Κορινθία: Ένα γκράφιτι στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο-Μια τοιχογραφία ενάντια στην έμφυλη βία

απο Cyclades Open

Ένα γκράφιτι κατά της βίας, στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 2021 στην Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, βρίσκεται πλέον στο δημοτικό σχολείο Βέλου Κορινθίας, όπου ήταν και η καταγωγή της 26χρονης.

Το έργο τέχνης έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της UrbanAct «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια» και υλοποιήθηκε, έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Το γκράφιτι

Ο Σύλλογος Γονέων, στη σελίδα του, αναφέρει: «Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη δημιουργία μιας μεγάλης δημόσιας τοιχογραφίας και συμμετοχικές δράσεις από τους μαθητές σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου. Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και εν γένει την κοινωνία σχετικά με την έμφυλη βία, να τους ενημερώσει για την ύπαρξή της, να ενθαρρύνει τους μαθητές να υιοθετήσουν θετικές αξίες και την σωστή συμπεριφορά απέναντι στους “άλλους”, ανεξαρτήτως φύλου, να εκφράσουν την αντίθεσή τους ενάντια σε οποιασδήποτε μορφή έμφυλης βίας και γενικότερα της βίας».

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης Life In Colour «το έργο μου στο Δημοτικό σχολείο Βέλου έχει μια ποιητική διάθεση. Η αφορμή για αυτήν την τοιχογραφία ήταν ένα τραγικό γεγονός έμφυλης βίας, και υπήρχε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά την διάρκεια του σχεδιασμού. Εδώ «χρησιμοποίησα» συμβολικά ένα κορίτσι ντυμένο στα λευκά που τα ρούχα της και τα σύννεφα γίνονται ένα. Σε πολλές τοιχογραφίες που κάνω χρησιμοποιώ συμβολισμούς. Το προτιμώ από το να απεικονίζω κάτι ευθέως».

Η UrbanAct για πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που εκπέμπουν μηνύματα, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές που συμβάλλουν στη γνώση, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας.

Με πληροφορίες από alfavita.gr και facebook

Δείτε επίσης