Κυκλάδες: Οι δήμοι προχωρούν σε σύσταση διαδημοτικών Αναπτυξιακών Οργανισμών

Ευαγγελία Κορωναίου

απο Cyclades Open

Δεδομένων των σημαντικών ελλείψεων που βιώνουν όσον αφορά στη στελέχωση των τεχνικών κυρίως υπηρεσιών τους, οι Δήμοι των Κυκλάδων προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τη σύσταση διαδημοτικών Αναπτυξιακών Οργανισμών.

Ήδη, οι πρώτοι δύο αναπτυξιακοί οργανισμοί είναι γεγονός (Πάρος – Αντίπαρος – Αμοργός και Θήρα – Σίκινος – Ανάφη – Φολέγανδρος – Ίος) ενώ αναμένεται η υπογραφή των σχετικών καταστατικών για τον αναπτυξιακό οργανισμό των Δήμων Τήνου – Μυκόνου – Άνδρου, καθώς και αυτού της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, όπου συμμετέχουν τα νησιά των δυτικών Κυκλάδων και η Σύρος.

Σε μία εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και προγράμματα του εθνικού ΠΔΕ «τρέχουν» με προοπτική χρηματοδότησης αρκετά μεγάλου φάσματος δημόσιων έργων, οι Δήμοι ευελπιστούν, μέσα από το νέο «εργαλείο» που προσφέρει πλέον η κρατική νομοθεσία, τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, να αποκτηθεί με ευέλικτες διαδικασίες το απαιτούμενο διοικητικό και κυρίως τεχνικό προσωπικό που απαιτείται, για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων.

Μάλιστα, σε μικρότερα νησιά, όπου είτε δεν υπάρχουν Τεχνικές Υπηρεσίες, είτε απαρτίζονται από μονάχα έναν υπάλληλο, ανοίγονται οι δυνατότητες μέσα από τη λειτουργία των αναπτυξιακών οργανισμών, προκειμένου και οι μικρότεροι νησιωτικοί Δήμοι να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν πόρους για έργα πνοής, που ενδεχομένως με ίδιες δυνάμεις δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ωριμάσουν.

Φυσικά, στην προοπτική της δημιουργίας ανώνυμων εταιρειών, οι οποίες θα αναλάβουν, ουσιαστικά, ένα κομμάτι ευθύνης των δημοτικών υπηρεσιών, αντιτίθενται αρκετές φωνές της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς έχει τονιστεί, πως βιωσιμότερη λύση θα ήταν η επαρκής στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ και όχι η μετάθεση των αρμοδιοτήτων ή ευθυνών τους σε άλλα νομικά πρόσωπα, τα οποία δε λειτουργούν με όρους ιδιωτικού δικαίου.

Επιπλέον, προβληματισμός έχει εκφραστεί και σχετικά με το μέλλον των οργανισμών αυτών, με πολλούς νησιωτικούς Δήμους να έχουν πρότερη εμπειρία από αναπτυξιακές εταιρείες που είχαν συσταθεί στο παρελθόν, είχαν χρεωκοπήσει και οι οφειλές τους βαραίνουν τους Δήμους που τις είχαν συστήσει, ενώ η διαδικασία εκκαθάρισής τους, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μετά από αρκετά χρόνια.

Πάρος, Αντίπαρος, Αμοργός, «Αειφόροι Νήσοι»

Ο πρώτος Δήμος των Κυκλάδων, ο οποίος κίνησε τις σχετικές διαδικασίες για τη σύσταση ενός αναπτυξιακού οργανισμού, υπήρξε ο Δήμος Πάρου.

Άμεσα, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και το «άνοιγμα» της δυνατότητας αυτής, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου άδραξε την ευκαιρία και ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης, όσον αφορά στη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Οι κινήσεις του Δήμου Πάρου βρήκαν σύμμαχο, αρχικά στον Δήμο Αντιπάρου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους του νομού και έχει να προσδοκά αρκετά οφέλη από τη συμμετοχή του σε αναπτυξιακό οργανισμό, ενώ στη συνέχεια το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στον αναπτυξιακό οργανισμό, εκδήλωσε και ο Δήμος Αμοργού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι το σχετικό καταστατικό του αναπτυξιακού οργανισμού Πάρου – Αντιπάρου – Αμοργού, με διακριτική ονομασία «Αειφόροι Νήσοι» Α.Ε. να έχει ήδη εγκριθεί και ο φορέας να στήνεται με σκοπό την άμεση έναρξη της λειτουργίας του.

Υπενθυμίζεται, ότι η έδρα του αναπτυξιακού οργανισμού θα είναι στην Πάρο, θα έχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με τρία μέλη από τον Δήμο Πάρου και από ένα μέλος από τους Δήμους Αντιπάρου και Αμοργού, ενώ με το καταστατικό το οποίο έχει εγκριθεί ευνοούνται τα μειοψηφικά μετοχικά πακέτα. Για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας κρίθηκε πως το συνολικό κεφάλαιο που απαιτείται ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Πάρου καταβάλει τις 98.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι Αντιπάρου και Αμοργού από 51.000 ευρώ έκαστος.

Αναπτυξιακός οργανισμός Θήρας – Σ.ΑΦ.Ι.

Μόλις χθες, Τρίτη, 22 Μαρτίου, «έπεσε» και η τελευταία υπογραφή από τον Δήμαρχο Θήρας, για τη σύσταση και την έναρξη της λειτουργία του αναπτυξιακού οργανισμού που έχουν αποφασίσει να συστήσουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, δηλαδή οι Δήμοι Θήρας, Σικίνου, Ανάφης, Φολεγάνδρου και Ιητών.

Η υπογραφή του καταστατικού της εταιρίας από τον Δήμαρχο Θήρας που θα είναι και ο Πρόεδρος της και από τους δημάρχους των υπολοίπων τεσσάρων νησιών, οι οποίοι θα είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η εγγραφή της στο ΓΕΜΗ και η απόκτηση ΑΦΜ, της δίνει νομική υπόσταση και της επιτρέπει να αναλάβει δράση.

Το μετοχικό κεφάλαιο του αναπτυξιακού οργανισμού ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών να ανήκει στο Δήμο Θήρας, ενώ σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η εταιρεία θα δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας των Δήμων, ιδιαίτερα όμως θα βοηθήσει στην έγκαιρη και άρτια προετοιμασία τους, για την υλοποίηση των έργων και των δράσεων που έχουν προγραμματίσει και για τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υπηρεσιακές δομές. Ο Δήμος Θήρας μάλιστα, στόχο έχει, μέσα από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Θήρας – ΣΑΦΙ, να λειτουργήσει και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού Σαντορίνη και το Τοπικό Τουριστικό Παρατηρητήριο, δύο σύγχρονες δομές που θα επιτρέψουν στη Σαντορίνη να ενισχύσει το τουριστικό της προφίλ και να αναβαθμίσει ποιοτικά το τουριστικό της προϊόν.

Αναπτυξιακός οργανισμός Μυκόνου – Τήνου – Άνδρου

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας, στους Δήμους Τήνου και Άνδρου, με την Άνδρο μάλιστα να «περνά» την έγκριση της συμμετοχής του από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο η σχετική εισήγηση είχε απορριφθεί, δυνάμεις ενώνουν και οι Δήμοι Μυκόνου, Τήνου και Άνδρου, για τη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού.

Η διαδικασία για τους τρεις αυτούς Δήμους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο αναμένεται να «τρέξει» αρκετά γρήγορα, προκειμένου να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες που θα παρέχονται σε τεχνικό επίπεδο, καθώς επίσης και σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, η δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού κ.α.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του καταστατικού για τη δημιουργία του αναπτυξιακού οργανισμού, ο Δήμος Μυκόνου θα αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εταιρείας με το 50% των μετοχών και κεφάλαιο 80.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι Τήνου και Άνδρου θα συμμετέχουν με ποσοστό 25% και 40.000 ευρώ έκαστος. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η έδρα του οργανισμού αναμένεται να βρίσκεται στην Τήνο.

Εν αναμονή εξελίξεων για τον αναπτυξιακό οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Από την πλευρά της, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Σύρος, δεν κατάφερε να δημιουργήσει δικό της αναπτυξιακό οργανισμό, ως βασικός μέτοχος, όπως άλλοι μεγάλοι – αλλά όχι μεγαλύτεροι από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης – Δήμοι.

Αντιθέτως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επέλεξε να παίξει το ρόλο του «φτωχού συγγενή», στον τεράστιο αναπτυξιακό οργανισμό που θα συστήσει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με το Δήμο Ρόδου και πολλούς μικρούς νησιωτικούς Δήμους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχέδιο του καταστατικού, στον αναπτυξιακό οργανισμό το κραταιό μετοχικό κεφάλαιο θα διατηρεί η ΠΕΔΝΑ με 318,000 ευρώ (53%), ο Δήμος Ρόδου θα συμμετέχει με ποσοστό 20%, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο μεγαλύτερος Δήμος των Κυκλάδων όπου βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας θα συμμετέχει με μόλις 5%, ενώ με ποσοστό 1,5% θα συμμετέχουν οι Δήμοι Κύθνου, Κέας, Κιμώλου, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Ηρωικής Νήσου Κάσου, Τήλου, Σύμης, Χάλκης, Αστυπάλαιας, Λειψών, Μεγίστης και Καρπάθου. Επίσης, με 1% θα συμμετέχει και το Τεχνικό & Επαγγελματικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, παρ’ ό,τι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από το καλοκαίρι του 2021, η γραφειοκρατική διαδικασία, δεδομένου ότι πρόκειται για 19 συμμετέχοντες εταίρους, καθυστέρησε τις εξελίξεις. Ωστόσο, οι υπογραφές για την σύσταση και την έναρξη της λειτουργίας του αναπτυξιακού οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναμένονται έως και το τέλος του μήνα.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου
📸 Kaleidico/Unsplash

Δείτε επίσης