Κυκλάδες: 60 φωτογραφίες της δεκαετίας του ’60

απο Cyclades Open

Ο Matt Barrett έχει στην κατοχή του ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο από τη δεκαετία του ’60, όταν μαζί με τον πατέρα του, γύριζαν την Ελλάδα..

Το 1963, ο Matt Barrett ταξίδεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα λόγω της δουλειάς του πατέρα του, καθηγητή Nicholas Econopouly (Νίκου Οικονομόπουλου), που δίδαξε για ένα έτος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Nicholas Econopouly φωτογράφησε τη ζωή στην Αθήνα, την Πελοπόννησο και τα νησιά, ενώ ο Matt Barrett παρουσίασε το 2005, τις αφιερωμένες στην Ελλάδα φωτογραφίες, στις ιστοσελίδες του: My Greece Travel Guide | Matt Barrett’s Travel Guides | Athens Survival Guide | Hotels in Greece

Το 1963 η οικογένεια μου ήρθε στη Ελλάδα για ένα χρόνο, καθώς ο πατέρας μου δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστρέψαμε στις ΗΠΑ το 1964 και μετά μετακινηθήκαμε πίσω στην Ελλάδα το 1968. Όλο τον καιρό που βρισκόμασταν στην Ελλάδα, ο πατέρας μου τραβούσε φωτογραφίες. Το 2005 σκανάρησα τα σλάιντς του πατέρα μου από την Ελλάδα και ανέλαβα την φροντίδα να τα επεξεργαστώ (καθαρίσω). Όπως ο καθένας, που θα έβρισκε παλαιά σλάιντς, γνώριζα ότι αυτά μπορεί εύκολα να καταστραφούν. Αλλά με τα θαύματα που μπορεί να κάνει η ψηφιακή τεχνολογία, τα πάντα μπορούν να γίνουν και εγώ μπορούσα να τα επεξεργαστώ, να τα καθαρίσω (διορθώσω) να τα ομαδοποιήσω και να τα τοποθετήσω σε άλμπουμ για την Ελλάδα του ’60. Αυτή η σελίδα βεβαίως αφιερώνεται στον πατέρα μου Νικόλαο Οικονομόπουλο, που τράβηξε όλες αυτές τις φωτογραφίες. Πολλές από αυτές τις είχε τοποθετήσει σε κλασέρ και καθώς μισούσε τα κομπιούτερ, νομίζω ότι θα ήταν ευτυχισμένος να γνωρίζει, ότι εγώ έκανα αυτή την ενέργεια για τις φωτογραφίες του και πόσο πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν πλέον να τις δουν. Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι αισθάνομαι λυπημένος γι’αυτόν. Θυμάμαι ότι όταν μας ανακοίνωνε ότι η οικογένεια μας θα ταξίδευε για ένα τριήμερο σαββατοκύριακο ή για διακοπές του Πάσχα, εγώ ήμουν πανικοβλημένος. Θα φαινόμουν άθλιος τότε βεβαίως. Ποιος θέλει άραγε να περάσει ένα μακρύ σαββατοκύριακο με την οικογένεια του βλέποντας έναν ακόμη αρχαίο Ελληνικό ναό; Πάντως μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια απολαμβάνω πολύ καλύτερα αυτές τις φωτογραφίες, από όσο θυμάμαι εκείνα τα ταξίδια. Έτσι αυτός είναι ο τρόπος που διάλεξα να πω «ευχαριστώ πατέρα μου. Είχες δίκιο». Και τώρα ξέρω τι τραβούσες όπως εγώ τώρα…  όταν προσπαθώ να πείσω την κόρη μου να πάμε ένα οικογενειακό ταξίδι κάπου στην Ελλάδα. 
Matt Barrett

🔵 ΜΥΚΟΝΟΣ & ΔΗΛΟΣ [8 φωτογραφίες]

🔵 ΑΝΔΡΟΣ [6 φωτογραφίες]

🔵 ΤΗΝΟΣ [6 φωτογραφίες]

🔵 ΣΥΡΟΣ [27 φωτογραφίες]

🔵 ΜΗΛΟΣ [2 φωτογραφίες]

🔵 ΣΙΦΝΟΣ [11 φωτογραφίες]

Δείτε επίσης