Καλπάζει η γρίπη: «Έμφραγμα» στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία – Τεφτέρια και… λίστες αναμονής στα φαρμακεία

απο Cyclades Open

Ολοένα και πιο πιεστική γίνεται η κατάσταση στο ΕΣΥ εξαιτίας της γρίπης, η οποία σε συνδυασμό με τις ιώσεις και τον κορονοϊό φτάνουν το σύστημα Υγείας στα όριά του. Η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο καθώς ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα λόγω ελλείψεων με αποτέλεσμα τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν και η αγωνία τους να αυξάνεται.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας είναι σε έμφραγμα καθώς το κοκτέιλ της «τριδημίας» πιέζει στα όριά του τις δομές υγείας καθώς σε κάθε εφημερία τους επικρατεί το αδιαχώρητο. Μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες στο «Αγλαΐα Κυριακού» και στο «Παίδων Αγία Σοφία», προσήλθαν στα επείγοντα για να εξεταστούν 730 παιδιά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ non COVID, καθώς στο «Αγία Σοφία» 6 στις 9 κλίνες για παιδιά είναι κατειλημμένες, στο Αγλαΐα Κυριακού υπάρχει ασθενής σε 4 από τα 6 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο «Παίδων Πεντέλης», όπου έχουν καταληφθεί οι 3 από τις 6 κλίνες.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαίρη Γύγου και η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα Γενικά Νοσοκομεία τα οποία φιλοξενούν και παιδιά ασθενείς. Στο Αττικό, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και στο ΠΑΓΝΗ έχουν καταληφθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ για παιδιά.

Τεφτέρια και… λίστες αναμονής στα φαρμακεία

Ακόμα και τεφτέρια έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες την εμφάνισή τους στα φαρμακεία, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ατελείωτες λίστες με ονόματα πολιτών που αναζητούν το σκεύασμα που χρειάζονται.

Η φαρμακοποιός Αντιγόνη Γκαβέλα δήλωσε στο OPEN ότι «εδώ και 3 εβδομάδες δεν έχουμε τίποτα. Ούτε παρακεταμόλη ούτε αμαλγιτική, ούτε εισπνεόμενα…δεν το συζητάμε για σιρόπια κατά του βήχα και αντιπυρετικά».

Όπως έγραψε στο ethnos.gr η Δήμητρα Ευθυμιάδου, αναμένεται να γίνουν αυξήσεις σε περίπου 1300 φθηνά φάρμακα μέσα στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για φάρμακα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, αφού οι τιμές τους έχουν μειωθεί άρδην τα τελευταία χρόνια λόγω των ανατιμολογήσεων.

Δεν υπάρχουν ούτε γενόσημα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, με γενόσημα θα καλυφθεί μέρος των αναγκών των πολιτών με τον ΕΟΦ μέσα στις επόμενες ημέρες να αναμένεται να ενημερώσει με κατάλογο τους πολίτες για τις ελλείψεις αλλά και ποια σκευάσματα αντίστοιχης δραστικής ουσίας μπορούν να προμηθευτούν. Για τα εισπνεόμενα και τα παιδικά σιρόπια, που δεν υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα, ο ΙΦΕΤ θα κάνει έκτακτες εισαγωγές.

Όπως σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος «όσα από αυτά τα φάρμακα μπορούν αν αντικατασταθούν από γενόσημα, ότι τα γενόσημα είναι ασφαλή αποτελεσματικά και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ευρύτατα».

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, ωστόσο, στα ράφια δεν υπάρχουν πλέον ούτε επαρκή γενόσημα.

«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν γενόσημα, εμείς δεν τα βλέπουμε, γενόσημα πρωτότυπα είναι σε έλλειψη», σημειώνει στο OPEN φαρμακοποιός, ενώ συνάδελφός του προσθέτει πως «η έλλειψη ενός πρωτότυπου φαρμάκου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε έλλειψη και στα γενόσημά του.

Αυξάνονται οι θάνατοι από γρίπη και κορονοϊό

Όλα αυτά πάντως την ώρα που η γρίπη θερίζει. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 3 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία σημειώθηκε ρεκόρ επισκέψεων σε γιατρούς για γριπώδεις συνδρομές, ενώ και οι εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού αυξήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 119 και 141 έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι μέχρι το Φεβρουάριο η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸Kristine Wook/Unsplash

Δείτε επίσης