Κατάρριψη πολλών ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη την Παρασκευή 23/12

meteo.gr

απο Cyclades Open

Την ίδια στιγμή που η Βόρεια Αμερική επηρεάζεται από εξαιρετικά χαμηλές τιμές θερμοκρασίαςη Ευρώπη βίωνε μια από τις θερμότερες ημέρες των τελευταίων τουλάχιστον 150 ετών για τέλη Δεκεμβρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας Météo-France δημοσίευσε ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Δεκέμβριο σε 17 μετεωρολογικούς σταθμούς με ιστορικό καταγραφών άνω των 80 ετών. Τα θερμόμετρα στη νότια ηπειρωτική Γαλλία και την Κορσική έδειξαν έως 23,5°C και στη Βόρεια Γαλλία έως και 16°C (στο Παρίσι 15,7°C).

Πρόκειται για την 11η φορά φέτος που η Γαλλία επηρεάζεται από εξαιρετικά υψηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που καταρρίπτονται ρεκόρ θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο.

*Αν και οι αποκλίσεις των τιμών στον χάρτη είναι μεγαλύτερες στη Ρωσία, δεν πρόκειται για πρωτόγνωρα υψηλές τιμές θερμοκρασίας σε αυτή την περιοχή της ηπείρου/meteo.gr

Δεν επηρεάζουν μόνο τη Γαλλία όμως οι θερμές αέριες μάζες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Ο χάρτης δείχνει την απόκλιση της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας* την Παρασκευή 23/12 από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν και στη Βόρεια Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία (Σαρδηνία)

Στη χώρα μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έδωσαν τη θέση τους σε υψηλότερες τιμές, οι οποίες στα βόρεια είναι και υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Μπορείτε να βλέπετε τις μέσες τιμές κλιματικών παραμέτρων για 53 περιοχές της Ελλάδας από τη σελίδα μας πατώντας εδώ. 

Πηγή: meteo.gr/Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

📸Ross Stone/Unsplash

Δείτε επίσης