Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

Aleksandra Krzysztoszek/EURACTIV

απο Cyclades Open

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς εμβολίων COVID-19 για την αλλαγή των όρων των συμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, αντιδρώντας στην αυξανόμενη πίεση από τα κράτη μέλη που δεν θέλουν να πληρώνουν για εμβόλια που δεν χρειάζονται πλέον.

Από πέρυσι, η Πολωνία προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer, επικαλούμενη τη χαμηλή απορρόφηση των εμβολίων και την ανάγκη να πληρώνει για τις παραδόσεις – κάτι που η χώρα δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά λόγω του τεράστιου κόστους υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων που διαφεύγουν από τον ρωσικό πόλεμο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή έδωσε στην Πολωνία το πράσινο φως για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την Pfizer μεμονωμένα – η πρώτη χώρα στην οποία δόθηκε τέτοια συγκατάθεση, όπως ανέφεραν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ της Πολωνίας, της Pfizer και της Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 12 Απριλίου 2022 «λόγω ανωτέρας βίας με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της για τη χώρα», δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Πολωνίας στη EURACTIV Πολωνίας.

«Η Πολωνία συμμετέχει στις συμβάσεις για τα εμβόλια ως συμβαλλόμενο μέρος της, όπως και άλλα κράτη μέλη, και έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τον παραγωγό (εμβολίων) βάσει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων», δήλωσε το υπουργείο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πολλές φορές ότι τα κράτη μέλη είναι συμβαλλόμενα μέρη των συμβάσεων- κατά συνέπεια, η Πολωνία εκτελεί τα δικαιώματά της και συμμετέχει στον διμερή διάλογο για την επίτευξη συμφωνίας με τον παραγωγό», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καμία συμφωνία.

Οι χώρες καλούν την Επιτροπή να συμβιβαστεί με τους παραγωγούς εμβολίων

Η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα που παλεύει με την υπερεπάρκεια εμβολίων, καθώς και άλλες χώρες πιέζουν την Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία απαίτησαν από την Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για την προμήθεια των εμβολίων COVID-19 που κατασκευάζει η Pfizer. Οι υπουργοί Υγείας των τεσσάρων χωρών κατέθεσαν κοινό αίτημα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 14 Μαρτίου.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει ευκαιρίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Pfizer, ιδίως όσον αφορά τις πληρωμές για τη μη παράδοση, τη μείωση του αριθμού των δόσεων που συμφωνήθηκαν ή να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία και να αγοράσει το πλεόνασμα εμβολίων από τα κράτη μέλη για να τα δωρίσει σε περιοχές που έχουν ανάγκη», δήλωσαν οι τέσσερις υπουργοί.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, θα πρέπει να λάβει 61,1 εκατομμύρια δόσεις βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ. Με τη μείωση της απορρόφησης από τους Ιταλούς, οι αχρησιμοποίητες δόσεις θα είναι πιθανότατα 173 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σήμερα σε απόθεμα. Όλα αυτά είναι πιθανό να κοστίσουν στη χώρα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι, γιατρός πυρηνικής ιατρικής, ζήτησε από την Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις με τους προμηθευτές των εμβολίων COVID-19. Για να αποφευχθεί η επανάληψη των λαθών και η σπατάλη δισεκατομμυρίων δημόσιου χρήματος, ο Σκιλάτσι ζήτησε «επιστροφή στην αγορά εμβολίων σε εθνική βάση».

Η σπατάλη εμβολίων «θα ήταν δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή μας γνώμη- στην πραγματικότητα, θα κινδύνευε παραδόξως να δημιουργήσει ένα αίσθημα δυσαρέσκειας προς τις μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί για το 2023 και το 2024 δεν θα χρειαστούν, καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη και πολλά εμβόλια είναι σε απόθεμα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για την άδεια ακύρωσης ή μείωσης των παραγγελιών.

«Τα εθνικά αποθέματα των εμβολίων COVID-19 είναι υψηλά, ενώ η ανάγκη για το εμβόλιο COVID-19 έχει μειωθεί», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του υπουργείου στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD. Το υπουργείο «βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους παραγωγούς εμβολίων για αναπροσαρμογή των συμβάσεων», πρόσθεσε. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ κάλεσε πρόσφατα την Επιτροπή να αυξήσει «σημαντικά» την πίεση στους παραγωγούς εμβολίων. Οι εταιρείες αυτές έβγαλαν «πολύ, πολύ καλά κέρδη από την πανδημία και τώρα που η κατάσταση είναι καλύτερη», πρέπει να βρεθεί μια νέα λύση, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Η Αυστρία τάσσεται υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων αντί της μονομερούς λήξης των συμβάσεων, αλλά «είναι σαφώς υπέρ της αύξησης της πίεσης», δήλωσε ο Ράουχ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις που να είναι «αποδεκτές από τους φορολογούμενους».

Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας της χώρας και οι περιφέρειες έχουν ήδη καταστρέψει μέχρι στιγμής περισσότερες από 6 εκατομμύρια δόσεις COVID-19 επειδή έληξαν, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξή της προς την Επιτροπή και το τρέχον σύστημα κοινής προμήθειας των εμβολίων COVID-19.

«Υποστηρίζουμε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, στις οποίες η Γαλλία είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα. Η Γαλλία υποστηρίζει την κοινή προμήθεια εμβολίων, η οποία ήταν η γραμμή μας από την αρχή», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας στη EURACTIV Γαλλίας.

Η «κοινή ομάδα» θα αλλάξει τους όρους των συμβάσεων εμβολίων

Οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες σχετικά με τις δόσεις παράδοσης διεκπεραιώνονται από τη λεγόμενη «κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης», η οποία αποτελείται από την Επιτροπή και αρκετούς εκπροσώπους των κρατών μελών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στη EURACTIV Πολωνίας.

Εξήγησε ότι η εν λόγω ομάδα αναφέρεται σε μια διευθύνουσα επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κρατών μελών και της Επιτροπής.

«Οι συζητήσεις σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ομάδας κοινής διαπραγμάτευσης και της εταιρείας συνεχίζονται με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του διευθύνοντος συμβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εν εξελίξει συζητήσεις. «Το αποτέλεσμα των συζητήσεων πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί από τα κράτη μέλη στο διευθύνον συμβούλιο».

«Τα εμβόλια COVID-19 έσωσαν εκατομμύρια ζωές και συνέβαλαν στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στα συστήματα υγείας και τις οικονομίες μας. Συνεχίζουν να αποτελούν την καλύτερη ασφαλιστική μας πολιτική σε περίπτωση που εμφανιστούν νέες παραλλαγές και για την προστασία των ευάλωτων πολιτών μας», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

«Η επιδημιολογική κατάσταση έχει, ωστόσο, ευτυχώς βελτιωθεί και τώρα συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες για να βρούμε λύσεις ώστε να ευθυγραμμίσουμε καλύτερα την προμήθεια εμβολίων με τις ανάγκες των κρατών μελών. Είναι πλέον σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου, για να βρούμε μια κοινή λύση που θα ωφελεί όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: EURACTIV

Δείτε επίσης