Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με το μητρώο θανάτων στην Ελλάδα

απο Cyclades Open

Ιδιαίτερα συχνά τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται αναφορά -ακόμη και από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη-, σχετικά με την “υπερκαταγραφή” θανάτων από κορονοϊό, λόγω των πρωτοκόλλων που ακολουθεί η χώρα. Δηλαδή ακόμη και αν η κύρια αιτία θανάτου ενός διαγνωσμένου με κορονοϊό ασθενούς είναι άλλη, αυτός καταχωρείται στο μητρώο θανάτων από κορονοϊό.

Όπως έχει αναφέρει τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, θα υπήρξε στην επιδημιολογική έκθεση για την πανδημία, ένας διαχωρισμός στον αριθμό των θανάτων, ώστε ακόμη και αν όλοι φαίνονταν να είχαν αιτία τον κορονοϊο, να σημειώνονταν ξεχωριστά εκείνοι που είχαν άλλη αιτία.

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα γίνει, κι έτσι θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει. ίσως δεν έχει νόημα πια αφού δεν έγινε από την αρχή, όμως από την άλλη μεριά δίνεται και ένα λάθος μήνυμα σήμερα, σχετικά με την επικινδυνότητα της πανδημίας.

Να τονίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες, ειδικά κατά την περίοδο της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, οι πραγματικοί θάνατοι λόγω covid είναι πολύ λιγότεροι και μάλιστα μπορεί να είναι μόνο οι μισοί.

Τι προβλέπει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τις οδηγίες του οποίου ακολουθεί και η χώρα μας, αναφέρει:

  • Ως θάνατος λόγω Covid ορίζεται για σκοπούς επιτήρησης ο θάνατος που προκύπτει από μια κλινικά συμβατή ασθένεια, σε ένα , εκτός εάν υπάρχει σαφής εναλλακτική αιτία θανάτου που δεν μπορεί να σχετίζεται με τη νόσος (π.χ. τραύμα). Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχει χρόνος πλήρους ανάρρωσης μεταξύ της διάγνωσης και του θανάτου.
  • Ένας θάνατος λόγω Covid δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη ασθένεια (π.χ. καρκίνος) και θα πρέπει να καταγράφεται, ανεξάρτητα αν υπάρχουν προϋπάρχουσες καταστάσεις με την υποψία ότι πυροδότησαν μια επιδεινούμενη πορεία της Covid.
  • Οι θάνατοι λόγω Covid είναι αυτοί που υπολογίζονται στη συλλογή δεδομένων αιτιών θανάτου.

Ο ΠΟΥ παράλληλα τονίζει ότι οι θάνατοι εξ αιτίας του κορονοϊού διαφέρουν από τους θανάτους που σχετίζονται με τον ιό. Αυτοί μπορεί να είναι θάνατοι λόγω ατυχήματος ή φυσικών αιτιών και τότε η Covid δεν προσδιορίζεται ως η υποκείμενη αιτία θανάτου.

Ξεκαθάρισμα του μητρώου

Η χώρα μας σταθερά αναφέρεται μεταξύ εκείνων που πρωταγωνιστούν, ειδικά το 2022, στο πεδίο των θανάτων από κορονοϊό. Μπορεί βέβαια με βάση το δείκτη της υπερβάλουσας θνησιμότητας να μην πρωταγωνιστούμε τόσο, αλλά σαν απόλυτα νούμερα είμαστε πολύ ψηλά, καθώς ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες αλλά μάλλον χωρίς να επεξηγείται αν το κάνουμε σωστά.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών έχει υποκείμενα νοσήματα ή είναι άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν αναφέρει όμως αν είναι ουσιαστικά τα υποκείμενα η αιτία θανάτου ή ο κορονοϊός. Στην έκθεση δήλωσης του θανάτου αναφέρονται όλα μαζί, όμως φαίνεται να δίνεται προτεραιότητα στον κορονοϊό.

Μέσα στο 2022 έχουν καταγραφεί περί τους 12.000 θανάτους ατόμων με κορονοϊό. Όμως θα μπορούσαν να είναι ίσως και λιγότεροι από 6.000 κι αυτό γιατί μια από τις βασικές θανατηφόρες επιπλοκές του ιού είναι η πρόκληση πνευμονίας. Όμως η παραλλαγή Όμικρον που επικράτησε φέτος, δεν φαίνεται να προκαλεί επιθετικές πνευμονίες και αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι το ρεκόρ κρουσμάτων δε συνοδεύτηκε αντίστοιχα με αθρόες νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Επίσης όπως έχουν αναφέρει και κλινικοί γιατροί, πολλοί ασθενείς που καταλήγουν είναι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία και ο κορονοϊός, δεν φαίνεται να τους επιβάρυνε πολύ περισσότερο.

Συμπεράσματα Έρευνας

Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου φαίνεται πως ένας στους δύο θανάτους ασθενών που νοσηλεύθηκαν κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος της Όμικρον στην κλινική Covidi του νοσκομείου, δεν οφειλόταν στον κορονοϊό. Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας, είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, χωρίς ωστόσο να έχουν συμπτώματα ή να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία.

Η μελέτη αυτή, που διενήργησε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα, καταδεικνύει αυτό που οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί αναφέρουν: ότι, δηλαδή, σε ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται ως Covid, η συγκεκριμένη νόσος δεν ευθύνεται για την κατάληξη του ασθενούς.

Η διάρκεια της μελέτης ήταν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 15 Απριλίου 2022. Για κάθε ασθενή μελετήθηκαν αναδρομικά το πιστοποιητικό θανάτου, ο ιατρικός-νοσηλευτικός φάκελος και ζητήθηκε η γνώμη του θεράποντος ιατρού. Κάθε θάνατος ταξινομήθηκε ως θάνατος λόγω covid, ως θάνατος οφειλόμενος σε άλλο αίτιο αλλά η Covid συμμετείχε στην επέλευση του θανάτου”, είτε ως “οφειλόμενος σε άλλο νόσημα και στον οποίον η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 δεν είχε καμία συμμετοχή”.

Στην τελευταία κατηγορία περιλήφθηκαν ασθενείς που μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλο αίτιο και βρέθηκαν θετικοί σε τακτικό έλεγχο.

Συνολικά μελετήθηκαν 126 θάνατοι που καταγράφηκαν στην κλινική. Σύμφωνα με τα κριτήρια που ετέθησαν, 41 (31,7%) θάνατοι ταξινομήθηκαν ως οφειλόμενοι σε covid, 25 (19,8%) ως οφειλόμενοι σε άλλα αίτια, αλλά συμμετείχε και η Covid, και 60 (47,6%) θάνατοι ως οφειλόμενοι σε άλλα αίτια, όπου η λοίμωξη από Covid δεν είχε συμμετοχή.

Στα άλλα αίτια συμπεριλαμβάνονται προχωρημένος, αιματολογική κακοήθεια, νεφρική/καρδιακή/ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μετεγχειρητικές επιπλοκές και νοσοκομειακή λοίμωξη.

Πηγή: NEWS247/Γιώργος Σακκάς

Δείτε επίσης