Η καθηγήτρια Ευτυχίας στο Γέιλ, Λόρι Σάντος, λέει ότι ευτυχισμένους δεν μας κάνει πάντα αυτό που νομίζουμε

απο Cyclades Open

Τι είναι ευτυχία;» Αυτό το πολύ δημοφιλές κάποτε στα μαθητικά λευκώματα ερώτημα βασανίζει την ανθρώπινη ύπαρξη από καταβολής κόσμου. Μας κατατρέχει, δε, στην εποχή του μεγάλου θυμού, που ακροπατά έτοιμος να ξεσπάσει στην λίγο πιο ζόρικη στροφή -μετά από δυόμιση χρόνια «ζωής σε αναβολή»- και, στην Ελλάδα, μετά από 12 χρόνια κρίσης.

Σχεδόν όλοι έχουμε έτοιμες διάφορες απαντήσεις για το τι θα μας έκανε ευτυχισμένους. Με πρόσβαση πια σε πληθώρα επιστημονικών και ανοιχτών πηγών, διατηρούμε τη βεβαιότητα ότι ξέρουμε πώς θα κατακτήσουμε την ευτυχία. Γιατί όμως μας ξεγλιστρά ολοένα και περισσότερο;

«Έχουμε ισχυρά ένστικτα ως προς το ποια πράγματα θα μας κάνουν ευτυχισμένους, και χρησιμοποιούμε αυτά τα ένστικτα για να κυνηγήσουμε αυτά τα πράγματα, είτε πρόκειται για χρήματα, είτε για αλλαγή συνθηκών, είτε για αγορά ενός καινούργιου iPhone. Αλλά πολλά από τα εν λόγω ένστικτα είτε δεν είναι ακριβώς σωστά – ή είναι βαθιά παραπλανημένα. Γι’ αυτό δεν το επιτυγχάνουμε», εξηγεί στους New York Times η καθηγήτρια Ευτυχίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Λόρι Σάντος.

Όταν η Σάντος, γνωστική επιστήμονας και καθηγήτρια Ψυχολογίας, ξεκίνησε το 2018 να διδάσκει το μάθημα «Ψυχολογία και Καλή Ζωή» στο Γέιλ, το οποίο εστιάζει στο πώς να κάνουμε σοφότερες επιλογές για μια ζωή πιο χαρούμενη και γεμάτη, δεν περίμενε ότι το μάθημά της θα καταγραφόταν ως το πιο δημοφιλές σε ολόκληρη την ιστορία τριών αιώνων του Πανεπιστημίου! «Πάνω από 1.000 φοιτητές το επέλεξαν εξαρχής, δημιουργώντας πρακτικά προβλήματα όπως το πώς θα βρισκόταν ένα αρκετά μεγάλο αμφιθέατρο και πώς θα διευθετούνταν η συμφόρηση στο εστιατόριο καθώς το 25% των φοιτητών προσπαθούσαν να φάνε πριν πάνε να παρακολουθήσουν το ίδιο μάθημα», έγραφε το Time. 

Χρήμα και Ευτυχία   

Οι φοιτητές του Γέιλ είναι εκ των πλέον προνομιούχων ανθρώπων στον πλανήτη, από οικογένειες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αστρονομικά δίδακτρα του Πανεπιστημίου της Ivy League. Εξ ου και η δημοφιλία του μαθήματος Ευτυχίας έχει και μια θλιβερή ανάγνωση: αν κάποιοι τόσο προνομιούχοι -και νέοι- χρειάζονται να διδαχθούν την ευτυχία, τι ελπίδες έχουμε άραγε εμείς οι υπόλοιποι;

Γιατί όπως έχει πει η Αμερικανίδα συγγραφέας και podcaster Γκρέτσεν Ρούμπιν, «τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά μπορούν να αγοράσουν πράγματα που συνεισφέρουν σε αυτή πολύ σημαντικά» – όπως (λέμε εμείς) η απαλλαγή από το άγχος της επιβίωσης, ταξίδια, χόμπι, ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, η Σάντος επιμένει: «Τα λεφτά σε κάνουν πιο ευτυχισμένο μόνο όταν ζεις κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν μπορείς να βάλεις φαγητό στο τραπέζι, και τώρα μπορείς». Συνάδελφός της σε έρευνα έχει ισχυριστεί ότι πλουτίζοντας, συνεχίζεις να είσαι ευτυχισμένος. «Ναι, έχει δίκιο, αλλά ψάχνοντάς το, θα δεις πως αν το εισόδημά σου αλλάξει από 100.000 δολ. σε 600.000, η ευτυχία σου θα πάει ας πούμε από το 64% στο 65%. Αντί λοιπόν για τη δουλειά που πρέπει να ρίξεις για να εξαπλασιάσεις το εισόδημά σου, μπορείς να γράψεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ή να κοιμηθείς μια ώρα παραπάνω», τονίζει η Σάντος.

Η καθηγήτρια δεν καταφεύγει δηλαδή στον απλουστευτικό ισχυρισμό ότι «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία», αλλά ότι όταν είσαι ήδη ευκατάστατος, τι νόημα έχει να αναλώνεις τις δυνάμεις σου και να χάνεις ποιοτικό χρόνο στο κυνήγι του πλούτου;

«Πράγματι, οι φοιτητές μου με κοντράρουν για το θέμα του χρήματος. Έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την κοσμοθεωρία με την οποία έχουν μεγαλώσει», δηλώνει στους New York Times.   

Ευτυχία

Η Σάντος ξεκίνησε το μάθημά της όταν διαπίστωσε ότι οι φοιτητές του Γέιλ ήταν φοβερά στρεσαρισμένοι κυνηγώντας την αριστεία υπό συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, αντί να απολαμβάνουν την προσφερόμενη γνώση. Σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία για την ψυχολογική κατάσταση και τις αυτοκτονικές σκέψεις στα πανεπιστημιακά campus αποδείχθηκαν καθοριστικές στην απόφασή της να συνδράμει. «Δεν κάνουμε τη δουλειά μας ως εκπαιδευτικοί εάν το 60% των φοιτητών είναι υπέρμετρα αγχωμένοι», λέει η Σάντος.

Διαβάστε τη συνέχεια της δημοσίευσης της Δέσποινας Παπαγεωργίου στο Popaganda εδώ

Πηγή: Popaganda/Δέσποινα Παπαγεωργίου

📸Jacqueline Munguía/Unsplash

Δείτε επίσης