Κλιματική κρίση: Τα επτά θερμότερα χρόνια της Αρκτικής από το 1900 ήταν τα τελευταία επτά χρόνια

απο Cyclades Open

Η ενημέρωση για την Αρκτική του Αρκτικού Προγράμματος της NOAA “Arctic Report Card 2022 ανανεώθηκε για το 2022 πριν λίγες μέρες.

Η έκθεση, η οποία εκδίδεται ετήσια από το 2006, έχει συνταχθεί από 147 ειδικούς από 11 χώρες, Τα κυριότερα ευρήματα στη φετινή έκθεση περιλαμβάνουν τα εξής σημεία:

Οι ετήσιες θερμοκρασίες της επιφάνειας του αέρα της Αρκτικής από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν οι έκτες θερμότερες στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1900. Η εικόνα στα αριστερά απεικονίζει τις αποκλίσεις από τη μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια σε όλη την Αρκτική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τα πιο κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τις μέσες. Το γράφημα στα δεξιά δείχνει πώς ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα στην Αρκτική έχει ξεπεράσει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. (Πηγή: NOAA Climate.gov)

  • Οι ετήσιες θερμοκρασίες αέρα της Αρκτικής από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν οι έκτες θερμότερες από το 1900, συνεχίζοντας μια τάση δεκαετιών κατά την οποία οι θερμοκρασίες του αέρα στην Αρκτική έχουν αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τα επτά θερμότερα χρόνια της Αρκτικής από το 1900 ήταν τα τελευταία επτά χρόνια.
  • Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ήταν υψηλότερη από πολλά πρόσφατα χρόνια, αλλά πολύ χαμηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η πολυετής έκταση πάγου, το πάχος του θαλάσσιου πάγου και ο όγκος ανέκαμψαν μετά από ένα χαμηλό σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, ωστόσο ήταν χαμηλότερα από τις συνθήκες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
  • Περιοχές ανοικτής θάλασσας αναπτύχθηκαν κοντά στον Βόρειο Πόλο για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, επιτρέποντας εύκολη πρόσβαση σε τουριστικά και ερευνητικά σκάφη . Η Βόρεια θαλάσσια διαδρομή και το βορειοδυτικό πέρασμα ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά.Τα δορυφορικά αρχεία από το 2009 έως το 2018 δείχνουν αύξηση της κυκλοφορίας των θαλάσσιων πλοίων στην Αρκτική καθώς ο θαλάσσιος πάγος μειώνεται. Οι πιο σημαντικές αυξήσεις στην κίνηση σημειώνονται μεταξύ των πλοίων που ταξιδεύουν από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Βερίγγειου Πορθμού και της Θάλασσας Μποφόρ, ανοίγοντας οικονομικές ευκαιρίες για νέους εμπορικούς δρόμους και δημιουργεί επίσης πιθανές ανθρωπογενείς πιέσεις στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα της Αρκτικής.

Στα αριστερά, το γράφημα δείχνει ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν κάτω από τη μέση έκταση για την περίοδο 1991-2020 και πολύ χαμηλότερη από τη μέση έκταση πάγου από το 1981-2010 . Στα δεξιά, το γράφημα δείχνει τη σταθερή πτώση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου από το 1979. (Πηγή: NOAA Climate.gov)

  • Υγρότερες από τις κανονικές συνθήκες επικράτησαν σε μεγάλο μέρος της Αρκτικής από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Η βροχόπτωση έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1950 σε όλες τις εποχές και τα σύνολα δεδομένων. Τα γεγονότα έντονων βροχοπτώσεων είναι πιο συνηθισμένα στον υποαρκτικό Βόρειο Ατλαντικό, ενώ μεγάλο μέρος της κεντρικής Αρκτικής παρουσιάζει αυξήσεις σε διαδοχικές υγρές ημέρες και μειώνεται σε διαδοχικές ξηρές ημέρες.
  • Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έχασε επιπλέον πάγο το 2022, την 25η συνεχή χρονιά απώλειας πάγου. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας υπέστη πρωτοφανή θέρμανση, με συνθήκες επιφανειακής τήξης πάνω από το 36% του στρώματος πάγου στις 3 Σεπτεμβρίου, ακόμα και στις κορυφές της Γροιλανδίας σε ύψος 3200 μέτρα.
  • Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τον Αύγουστο του 2022 συνέχισαν να δείχνουν μια τάση θέρμανσης που έχει παρατηρηθεί από το 1982 για μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού χωρίς πάγο. Στις θάλασσες Μπάρεντς και Λάπτεφ, τον Αύγουστο του 2022 οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν 2 έως 3 °C  υψηλότερες από τις μέσες τιμές Αυγούστου 1991–2020, ενώ οι ασυνήθιστα ψυχρές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας του Αυγούστου, με 3 βαθμούς Κελσίου κάτω από την τάση, σημειώθηκαν στη Θάλασσα Chukchi.
  • Δύο ξεχωριστές αναφορές για τα πτηνά της Αρκτικής αποκαλύπτουν αντίθετες τάσεις στην ευδοκιμία των πληθυσμών. Ενώ οι πληθυσμοί των αρκτικών χηνών σε όλη την Αρκτική είναι σταθεροί ή αυξάνονται, πολλά είδη θαλάσσιων πτηνών, όπως πάπιες, όρνιθες και θαλασσοπούλια στις βόρειες θάλασσες Βέρινγκ και Τσούκτσι, βίωσαν την έκτη συνεχή χρονιά σημαντικής μείωσης.
Πηγή: Climatebook.gr | ΝΟΑΑ Climate
📸 phys.org

Δείτε επίσης