Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Με την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα «θα δίναμε λάθος σήμα»

«Πώς είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό»

απο Cyclades Open

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, δήλωσε πως μπορεί να ακούγονται ως φυσιολογικά μέτρα αλλά υπάρχουν άλλες παράμετροι και η χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει σε λογικές άλλων εποχών που οδήγησαν σε περιπέτειες.

«Πρώτον θα δίναμε λάθος σήμα. Δεύτερον είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος. Δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φτηνότερα τα είδη στα σούπερ μάρκετ ή πολύ φτηνότερα ακόμα και την βενζίνη. Πώς είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι ακόμη κι εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ προσωρινά για κάποιους μήνες, μετά θα υπήρχε ο κίνδυνος οι αυξήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε περιπέτειες και να πληγούν πάλι οι πιο αδύναμοι.

Στη συνέχεια τόνισε πως η ένταση της ακρίβειας είναι πολύ μεγάλη και ότι κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά πράγματα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατότητων της χώρας και έχοντας στο μυαλό της το σύνολο της εξίσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, βρίσκονται και οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση στις οποίες εντάσσονται πλέον και οι επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης