Κιβωτός του Κόσμου: Οι νέες καταγγελίες, η εξέλιξη των ερευνών και η αντίδραση του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

απο Cyclades Open

◾ Οι νέες καταγγελίες

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου, που βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των ερευνών των Αρχών.

Νέες μαρτυρίες κάνουν λόγο για ξύλο, πολύμηνες τιμωρίες, παρενόχληση, εκμετάλλευση και απομόνωση. Τρεις νέοι άνθρωποι καταγγέλλουν στην Καθημερινή τα όσα βίωσαν οι ίδιοι μεγαλώνοντας στην «Κιβωτό του Κόσμου», παραθέτοντας τις εμπειρίες τους.

Ένας 27χρονος είπε ότι ένας παιδαγωγός του είχε ρίξει γροθιά επειδή αντιμίλησε. Όταν ήταν στο σπίτι της Λ. Αλεξάνδρας όπως λέει, ένας υψηλά ιστάμενος εργαζόμενος πήγε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν σε απομόνωση.

«Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι. Του είπα «τι κάνεις». Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε θα σου αρέσει. Του έριξα χαστούκι κι έφυγε» ανέφερε.

Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Ο ίδιος λέει πως είναι ευγνώμων στην Κιβωτό γιατί του έμαθαν γράμματα αλλά τονίζει ότι τον απέτρεψαν από το να πάει Λύκειο. Είναι ένα παιδί που πήγε στην Κιβωτό λόγω κακοποίησης, η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ τον έστελναν να ζητιανεύει στα φανάρια.

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».

Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν»

Μια νέα γυναίκα που έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια.

«Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», περιέγραψε.

Τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίζουν την τουαλέτα, δήλωσε η 20χρονη

Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί κι εκείνη πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Τα κινητά απαγορεύονταν στις δομές και έτσι η επικοινωνία με συγγενείς ήταν δύσκολη. Ο 27χρονος καταγγέλλει όταν βγήκε από την Κιβωτό του Κόσμου, η μητέρα και η αδερφή του, του είπαν πως όσες φορές είχαν προσπαθήσει να του μιλήσουν, από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν πει είτε ότι ήταν διακοπές είτε ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.

Η 20χρονη Σοφία καταγγέλλει ότι ακόμη δεν την αφήνουν να μιλήσει με τον αδελφό της, ο οποίος παραμένει σε δομή της ΜΚΟ στην Ήπειρο. Όπως καταγγέλλει, δεν την αφήνουν να του μιλήσει γιατί την θεωρούν κακή επιρροή.

Η ίδια, επίσης, όπως και ο 27χρονος, καταγγέλλουν πως αν και από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν υποσχεθεί ότι αφού ενηλικιωθούν, θα τους βοηθούσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν, αλλά η Σοφία λέει ότι δεν της έδωσαν τίποτα και την απέλυσαν (δούλευε στη δομή ως καθαρίστρια με σύμβαση) και δεν τη βοήθησαν ούτε όταν έμεινε άστεγη.

.

Οι έρευνες

Κορυφαίος παράγοντας της «Κιβωτού του Κόσμου» φέρεται να είναι ο καταγγελόμενος, από τον 19χρονο, για σεξουαλική κακοποίηση, μέσα στη δομή, από το 2020 και μετά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 19χρονος φέρεται να ήταν ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» του υψηλόβαθμου στελέχους της ΜΚΟ που αναφέρεται ότι προέβαινε σε αυτές τις πράξεις και τον οποίο φαίνεται ότι αναγκαζόταν να συνοδεύει στα ταξίδια του.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο 19χρονος δεν έχει υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση καθώς πλέον είναι ενήλικας και θα πρέπει να ζητηθεί από τον ίδιο.

Στην Εισαγγελία Ανηλίκων η έρευνα

Από την κατάθεση του 19χρονου πάντως προέκυψε ότι η αστυνομία ερευνά δύο υποθέσεις ενηλίκων και μίας ανήλικου παιδιού τα οποία φέρονται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από εργαζόμενο στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών τα οποία έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και έχει κατονομάσει στην κατάθεσή του ο 19χρονος.

Οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται μαζί με την εξέλιξη της υπόθεσης εκ μέρους των αρχών, αφού πλέον, την έρευνα αναλαμβάνει η Εισαγγγελία Ανηλίκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ: «Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.»

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση όσο αυτή βρίσκονταν στην Υποδιευθύνση Προστασίας Ανήλικων στη ΓΑΔΑ.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει συνολικά πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια, ενώ από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού.

Η ανάρτηση Θεοδωρικάκου

«Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος

.

Πάτερ Αντώνιος: «Ανυπόστατα ψεύδη» όσα καταγγέλλονται για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Στον απόηχο των εξελίξεων που ακολούθησαν τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών σε δομές της “Κιβωτού του Κόσμου”, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της οργάνωσης που η ίδρυσή της στόχο είχε τη φροντίδα των παιδιών μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Με τον φάκελο της υπόθεσης να επιστρέφει στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και η έρευνα να διεξάγεται πλέον από την Εισαγγελία ανηλίκων, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν δυο καταθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση στις δομές της οργάνωσης, ο πάτερ Αντώνιος έχοντας στο πλευρό του την πρεσβυτέρα σε ερώτηση για το πώς αντιδράει σε όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες, ανέφερε πως “πραγματικά είμαστε λυπημένοι και στεναχωρημένοι για αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών, έχουμε κάνει την έρευνά μας και σας πληροφορώ ότι όσα καταγγέλλουν είναι ανυπόστατα ψεύδη“, τονίζοντας πως είναι θυμωμένος και αγανακτισμένος.

Σε ερώτηση για το αν πηγαίνει κάπου το μυαλό του αναφορικά με το “κορυφαίο πρόσωπο” της “Κιβωτού” που κατηγορεί 18χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση, ο ίδιος απάντησε πως “δεν πηγαίνει κάπου το μυαλό μου και δεν γνωρίζουμε τίποτα από όσα λένε. Όχι δεν πάει ο νους μας κάπου. Τα παιδιά έχουν κανονικά τα προγράμματά τους με όλους τους παιδαγωγούς και όλο τον κόσμο που τα εξυπηρετεί. Από τους κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι τους πάντες”.

Στη συνέχεια τόνισε πως δεν γίνεται για ένα έργο 25 χρόνων ο καθένας να μιλάει λες και όσα καταγγέλλονται είναι γεγονότα και ότι συμβαίνουν χωρίς να έχουν αποδείξεις, ζητώντας μάλιστα από όλους να δείξουν σεβασμό καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά που διαβιούν στην “Κιβωτό”.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του ότι τα παιδιά δεν μπορούν να τους συγχωρήσουν για το ότι πήραν τη θέση των πραγματικών γονιών τους ο πάτερ Αντώνιος σχολίασε πως ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία που μοναδικός στόχος του είναι “η θεραπεία του τραύματος” και πως όσοι καταφέρονται αρνητικά για την “Κιβωτό” είναι άνθρωποι χωρίς εμπειρία. “Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας. Έχουμε δώσει την ψυχή μας, ζούμε μέσα στο έργο και αυτό που θέλω πάντα είναι να έχω τη δική μου ενημέρωση, επαφή και γνώμη για όσα συμβαίνουν γύρω μου”, υπογράμμισε, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως αναπόφευκτες είναι και οι συγκρούσεις με τα παιδιά. Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι συγκρούεται με τα παιδιά που βρίσκονται στις δομές, ο πάτερ Αντώνιος σχολίασε πως οι συγκρούσεις σημειώνονται καθώς “δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές“, αφού όπως είπε, πολλά παιδιά έχουν αντίστοιχες βιωματικές εμπειρίες.

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στράφηκαν στις αστυνομικές αρχές, ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει πως “πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης” και πως “έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά”.

Πρεσβυτέρα: “Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να είναι παραβατικά”

Με τη σειρά της η πρεσβυτέρα έκανε λόγο για “εκδικητική συμπεριφορά” από την πλευρά των παιδιών και υποστήριξε ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες των παιδιών.

Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού“, είπε, σημειώνοντας ότι τα παιδιά τους εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην “Κιβωτό”.

Μας εκδικούνται παρά το καλό που τους έχουμε κάνει. Βεβαίως συγκρουόμαστε, γιατί δεν επιτρέπουμε από τα παιδιά μας να είναι παραβατικά, ούτε να είναι πολύ επιθετικά, ούτε να δίνουν το κακό παράδειγμα στα μικρότερα παιδιά. Ακριβώς επειδή τους βάζουμε κανόνες, γι’ αυτό μας αντιπαθούν.

Εμείς δεν δεχόμαστε αρνητικές συμπεριφορές στα παιδιά μας. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο, ο πάτερ είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, τους μιλάει συνεχώς, προσπαθούμε με την αγάπη μας, προσπαθούμε με το Ευαγγέλιο που τους διαβάζουμε διάφορες ρήσεις για να τα ηρεμήσουμε. Αυτός είναι ο τρόπος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, dikastiko.gr, ΕΡΤ, Καθημερινή, News247, TVXS

Δείτε επίσης