Κακοκαιρία Daniel: Μεγάλο το κόστος αποκατάστασης της καταστροφής στη Θεσσαλία

απο Cyclades Open

Μεγάλες θα είναι και οι οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στη Θεσσαλία. Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που επέφερε η κακοκαιρία Daniel, καθώς και για τις άμεσες αποκαταστάσεις των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να προστεθεί και σε αυτό των καταστροφικών πυρκαγιών μέσα στο καλοκαίρι. Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ακριβής εκτίμηση, εντούτοις δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 1 δις. ευρώ.

Όπως είναι προφανές, οι πυρκαγιές, και οι πλημμύρες έχουν σίγουρα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο και επιχειρήσεις. Η καταστροφή δρόμων, γεφυρών, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και αντιπλημμυρικών έργων που δεν άντεξαν αποτελούν ζημιές, οι οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν, κάτι το οποία αφορά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η εκτίμησή όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές της Πέμπτης. Επισήμανε ότι το κόστος του ΙΑΝΟΥ ήταν περί τα 400 εκατ. ευρώ. Βάσει αλγορίθμων που βασίζονται στο προηγούμενο του ΙΑΝΟΥ, το οικονομικό εύρος της νέας καταστροφής θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επίσης εκτίμησε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη στοn OT.gr πατώντας εδώ

Δείτε επίσης