Κλιματική κρίση: Πώς επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό;

απο Cyclades Open

Οι καύσωνες που πλήττουν τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Μεσόγειου λόγω της κλιματικής κρίσης και αλλαγής, είναι πλέον ολοένα και πιο συχνοί κάτι που επηρεάζει τον τουρισμό.

Έτσι, οι τουρίστες είναι πλέον αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση και η επισκεψιμότητα σε πιο ζεστές μεσογειακές χώρες μειώθηκε το 2023 εν μέσω καυσώνων ρεκόρ και πυρκαγιών, με τους πιο ήπιους προορισμούς να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNN.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι πρόσφατοι θάνατοι και εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν ένα κοινό μοτίβο, ανθρώπους που είχαν βγει εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών για πεζοπορία, ανάμεσά στους οποίους ήταν και ο Βρετανός τηλεπαρουσιαστής, Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στη Σύμη.

Ζήτημα για τη νότια Ευρώπη η προσαρμογή των τουριστών

Η Μαίρη Μπέτι Ουόλς, μία τουρίστρια από το Τέξας, θεωρούσε ότι ήταν συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς η γενέτειρά της, το Ντάλας, η οποία αυτή τη στιγμή πλήττεται από αμείλικτη ζέστη, βιώνει συχνά κύματα καύσωνα, ωστόσο έμεινε έκπληκτη από αυτό που βίωσε στην Ελλάδα.

Η 21χρονη επισκέφθηκε την Αθήνα στα μέσα Ιουνίου με τους φίλους της και όπως δήλωσε στο CNN, σοκαρίστηκε από την «αφόρητη» ζέστη των 37 βαθμών Κελσίου που αντιμετώπισε.

«Στην πραγματικότητα δεν είχα ιδέα για τη ζέστη που επικρατούσε μέχρι να βρεθούμε εκεί, κάτι που ήταν αρκετά μεγάλη έκπληξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Πάντα αστειεύομαι ότι έχω τόσο μεγάλη ανοχή στη ζέστη- φέρνω το φούτερ μου μαζί μου στο μάθημα τον Αύγουστο (στις ΗΠΑ)», προσέθεσε αλλά υπογράμμισε πως το διαμέρισμα στο οποίο έμενε δεν είχε κλιματισμό και οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εξερευνήσει την πόλη με τα πόδια.

«Τα επίπεδα ενέργειάς μας ήταν χαμηλότερα από ό,τι νομίζαμε ότι θα ήταν. Ήταν αρκετά αφόρητο να περπατάμε στη ζέστη», κατέληξε.

Έτσι όπως σημειώνει το CNN, ο βαθμός στον οποίο η ταξιδιωτική βιομηχανία και οι τουρίστες μπορούν να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη αλλαγή των κλιματικών επιπτώσεων γίνεται όλο και μεγαλύτερο ζήτημα για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, πολλές από τις οποίες βασίζονται στον τουρισμό για την τόνωση των οικονομιών τους.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού

Μάλιστα αρκετοί πιστεύουν ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν πλέον τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυτή τη στροφή προς το βορρά, καθώς τα περιστατικά ακραίας ζέστης επηρεάζουν τις αποφάσεις για διακοπές.

Οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες έφεραν την κλιματική κρίση στο επίκεντρο της προσοχής ορισμένων Ευρωπαίων παραθεριστών.

«Η κλιματική κρίση που φοβόμασταν ότι θα συμβεί σε 10 ή 15 χρόνια είναι ήδη εδώ σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αυτό είναι το τρομακτικό», δήλωσε στο CNN ο 28χρονος Ρου Κλαρκ, από το Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαμένει με τη φίλη του στο ελληνικό νησί της Σκύρου.

«Πριν από πέντε χρόνια, εγώ και οι φίλοι μου δεν θα μιλούσαμε καν γι’ αυτό (την κλιματική αλλαγή), ενώ τώρα είναι όλο και περισσότερο θέμα συζήτησης», προσέθεσε.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ot.gr

Δείτε επίσης