Κατεβάζει ρολά το Facebook στην Ευρώπη; Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Ιρλανδίας που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

απο Cyclades Open

Χωρίς Facebook και Instagram κινδυνεύουν να μείνουν οι ευρωπαίοι αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας έδωσε εντολή για να σταματήσει η ροή δεδομένων χρηστών των εφαρμογών της Meta προς τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε την Πέμπτη τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα εμποδίσει την ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta, να στέλνει τα δεδομένα χρηστών από την Ευρώπη στις Η.Π.Α. Το σχέδιο απόφασης της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής απειλεί το τελευταίο νομικό μέσο της Meta για τη μεταφορά μεγάλων τμημάτων δεδομένων στις Η.Π.Α., μετά από χρόνια σκληρών δικαστικών μαχών μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού και των Ευρωπαίων ακτιβιστών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2020 ένα σύμφωνο ΕΕ – ΗΠΑ για τη ροή δεδομένων με την ονομασία Privacy Shield, λόγω φόβων για τις αμερικανικές πρακτικές παρακολούθησης. Η απόφαση του Δικαστηρίου δυσκόλεψε επίσης τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου, που ονομάζεται τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες (SCC), και χρησιμοποιείται από τη Meta και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Η τελευταία απόφαση από την Ιρλανδία σημαίνει ότι και το Facebook είναι αναγκασμένο να σταματήσει να βασίζεται στις SCCs. 

Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα έκλεινε πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Facebook και του Instagram.

«Πιθανότατα δε θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας»

«Εάν δεν υιοθετηθεί ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα SCC ή να στηριζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δε θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη», ανέφερε η Meta σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο.

Εάν οι ευρωπαϊκές εθνικές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων συμφωνήσουν με την εντολή αποκλεισμού στην Ιρλανδία, πιθανότατα θα προκαλέσουν σοκ και στην ευρύτερη  επιχειρηματική κοινότητα, η οποία, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΕ, το 2020, αναζητά απεγνωσμένα τρόπους να συνεχίσει να αποστέλλει δεδομένα από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. 

ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται  εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου συμφώνου όρων χρήσης οι οποίοι θα επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η Meta να συνεχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανεξαρτήτως της απόφασης της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τον περασμένο Μάρτιο, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε πολιτικό επίπεδο σε μία προκαταρκτική συμφωνία, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις «κολλάνε» σε νομικές λεπτομέρειες που κάνουν την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας, έως το τέλος του έτους, να φαντάζει απίθανη. 

Εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε ότι η απόφαση έχει σταλεί και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων οι γνωμοδοτήσεις αναμένονται. Ο ίδιος αρνήθηκε, ωστόσο, να συζητήσει λεπτομέρειες της απόφασης. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Meta σημείωσε ότι «το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο επανεξετάζεται στην παρούσα φάση από τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων, αφορά μία “σύγκρουση” μεταξύ της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία και βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης. Χαιρετίζουμε τη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για το νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συνεχή διασυνοριακή διαβίβαση δεδομένων. Αναμένουμε ότι το πλαίσιο αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις οικονομίες συνδεδεμένες».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸Unsplash

Δείτε επίσης