Κίνηση: 78 ώρες ετησίως κολλημένοι στους δρόμους οι Αθηναίοι – Διεθνής μελέτη

απο Cyclades Open

Έως και 78 ώρες ετησίως, δηλαδή πάνω από τρεις ημέρες από τη ζωή του, χάνει ο μέσος οδηγός στην ελληνική πρωτεύουσα, εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας INRIX.

Την περασμένη χρονιά, το 2022, τα σχετικά νούμερα δείχνουν ότι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας επιδεινώθηκε κατά 11%, συγκριτικά με το 2021.

Συμπερασματικά, αν και η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 27% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η Αθήνα βρίσκεται πλέον πιο ψηλά στη λίστα με τις πόλεις που εμφανίζουν τη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Στην 15η θέση η Αθήνα 

Συγκεκριμένα, για το 2022, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας βρέθηκε στην 15η θέση της λίστας, από την 23η που βρισκόταν το 2021.

Ακόμα, η μέση ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπερνά τα 22,5 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι οδικοί άξονες του κέντρου της Αθήνας και το κομμάτι της δυτικής Αττικής γύρω από τον (συνηθέστερα μποτιλιαρισμένο) Κηφισό, σημειώνονται ως τα σημεία της Αττικής με τον μεγαλύτερο φόρτο στο οδικό δίκτυο (Πληροφορίες: inrix.com)

Το Λονδίνο «στην κορυφή» της… ταλαιπωρίας στο δρόμο

Πάντως, τον τίτλο της πόλης με τη χειρότερη κίνηση στον κόσμο κρατά σταθερά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η βρετανική πρωτεύουσα.

Ο μέσος οδηγός στο Λονδίνο έχασε το 2022 περίπου 156 ώρες εξαιτίας της κίνησης, με το Σικάγο των ΗΠΑ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, έχοντας 155 χαμένες ώρες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλική πρωτεύουσα με 138 χαμένες ώρες.

Γενικότερα, οι καθυστερήσεις στην κίνηση έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία

  • στο 39% των μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ
  • στο 42% στην Ευρώπη

Όπως επιπλέον σημειώνεται, οι υψηλές τιμές των καυσίμων δεν είχαν μεγάλη επίδραση στις διαδρομές που πραγματοποιούν οι οδηγοί με τα ΙΧ τους, ωστόσο -μοιραία- έχουν αυξήσει το οικονομικό βάρος.

Επί παραδείγματι, ο μέσος οδηγός στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ πλήρωσε το 2022 περί τα 315 δολάρια περισσότερα για καύσιμα, στο Λονδίνο 188 λίρες, ενώ στη Γερμανία 38 ευρώ (λόγω των μέτρων στήριξης στη χώρα).

Πηγή: ΕΡΤ News / inrix.com

Δείτε επίσης