Κακουργηματική δίωξη στον αστυνομικό για τον πυροβολισμό στον 16χρονο – «Γνώριζε πολύ καλά ποιος είναι ο δράστης», λέει ο δικηγόρος του ανήλικου

απο Cyclades Open

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του αστυνομικού ο οποίος φέρεται πως πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα κατηγορείται για: απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Όπως γράφει το grtimes, ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις εντός και εκτός Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αντιδράσεων.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός με σκυμμένο το κεφάλι και φορώντας χειροπέδες βρίσκεται έξω από τα ανακριτικά γραφεία.

Πυροβολισμός 16χρονου: Ένταση σε οικισμούς Ρομά σε Πάτρα και Αγρίνιο

Τεταμένη ήταν η κατάσταση μέχρι τα ξημερώματα στον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου.

Από το απόγευμα της Δευτέρας στο σημείο είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και περιμετρικά υπήρχε αστυνομική δύναμη, παρουσία του διοικητή Ασφαλείας, όπως και δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Ρομά βγήκαν στον δρόμο και άναψαν φωτιές, διαμαρτυρόμενοι για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έβαλαν φωτιά σε κάδους και σε λάστιχα στην οδό Ηρακλέους, δίπλα από τον καταυλισμό και είχαν συγκεντρωθεί γύρω από αυτούς, κρατώντας πέτρες και ρόπαλα.

Στο σημείο υπήρχε ισχυρή δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., με δυνάμεις της ΟΠΚΕ, για την παρακολούθηση της κατάστασης, ενώ είχε αποκλειστεί η πρόσβαση οχημάτων στον καταυλισμό, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συγκέντρωσης και άλλων ατόμων.

Γιατροί Ιπποκράτειου: Κινδύνευσαν ασθενείς από τα επεισόδια

Με συνθήματα που ζητούν δικαιοσύνη, διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, για τον τραυματισμό του 16χρονου ύστερα από καταδίωξη από αστυνομικούς.

Οι εντάσεις που προηγήθηκαν έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο 16χρονος Ρομ, συνεχίστηκαν περίπου μέχρι τις 9 το βράδυ, όταν και αποχώρησαν όσοι είχαν συγκεντρωθεί.

Έκκληση για σεβασμό στον χώρο του νοσοκομείου έκαναν οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου την Δευτέρα σημειώθηκαν επεισόδια σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Σύμφωνα με το thesstoday, συγκεντρωμένοι που βρέθηκαν από νωρίς έξω από το νοσοκομείο έκαψαν κάδους και πέταξαν αντικείμενα φωνάζοντας «δολοφόνους» τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί από αυτή την εικόνα και το τεταμένο κλίμα τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή ασθενών, καθώς επηρεάστηκε η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

«Προκαλούν ανείπωτη θλίψη τα γεγονότα που έγιναν χθες. Τα επεισόδια έβαλαν σε επικινδυνότητα τη λειτουργία του νοσοκομείου. Δε μπορούσε να πραγματοποιηθεί το επισκεπτήριο. Στην παιδιατρική οι μικροί ασθενείς φοβήθηκαν πολύ με τους κρότους και τις φασαρίες. Είχαμε επεισόδια μέσα στην κλινική. Οι γονείς δε μπορούσαν να επισκεφτούν τα παιδιά τους. Το νοσοκομείο στην εφημερία του δε μπορούσε να δεχτεί ασθενείς οι οποίοι είχαν ανάγκη περίθαλψης. Φοβόταν να μπουν μέσα», ανέφερε ο παιδίατρος και διευθυντής της πρώτης παιδιατρικής κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Ζαφειρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του thesstoday, άτομα έμειναν όλο το βράδυ και εντός του νοσοκομείου, με τον κ. Ζαφειρίου να τονίζει ότι καταργείται η έννοια του νοσοκομείου.

Ειδικότερα: «Μπορεί να υπάρχει ένα δίκιο. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω. Είναι όμως αμαρτία να γίνεται αυτό έναντι ενός ιδρύματος όπως είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο ανέκαθεν έχει περιθάλψει αυτούς τους ανθρώπους και θα συνεχίσει να το κάνει. Είμαστε πάντα κοντά τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά Ρομά μέσα στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε τέτοια διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται σε άλλο χώρο και όχι εκτός ακόμη και εντός του νοσοκομείου. Εγκυμονεί φόβους σε όλους τους ανθρώπους, ακόμη και στους γιατρούς. Προκαλεί μια τεράστια δυσλειτουργία. Βάζει σε επικινδυνότητα τους ίδιους τους ασθενείς και καταργεί την έννοια του νοσοκομείου. Χθες αν ήσουν άρρωστος δε μπορούσες να πας στο νοσοκομείο».

Κοσμιότητα και λογική ζητά από την πλευρά του ο διευθυντής της παιδοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσικόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι συμμερίζεται τον πόνο των συγγενών και φίλων όμως δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή άλλων ασθενών.

«Με τον πληθυσμό των Ρομά έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Έχω χειρουργήσει παιδιά με όγκους, φλεγμονές, δύσκολα περιστατικά και έχω μια άριστη σχέση μαζί τους. Τους κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική. Καταλαβαίνουμε τον πόνο τους αλλά οι αντιδράσεις να είναι στα πλαίσια της κοσμιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το νοσοκομείο μας είναι τριτοβάθμιο, περιθάλπει νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους. Είναι ένα κέντρο του κορωνοϊού, επομένως δε μπορούμε να το καταστρέψουμε και να καταστρέψουμε κι άλλες ζωές».

Δικηγόρος 16χρονου: «Το αφήγημα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού καταρρέει»

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησε ο δικηγόρος του 16χρονου. Ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στο περιστατικό, απηύθυνε έκκληση σε όποιον είδε κάτι να επικοινωνήσει με τις Αρχές και τόνισε πως το αφήγημα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού από τον 16χρονο καταρρέει από τα ίδια τα περιστατικά.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Περιμένουμε το παιδί, ο Κώστας να ανακάμψει και να δείξει δύναμη, 14 χρόνια μετά το περιστατικό, έρχεται σαν τραγική ειρωνεία αυτό το περιστατικό να μας θυμίσει ότι η αστυνομική βία είναι παρούσα και μάλιστα όχι σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μία εν ψυχρώ επίθεση εις βάρος ενός ανήλικου για το τίμημα των 20€. Ο αστυνομικός αυτός γνώριζε πολύ καλά ποιος είναι ο δράστης. Γνώριζε πολύ καλά ότι αυτός, που καταδίωκε δεν πλήρωσε το τίμημα των 20€, ο λόγος, που κλήθηκαν να κάνουν αυτή τη σύλληψη ήταν για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Εκπλιπαρούμε εάν υπάρχει κάποιος, που είδε το περιστατικό, εάν υπάρχει οποιοδήποτε υλικό βιντεοληπτικό ενδεχομένως από παρακείμενες οικίες να επικοινωνήσει.

Έχει ένα παιδάκι 1,5 ετών, ξέρετε αυτό συνηθίζεται στα άτομα Ρομά. Η οικογένειά του αυτό, που κάνει είναι να προσεύχεται και να έχει τη σκέψη της στον 16χρονο.

Από ‘κει και πέρα το εάν αυτή η γενικευμένη χρήση αλόγιστης βίας από την αστυνομία πυροδοτεί αντιδράσεις εγώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις ή αν θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις.

Υπάρχει για μας ένα αφήγημα, που δυστυχώς έρχεται να δυσκολέψει την κατάσταση. Πρόκειται για το δήθεν αφήγημα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού από τον Κώστα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Καταρχάς κάθε φορά, που υπάρχει μία περίπτωση αλόγιστης αστυνομικής βίας, το αφήγημα είναι το ίδιο. Και στην περίπτωση Σαμπάνη και στην περίπτωση Γρηγορόπουλου, το αφήγημα είναι το ίδιο. Εδώ πέρα αυτό το αφήγημα καταρρέει από τα ίδια τα περιστατικά. Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από το άτομο, το οποίο το καταδιώκει.

Εάν οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι υπάρχει εκείνη τη στιγμή κίνδυνος για τη ζωή τους ή ότι υπάρχει επίθεση, όπως απαιτείται να υπάρχει για να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάποιος αστυνομικός, το πρώτο, που θα έπρεπε να κάνει ήταν να εγκαταλείψει αυτή την καταδίωξη. Είχαν τα στοιχεία κυκλοφορίας».

Πηγή: News247

Δείτε επίσης