Κεδροδάσος Νάξου – Κέδροι σε κίνδυνο: Η αντιμετώπιση και η προστασία τους πρέπει να είναι ολιστική

απο Cyclades Open

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η 12η Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα Υγείας των Φυτών. Τόσο η υγεία μας όσο και η υγεία του πλανήτη μας εξαρτώνται από τα φυτά. Τα φυτά δημιουργούν το 80% της τροφής που τρώμε και το 98% του οξυγόνου που αναπνέουμε και ωστόσο απειλούνται.

Έως και το 40% των καλλιεργειών τροφίμων χάνεται κάθε χρόνο λόγω παρασίτων και ασθενειών των φυτών. Αυτό επηρεάζει τόσο την επισιτιστική ασφάλεια όσο και τη γεωργία, την κύρια πηγή εισοδήματος για τις ευάλωτες αγροτικές κοινότητες.

Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλοιώνουν τα οικοσυστήματα και βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, ενώ δημιουργούν νέες θέσεις για την ανάπτυξη των παρασίτων.

O Aegean Voice 107,5 φιλοξένησε στο στούντιο την γεωπόνο Νίκη Κεφαλά και συζητήθηκε, πέρα από το προφανές, κάτι που στη Νάξο μας απασχολεί ιδιαίτερα: Το σπάνιο και προστατευόμενο κεδροδάσος του νησιού και η υγεία του.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το δάσος είναι προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000 και μάλλον χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, μιας και δεν φαίνεται να είναι αυτονόητο τι σημαίνει.

Θέμα λοιπόν οι κέδροι και η υγεία τους η οποία έχει κλονιστεί. Η συζήτηση με την γεωπόνο Νίκη Κεφαλά διαφωτιστική.

Δείτε επίσης