Κλείνει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας “Αυγή”

απο Cyclades Open

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του εντύπου Σπύρος Σουρμελίδης ενημέρωσε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων της εφημερίδας για την απόφαση της ιδιοκτησίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει φύλλο αύριο.

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία μίλησε για ανάγκη εξορθολογισμού των οικονομικών του κόμματος.

Θα συνεχίσει να είναι στον “αέρα” η online έκδοση της “Αυγής”, καθώς και το κυριακάτικο φύλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Κάλεσμα των εργαζομένων σε συνέλευση

Μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας “Αυγή” καλούν σε συνέλευση, για να οργανώσουν τη συλλογική τους αντίδραση.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Μόλις μας ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, κλείνει απο ΑΥΡΙΟ (σ.σ. Τετάρτη 26/6) το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ. Ως εκ τούτου, καλούμε συνέλευση σήμερα στις 7μμ στα γραφεία της εφημερίδας, προκειμένου να οργανώσουμε τη συλλογική μας αντίδραση. Στη συνέλευση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των σωματείων μας».

Η ιστορία της εφημερίδας “Η Αυγή”

Η εφημερίδα Αυγή είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες εφημερίδες της Ελλάδας, με έντονη πολιτική και κοινωνική παρουσία. Η ιστορία της ξεκινά το 1952 και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Η Αυγή εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και σήμερα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ιστορικά Στοιχεία

1952: Ίδρυση

  • Η Αυγή ιδρύθηκε το 1952 και αρχικά ήταν όργανο της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
  • Η πρώτη έκδοση έγινε στις 24 Αυγούστου 1952.

Χρόνια Δικτατορίας (1967-1974)

  • Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), η εφημερίδα αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς και λογοκρισία.
  • Επανεκδόθηκε αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Μεταπολίτευση και Εξέλιξη

  • Μετά την πτώση της δικτατορίας, η Αυγή επανήλθε δυναμικά στην ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση, προβάλλοντας τα αιτήματα της αριστεράς.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εφημερίδα ξεκίνησε συνεργασία με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, έναν πολιτικό σχηματισμό που περιλάμβανε το ΚΚΕ και άλλες αριστερές δυνάμεις.

Σύγχρονη Περίοδος

  • Η εφημερίδα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα και θεωρείται η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς).
  • Η Αυγή καλύπτει ποικίλα θέματα, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την κοινωνία, με έμφαση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος.

Διευθυντές της εφημερίδας

Από τις 14 Μαρτίου 2024, νέος διευθυντής της Αυγής είναι ο δημοσιογράφος Σπύρος Σουρμελίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, που διαδέχθηκε τον Σπύρο Ραπανάκη. Στη θέση αυτή είχαν διατελέσει ο Άγγελος Τσέκερης που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη. Πρώτος εκδότης και διευθυντής (1952-1956) ήταν ο Βασίλειος Ευφραιμίδης.

Σημαντικές Στιγμές και Συμβολή

  • Η Αυγή έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα.
  • Έχει υποστηρίξει κοινωνικά κινήματα και αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μειονοτήτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

ΕΣΗΕΑ: Το κλείσιμο της “Αυγής” αποφασίστηκε χωρίς εγγυήσεις για τους εργαζόμενους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε έντονα τη διαμαρτυρία του για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ», ζητώντας από το κόμμα της Κουμουνδούρου να αναθεωρήσει την στάση του, ενώ εξέφρασε ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει πως:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Αυτός ο «ξαφνικός θάνατος» αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν.

Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον Κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων». 

Πηγή: NEWS24/7

Δείτε επίσης