Κλείδωσαν τα μέτρα για το ρεύμα: Αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Βίκυ Σαμαρά | News247.gr

απο Cyclades Open

Ανάρτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού πυροδότησε σενάρια και κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώναν πως οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνουν αύριο Πέμπτη

Μία ανάρτηση που έκανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στο instagram, με ένα ψαλίδι και το σχόλιο “έρχεται ψαλίδι στους λογαριασμούς όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων”, ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, Πέμπτη 5 Μαϊου, το απόγευμα.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επιβεβαιώναν ότι: “Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο.”

Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι οι ανακοινώσεις δε θα γίνουν στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν μπορεί να παρουσιαστεί ένα εθνικό σχέδιο σε μία κομματική διαδικασία.

Κλείδωσαν τα μέτρα για το ρεύμα: Αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αρχικώς μάλιστα ο σχεδιασμός προέβλεπε την ανακοίνωση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο προφανώς τελικά επικράτησε η άποψη ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να πάει στο συνέδριο έχοντας μία θετική ατζέντα.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα τα ανακοινώσει ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης. Εφόσον προβεί σε σχετική δήλωση αύριο το απόγευμα, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, θα εξειδικεύσουν τα μέτρα το πρωί της Παρασκευής. Ο πρωθυπουργός το ίδιο βράδυ θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η κρίση.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν, όπως όλα δείχνουν, πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποιο στην πράξη θα “ακυρώνει” τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πάντως διαψεύδονται τα σενάρια για 50-60 ευρώ επιδότηση ανά λογαριασμό ή επιστροφή στις προ πολέμου τιμές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στις παράλογες αυξήσεις, αλλά οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει σε μικρότερες καταναλώσεις.

Αυτό παραδέχθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε ως αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια.

Ουσιαστικά όμως η “ομπρέλα” αυτή μικρή κάλυψη προσέφερε σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών, που μάλιστα συγκροτούν τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”και ως εκ τούτου τη “ραχοκοκκαλιά” της ΝΔ.

“Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα”, δήλωσε ο κ.Οικονόμου.

Το οριζόντιο του πράγματος λοιπόν έχει ως στόχο το νέο πακέτο μέτρων να πιάσει το σύνολο της κοινωνίας και ιδίως κοινά που ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ. Ο ευρύς χρονικός ορίζοντας πιθανόν να είναι εξάμηνο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τα μέτρα να έχουν αναδρομικότητα, δηλαδή η έκπτωση να φανεί από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους μέσα στον Ιούνιο και θα αφορούν προγενέστερες καταναλώσεις.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης θα ενημερώσει και τη Βουλή για το ενεργειακό, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Πηγή: NEWS247/Βίκυ Σαμαρά

Δείτε επίσης