καθώς ο πολικός αεροχείμαρρος θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας στη χώρα μας. Πώς θα εξελιχθεί το ψυχρό κύμα.

Οπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ, στο News247.gr πριν από τα μέσα Ιανουαρίου είχαμε αναφέρει σε σχετικό μας άρθρο ότι ο καιρός θα αργήσει να γίνει χειμωνιάτικος και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα γινόταν κάτω από ειδικές συνθήκες μόνο προς το τέλος του μήνα.

Πράγματι, από την ανάγνωση των πρώτων στοιχείων των τελευταίων ημερών, όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τις επόμενες μέρες, καθώς ο πολικός αεροχείμμαρος προς στο τέλος της εβδομάδος θα αποκτήσει βόρεια ροή, οπότε και θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα προς την περιοχή μας.

Καιρός: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος και ψυχρές εισβολές - Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

Όπως έχουμε και άλλες φορές αναφέρει ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι αέρα» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει αέριες μάζες με μεγάλες ταχύτητες επηρεάζοντας σημαντικά και τις κατώτερες στάθμες.

Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.

Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.

Η πορεία και η θέση του αεροχείμαρρου τις επόμενες μέρες

Πριν αναφερθούμε στην πιθανή πορεία, να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να σημειώσουμε ότι συχνά στην ενημέρωση των πολιτών οι λέξεις όπως “πολικός αεροχείμαρρος” πολικές μάζες κτλ πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν περισσότερο εντυπώσεις (και κλικ) παρά σωστή ενημέρωση. Πάντως καλό είναι να ξέρετε ,ότι όποτε έχουμε κρύα ή μεγάλους χιονιάδες πάντοτε υπάρχει η κατάβαση του πολικού αεροχείμαρρου προς την περιοχή μας.

Όπως ο Στρεψιάδης στις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη θέτει το ερώτημα “είδες ποτέ βροχή χωρίς νεφέλες” το ίδιο συμβαίνει και τώρα όπου ο σύγχρονος μετεωρολόγος καλείται να σας ενημερώσεις ότι “δεν υπάρχουν χιόνια και πολλά κρύα, χωρίς την ύπαρξη ενός jet Stream”.

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε παραπάνω στην αρχική εικόνα η πορεία του αεροχείμαρρου έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαριστεί , όπου διακρίνεται η βόρεια ροή πάνω από την περιοχή μας. Όμως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αν αυτή η ροή είναι ΒΑ ή ΒΔ καθώς και η ακριβής θέση του.

Πριν από λίγες ημέρες ανέφερα σε σχετικό Tweet ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για χιόνια και απ’ ότι μπορείτε να δείτε παρακάτω αυτό επαληθεύεται, καθώς άλλο καιρό έχουμε (από πλευράς χιονοπτώσεων) με Β-ΒΑ ροή και άλλο με Β-ΒΔ.

Στο βίντεο η ροή της ατμόσφαιρας στο ύψος των 300 hPa όπου διακρίνονται οι διαφορές του jetstream σε GFS-ECMWF

Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες διακρίνουμε ότι η Πέμπτη προς Παρασκευή αποτελούν τις δυο “κρίσιμες” ημέρες για να ξεκαθαρίσει η τελική ροή, η οποία θα φέρει τις ψυχρές αέριες μάζες πάνω από την περιοχή μας σε όλες τις κατώτερες στάθμες. Το μοντέλο GFS μέχρι στιγμής φέρνει πιο “βαρύ” καιρό, καθώς οι ψυχρές μάζες σε αυτή τη στάθμη κατεβαίνουν νοτιότερα, με ιδιαίτερη δυναμική.

Καιρός: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος και ψυχρές εισβολές - Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

Στον επόμενο χάρτη 500 hPa του ECMWF για την ίδια ημέρα και ώρα παρατηρούμε ότι έρχονται πολύ “θερμότερες” μάζες με μικρότερη δυναμική. Όλα αυτά είναι πιθανά σενάρια, όσα και τα μοντέλα του καιρού που υπάρχουν.

Καιρός: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος και ψυχρές εισβολές - Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

Από πότε θα υπάρχουν σαφέστερα δεδομένα

Μετά την έκθεση των παραπάνω στοιχείων όπως καταλαβαίνεται δεν χρειάζεται άμεσα να σας παρουσιάσουμε κάποιους επιπλέον χάρτες θερμοκρασιών ή ύψους χιονοπτώσεων ή να μιλήσουμε περισσότερο για την εξέλιξη του καιρού. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά όπως πολύ σωστά τα απεικονίζει το app του καιρού στο κινητό σας. Πιστεύω, ότι εδώ και πολύ καιρό έχετε διαπιστώσει και εσείς οι ίδιοι ότι και αυτό, ουσιαστικά “παίρνει γραμμή” από το εκάστοτε μοντέλο που χρησιμοποιεί! Ο μετεωρολόγος όμως κάνει πρόγνωση!

Με δεδομένο ότι η Παρασκευή ή το Σάββατο φαίνεται να αποτελούν δυο “κρίσιμες” ημέρες για να καταλάβουμε ποια θέση θα πάρει τελικά ο αεροχείμαρρος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγες μέρες από σήμερα έτσι ώστε να γίνει σωστή ενημέρωση με αξιόπιστα στοιχεία τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αρχές.

Στην ΕΜΥ σε συνεχή βάση αξιολογούμε τα μοντέλα και με βάση την πολυετή πείρα μας εξετάζουμε όλες τις πιθανές εκδοχές. Βρισκόμαστε κοντά σας όποτε κριθεί αναγκαίο, έγκαιρα με εκδόσεις εκτάκτων δελτίων προειδοποίησης και ανάλυσης της κατάστασης του καιρού που πρόκειται να επικρατήσει.

Το “πολικό εξπρές” θα έχει πολλά… βαγόνια ενημέρωσης τις επόμενες μέρες, καταλήγει στο άρθρο του ο Θοδωρής Κολυδάς.

Πηγή: News247.gr/Θοδωρής Κολυδάς

📸Thom Holmes/Unsplash

Δείτε επίσης