Κορονοϊός: Συναγερμός από το ECDC για τους θανάτους και τα κρούσματα στην Ελλάδα

απο Cyclades Open

Μπορεί ο ΕΟΔΥ να μην δημοσιεύει πλέον τα δεδομένα για τα κρούσματα του κορονοϊού, όμως είναι υποχρεωμένος να τα στέλνει στο ECDC. Τι αποκαλύπτει η επεξεργασία των βιοστατιστικών για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξαιρετικά υψηλός είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Τα δεδομένα κατατάσσουν τη χώρα μας στη χειρότερη θέση, όσον αφορά τα κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ στη δεύτερη θέση από το… τέλος βρισκόμαστε στον συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων Covid σε όλες τις ηλικίες, με πρώτη την Κύπρο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ECDC για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ενώ σε όλες τις χώρες καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου από τη λοίμωξη.

Συγκεκριμένα, καταγράφονται 942 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στους άνω των 65 ετών και 691 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε όλες τις ηλικίες.

Ο μέσος όρος στις 27 χώρες που εξετάζονται τα δεδομένα είναι 311,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού για τους άνω των 65 ετών, κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα καταγράφεται τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων.

Στο σύνολο όλων των ηλικιών, ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 161 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και στη χώρα μας είναι περίπου τετραπλάσιος.

Μεγάλος αριθμός στα τεστ Covid

Βέβαια, τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων θα μπορούσε να τον δικαιολογήσει ο μεγάλος αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται στον γενικό πληθυσμό, ο οποίος στη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλός και φτάνει στα 6.240 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού.

Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 779 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει περίπου οκταπλάσιο αριθμό τεστ τις τελευταίες 14 ημέρες, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και είναι δεύτερη στη λίστα κατάταξης μετά την Κύπρο.

Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ (διασωληνωμένοι) και οι νεκροί, είναι και αυτοί που μαρτυρούν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα τις τελευταίες 14 ημέρες έχει γιγαντωθεί.

Εισαγωγες σε ΜΕΘ και θάνατοι λόγω Covid

Οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι 16,4 ανά 100.000 πληθυσμού, με τον μέσο όρο των χωρών να είναι μόλις 4 ανά 100.000 πληθυσμού.

Κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα γίνονται τετραπλάσιες εισαγωγές για νοσηλεία, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει αύξηση και έχει τετραπλάσιο αριθμό εισαγωγών σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ (19 Ιανουαρίου), η μέση ηλικία των διασωληνωμένων στην Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από τα 76 έτη.

Μάλιστα, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, έχει αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων κατά 41,3% (από 104 στα μέσα Δεκεμβρίου, σε 147).

Όσον αφορά τους θανάτους, η χώρα μας το συγκεκριμένο διάστημα κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, με 32,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή βρίσκεται πίσω από την Κροατία (35,9) και τη Σλοβενία (35,1).

Ο πίνακας του ECDC με τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών ανά χώρα

Ο πίνακας του ECDC με τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών ανά χώρα

Ο μέσος όρος θανάτων στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 10,3 ανά 100.000 πληθυσμού. Δηλαδή στη χώρα μας καταγράφεται τριπλάσιος αριθμός θανάτων σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών.

Χαμηλά οι εμβολιασμοί της 4ης δόσης στους άνω των 60 ετών

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη ενισχυτική δόση (4η δόση) του εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς προφυλάσσει από βαριά νόσηση και θάνατο τους ηλικιωμένους, τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Το συνολικό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού των ηλικιωμένων με τη δεύτερη ενισχυτική δόση μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι 34,4%, ενώ στη χώρα μας φτάνει μόλις το 25,5%.

Πηγή: NEWS247/Γιάννης Δεβετζόγλου

Δείτε επίσης