Η καμένη Σέριφος…τι άφησε πίσω η λαίλαπα

απο Cyclades Open

Τεράστια καμένη έκταση, φθορές σε σπίτια, σε εκκλησάκι, σε κτηνοτροφική μονάδα και όχι μόνο ήταν ο απολογισμός της φωτιάς στη Σέριφο που, αυτή την ώρα έχει σβήσει, αλλά κρατά σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από Σύρο και ξημερώματα Κυριακής από Αθήνα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ για το NEWS24/7 o Χρήστος Μπαρούνης.

Η Σέριφος καιγόταν αβοήθητη για ώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μάς μετέφεραν κάτοικοι του νησιού, αλλά και με βάση την ενημέρωση της πυροσβεστικής, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά “επιστρατεύτηκαν” οι 4 πυροσβέστες (δύο μόνιμοι, δυο εποχικοί) μαζί με ένα πυροσβεστικό όχημα και υδροφόρες του Δήμου.

Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων δεν ήταν εύκολη η ρίψη από αέρος. “Tα εναέρια είχαν πρόβλημα στη ρίψη. Τα Canadair έκαναν δοκιμαστική πτήση, είχαν πολλές αναταράξεις και αναγκάστηκαν να φύγουν. Το ελικόπτερο έκανε κάποιες ρίψεις αλλά δεν ήταν εύκολο λόγω του αέρα”, λέει ο Δήμαρχος του νησιού, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής να το επιβεβαιώνει: “τα εναέρια δεν μπόρεσαν να κάνουν έργο. Έγιναν κάποιες ρίψεις στην αρχή, αλλά λόγω ψηλών ανέμων δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν”.

Την ίδια ώρα και ενώ η φωτιά έδειχνε να επεκτείνεται, δόθηκε εντολή για ενισχύσεις από Σύρο με 3 οχήματα και 7 πυροσβέστες, αλλά και από Αθήνα με 11 οχήματα και 22 Πυροσβέστες.

Ωστόσο, η άφιξη των δυνάμεων από Αθήνα έγινε αργά τη νύχτα, ενώ οι ενισχύσεις από Σύρο έφτασαν στο νησί λίγο μετά τις 23:00, καθώς το πλοίο που τους μετέφερε δυσκολεύτηκε να δέσει στη Σέριφο λόγω των ανέμων και να αποβιβάσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν, μέχρι εκείνη την ώρα, να επιχειρούν τέσσερις πυροσβέστες, με ένα όχημα, υδροφόρες του δήμου, με τη συνδρομή των κατοίκων οι οποίοι “μαζεύανε πυροσβεστήρες από καταστήματα και τρέχανε να βοηθήσουν”, όπως μας μετέφερε έγκυρη πηγή από τη Σέριφο.

Την ίδια ώρα, κάτοικος του νησιού μας μεταφέρει και ένα άλλο πρόβλημα που φαίνεται να ταλαιπωρεί τους κατοίκους του νησιού και να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς: “Η Σέριφος έχει πρόβλημα με το νερό, έχουμε μεγάλο πρόβλημα και σε αυτό. Το αντιμετωπίσαμε και χθες”.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πάντως είναι γιατί σε μία ημέρα υψηλής επικινδυνότητας και τόσο δυνατών ανέμων, όπως η χθεσινή, η πρόληψη στο νησί αρκέστηκε σε τέσσερις πυροσβέστες κι ένα όχημα.

“Αυτό γίνεται βάσει του σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου και ανάλογα με την κατάσταση της ημέρας οι δυνάμεις αλλάζουν και ενισχύονται”, μάς απάντησαν από το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, με τον Δήμαρχο του νησιού να παραδέχεται πως “ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι πυροσβέστες εδώ”.

Το ερώτημα πάντως, ουσιαστικά, δεν απαντήθηκε…

Πηγή: NEWS24/7/Χρήστος Μπαρούνης

📸Εποχικοί Πυροσβέστες

Δείτε επίσης