Καστράκι: Τηλεόραση δεν είχαμε, κεραία βάλανε*, τώρα έχουμε και GPS για την ναυσιπλοΐα!

Νέα απόπειρα εργασιών στον χώρο της κεραίας στο Καστράκι από την εταιρία

απο Cyclades Open

Εκδικάζονται αύριο στις 10 το πρωί στο Πρωτοδικείο Νάξου τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΟΤΕ για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Καστράκι, ανάμεσα στα σπίτια των κατοίκων. Το αίτημα το έχουν υποβάλει οι κάτοικοι του οικισμού με συμπαραστάτη τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που έχει εκδώσει και σχετικό ομόφωνο ψήφισμα.

Μια κεραία σταθερή και πακτωμένη με τσιμέντο στο έδαφος, που μεταμφιέστηκε σε “μεταφερόμενη” με μια απλή δήλωση στον αρμόδιο φορέα, χωρίς άλλα δικαιολογητικά και χωρίς καμία ενημέρωση στους κατοίκους.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ωστόσο, ο αρμόδιος φορέας δηλαδή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Cyclades Open στις 3 Ιουλίου 2024  λαμβάνοντας υπ’ όψην το υλικό και μια σειρά διατάξεων, Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων αλλά και σχετικές αποφάσεις του ίδιου του φορέα, αποφάσισε πως “ο σταθμός (κεραία) στη θέση Καστράκι δεν είναι μεταφερόμενος, “όπως είχε δηλωθεί σε σχετική δήλωση της εταιρίας, “αλλά εμφανίζεται να στηρίζεται σε πακτωμένες στο έδαφος τσιμεντένιες βάσεις”, γι’ αυτό και αποφάσισε “την απόρριψη δήλωσης εγκατάστασης του μεταφερόμενου σταθμού στο Καστράκι“.

Ποιος λοιπόν νομιμοποιεί την εν λόγω κεραία να στέκεται στη θέση της, αφού ακόμα και ο ΕΕΤΤ κρίνει πως δεν πρόκειται για μεταφερόμενη κεραία, άρα στερείται νομιμοποίησης από τον φορέα που επικαλείται η εταιρία;

Πριν από την απόφαση του ΕΕΤΤ είχε προηγηθεί στο Πρωτοδικείο Νάξου συζήτηση για διακοπή λειτουργίας του σταθμού, καθώς η εν λόγω κεραία εκπέμπει σήμα από την πρώτη στιγμή που στήθηκε στην περιοχή. Το Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα των κατοίκων, με την εταιρεία να υποστηρίζει πως η κεραία είναι μεταφερόμενη και προσωρινή, παρ’ όλες τις αποδείξεις περί του αντιθέτου.

Άδεια από την Πολεοδομία δεν υπήρχε, τοπογραφικό δεν κατατέθηκε και όταν ο υπερεργολάβος επιχείρησε να ολοκληρώσει τις εργασίες, η Αστυνομία που κλήθηκε από τους κατοίκους, διέκοψε τις εργασίες και οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο τμήμα.

Μάλιστα έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως ο ένας εκ των εργαζομένων καθώς η άδεια παραμονής του ήθελε ανανέωση γιατί είχε λήξει, ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Όσον αφορά τον υπερεργολάβο που πραγματοποίησε τις εργασίες στη Νάξο, δεν του επιδόθηκε ποτέ η εξώδικη διαμαρτυρία των κατοίκων καθώς δεν υπήρχε στην δηλωμένη διεύθυνση για να την παραλάβει, η διεύθυνση δηλαδή δεν αντιστοιχούσε στην εταιρία αυτή.

Η Αστυνομία επίσης απαγόρευσε οποιαδήποτε εργασία εντός του χώρου που βρίσκεται η κεραία.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ βρισκόμαστε την παραμονή της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, χτες το απόγευμα ένα μαύρο αυτοκίνητο έκανε την εμφάνισή του στο Καστράκι και μπήκε για να πραγματοποιήσει εργασίες στο χώρο που βρίσκεται κτίριο του ΟΤΕ και η κεραία.

Σε ερώτηση κατοίκων της περιοχής για την τοποθέτηση υλικού στην ταράτσα του μικρού κτιρίου που φιλοξενεί μέρος των σταθερών γραμμών του ΟΤΕ της περιοχής, η απάντηση ήταν πως τοποθετούν GPS για την …ναυσιπλοΐα (!!!) και πως δεν σχετίζεται η τοποθέτηση του με την κεραία.

Το…GPS για τα βαπόρια που σαλπάρουν από Καστράκι είναι αυτά τα άσπρα καπέλα που φαίνονται τοποθετημένα στην γωνία της ταράτσας του κτιρίου [φωτ. κάτοικος της περιοχής]

Το Cyclades Open ρώτησε τεχνικό για να μάθει περισσότερα, όσον αφορά το υλικό που τοποθετήθηκε, προσκομίζοντας τις φωτογραφίες των κατοίκων. Η απάντηση που λάβαμε είναι πως πρόκειται πράγματι για σύστημα GPS, το οποίο όμως αφορά την κεραία δείχνοντας το στίγμα της, ως προς την τοποθεσία, αλλά και την ώρα λειτουργίας της, τον πραγματικό χρόνο λειτουργίας της δηλαδή.

Το…..”GPS ναυσιπλοΐας” όπως φαίνεται πάνω και αριστερά στο κτίριο από διαφορετική γωνία [[φωτ. κάτοικος της περιοχής]

Κι όλα αυτά ενώ η αστυνομία έχει απαγορεύσει τις σχετικές εργασίες στον χώρο, ο ΕΕΤΤ έχει αποφασίσει πως η κεραία δεν είναι “μεταφερόμενη” έχοντας αποσύρει την δήλωση της εταιρίας, κάτι που έχει κοινοποιηθεί και στην εταιρεία (ΟΤΕ).

Οι κάτοικοι, όπως ήταν αναμενόμενο, κάλεσαν ξανά την Αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με την μαρτυρία τους, αφού μπήκε στον χώρο και έμεινε περίπου μια ώρα με τους εργαζόμενους, διέκοψε εκ νέου τις εργασίες που έμειναν ημιτελείς.

Η όλη διαδικασία όπως είναι λογικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους, καθώς οι ίδιοι νιώθουν να εμπαίζονται από έναν ιδιώτη που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει χωρίς να υπολογίζει αποφάσεις του αρμόδιου φορέα, την εντολή της Αστυνομίας και τους ίδιους τους κατοίκους, όπου κυριολεκτικά μέσα στην πόρτα του σπιτιού τους έστησε μια κεραία αναστατώνοντάς τους σχετικά με την υγεία τους στο μέλλον, προσβάλοντας την αισθητική τους, αδιαφορώντας για την περιουσία τους, για την ίδια την τοπική κοινωνία, ακόμα και για τον δήμο στον οποίο δεν απευθύνθηκε ούτε καν για να τον ενημερώσει.

Αύριο οι κάτοικοι του Καστρακίου θα βρεθούν ξανά στην αίθουσα του δικαστηρίου και καλούν τους κατοίκους του νησιού για συμπαράσταση. Γιατί όπως σήμερα ξεφύτρωσε στα καλά καθούμενα μια κεραία κινητής τηλεφωνίας στην αυλή τη δική τους, χωρίς καμία συζήτηση και χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, αύριο δεν αποκλείεται να ξεφυτρώσει με τον ίδιο τρόπο και στη δική τους αυλή.

Το ραντεβού είναι στο Πρωτοδικείο Νάξου στις 10 το πρωί.

*Τίτλος εμπνευσμένος από ένα παλιό σκωπτικό τραγούδι του αείμνηστου Δαμαριωνίτη μουσικοσυνθέτη/τραγουδοποιού Γιώργου Μπίλη ο οποίος ήταν πολύ αγαπητός στη Νάξο

Ειρήνη Προμπονά

Δείτε επίσης