Καμπαγιάννης: Ψέματα Μητσοτάκη – Στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε “νόμιμη επισύνδεση”

απο Cyclades Open

Με αναρτήσεις του στο facebook ο δικηγόρος και συνήγορος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, απαντά στη πρωτολογία της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υπερασπιστεί τις “νόμιμες επισυνδέσεις” και τον ρόλο της ΕΥΠ.

Όπως είπε κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης:

“Τα δημόσια πρόσωπα ναι βεβαίως πρέπει να προστατεύονται και όπως σας είπα υπάρχει ένα αυξημένο φίλτρο προστασίας, όμως δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο, και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Συμφωνείτε με την άποψη την οποία διατύπωσε ο κύριος Βενιζέλος ότι επί της αρχής, κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείτε. Να βγείτε κ. Τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά, αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ”.

“Στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε “νόμιμη επισύνδεση” των τηλεφωνικών συνομιλιών των βουλευτών της αν και ελέγχονταν για σοβαρά κακουργήματα”, έγραψε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ο Θ. Καμπαγιάννης, έχοντας γνώση της δικογραφίας της υπόθεσης.

Όπως ανάρτησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο προφίλ του στο Facebook:

“Fact checking: Κυριάκος Μητσοτάκης: “Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή”. Το αληθές: Στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε “νόμιμη επισύνδεση” των τηλεφωνικών συνομιλιών των βουλευτών της αν και ελέγχονταν για σοβαρά κακουργήματα. Το γνωρίζουμε αυτό από τη δικογραφία της υπόθεσης, στην οποία δεν περιέχεται καμία διάταξη ή σχετική απομαγνητοφώνηση”.

“Fact checking:Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η τοποθέτηση ενός διπλωμάτη αποτελεί εγγύηση για τη λειτουργία της ΕΥΠ”. Το αληθές: Διπλωμάτης ήταν και ο Ιωάννης Κοραντής, διοικητής της ΕΥΠ το 2004-2009, μετέπειτα πολιτευτής του ΛάΟΣ”.

“Fact checking: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι “ένα μικρό υποσύνολο”. Το αληθές: Το 2021, για σοβαρά αδικήματα υπάρχουν 3000 άρσεις απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφάλειας 15.000 άρσεις απορρήτου – νόμιμες επισυνδέσεις. “Το 80% για εθνική ασφάλεια”, ανέφερε στην ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος (8/7/2021)”.

“Για την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των πολιτών, που μετά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη είναι βέβαιοι ότι όλα παρακολουθούνται, η σημερινή ομιλία Μητσοτάκη δεν σήμαινε τίποτα. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καν αυτό που του ζητούσαν όσοι εξακολουθούν να δείχνουν καλοπιστία: δεν εξήγγειλε καν την οποιαδήποτε θεσμική μεταρρύθμιση (έστω και επιδερμική) του νομοθετικού πλαισίου που επέτρεψε τη βιομηχανία των παρακολουθήσεων. Η διαιώνιση της αυθαιρεσίας δικαιολογείται μέσα από ένα κρεσέντο νεο-μακαρθισμού” σχολίασε ακόμη σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Καμπαγιάννης.

“Να ληφθούν νομοθετικές ενέργειες”

“Τα ερωτήματα προς τον ΠΘ είναι αδήριτα: ποιός λόγος “εθνικής ασφάλειας” επέτασσε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη; Πόσοι και ποιοί άλλοι παρακολουθούνται; Αλλά και τα δικά μας ερωτήματα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιεστικά – και υπάρχει πλέον πλούσια εμπειρία ώστε να μη δοθεί σε κανέναν λευκή επιταγή: ποιές συγκεκριμένα νομοθετικές ενέργειες θα ληφθούν για να ξηλωθεί η βιομηχανία των “εισαγγελικών διατάξεων για λόγους εθνικής ασφάλειας”. Πώς θα διασφαλιστεί το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών, που αποτελεί τη βάση για όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα”, επισημαίνει ο δικηγόρος.

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Τσίπρα για τις χώρες όπου απαγορεύεται κάθε μεταγενέστερη ενημέρωση για παρακολουθήσεις για εθνική ασφάλεια, έγραψε άλλωστε:

“Fact checking: Αλέξης Τσίπρας: Οι “μόνες ευρωπαϊκές χώρες” στις οποίες απαγορεύεται κάθε μεταγενέστερη ενημέρωση για παρακολουθήσεις για εθνική ασφάλεια είναι η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρωσία.Το αληθές: Εκτός από πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το ίδιο ισχύει και στη Μ. Βρετανία και την Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η “Ευρώπη” δεν είναι γενικά κάποιο πρότυπο δημοκρατίας”.

Συνοψίζοντας, ο νομικός σημείωσε:

“Οι ομιλίες Μητσοτάκη πρέπει πλέον να συνοδεύονται από fact-checking κατά τα πρότυπα των ΜΜΕ στην Αμερική του Τραμπ. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στις #υποκλοπες του Ανδρουλάκη και τη Χρυσή Αυγή. Δεν υπήρξαν “επισυνδέσεις” τηλεφωνικών αριθμών βουλευτών της ΧΑ. Όπου στη δικογραφία της ΧΑ αξιοποιήθηκαν επισυνδέσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και ακούγονται βουλευτές (πχ Λαγός), αυτό είναι “εκ πλαγίου”, από επισυνδέσεις τηλεφώνων Χρυσαυγιτών που δεν ήταν βουλευτές. Αυτά είναι γνωστά. Αλλά ο πρωθυπουργός συνειδητά επέλεξε το ψέμα. Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, στην περίπτωση της πολύχρονης εγκληματικής δράσης Χρυσής Αυγής ουδέποτε αξιοποιήθηκε η ΕΥΠ. Τουναντίον, όπως ομολόγησε ο Γερμενής, “χρειάστηκε να ξηλώσουν Αστυνομία και ΕΥΠ για να μας συλλάβουν”. Αυτά γιατί δεν είμαστε λωτοφάγοι”.

Πηγή: NEWS247/Χρήστος Δεμέτης

Δείτε επίσης