Στις 25 Αυγούστου 2024, στην παραλία του Γαλησσά, χελωνάκια Caretta – caretta βγήκαν από τα αυγά τους και, αφήνοντας πίσω τις φωλιές τους, ξεκίνησαν το ταξίδι της ζωής… Το περιστατικό δημοσιοποίησε με ιδιαίτερη περηφάνια ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις παραλίες κ. Γιάννης Βουτσίνος. Αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε στην ίδια παραλία και στις 23 Ιουλίου 2024 (το οποίο είχε δημοσιοποιήσει τότε η πρώην αντιδήμαρχος κα Αγγελική Πρίντεζη).
Όπως είναι φυσικό, το γεγονός σκόρπισε χαρά σε μικρούς και μεγάλους, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Βουτσίνος δε, έσπευσε να διευκρινίσει στη Δημοτική Επιτροπή της Δευτέρας 26/08/2024, ότι, σύμφωνα με την ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ (η οποία δραστηριοποιείται για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών), «η δημιουργία φωλιών χελωνών στην παραλία δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα» και μάλιστα ότι «εύχεται η παρουσία της χελώνας να γίνει τακτική και ο Δήμος θα κάνει ότι χρειάζεται για να την προστατεύσει».
Επειδή διακρίνουμε μια υποκρισία στην τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, θα μας επιτρέψει να της θυμίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που με περισσή επιμονή θέλησε να οργώσει τις παραλίες της Σύρου με βαρέα μηχανήματα και να αλέσει τα αυγά και τις φωλιές των χελωνών (μαζί με όλα τα υπόλοιπα έμβια όντα). Η παράνομη αυτή πράξη, μάλιστα ονομάστηκε τότε πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, κόντρα στις επισημάνσεις και διαμαρτυρίες της παράταξής μας, άλλων δημοτικών παρατάξεων και μαζικών φορέων του νησιού. Τελικά, η σχετική αναφορά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και η παρέμβαση της κας Εισαγγελέως, ήταν αυτή που απέτρεψε την παράνομη όργωση των παραλιών, σώζοντας και τις φωλιές.
Όσον αφορά στην ενημέρωση που παρείχε ο κ. Βουτσίνος στη Δημοτική Επιτροπή σχετικά με την συμβατότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητα στην παραλία με την παρουσία χελωνών Caretta – caretta, δεν θα διαφωνήσουμε. Όμως, θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε ότι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ από τον οποίο άντλησε τις πληροφορίες ο κ. Βουτσίνος, είναι περισσότερο σαφής σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται κατά την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναφέρει ότι:
«Έρευνες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει πως η κατάληψη της παραλίας από έπιπλα θαλάσσης, τα φώτα, ο θόρυβος και η παρουσία ανθρώπων τη νύχτα αποτρέπουν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι:
- η συμπίεση της άμμου από τροχοφόρα οχήματα,
- η απομάκρυνση φυκιών και σκουπιδιών από τις παραλίες με βαρέα μηχανήματα,
- η καταστροφή αμμοθινών από αμμοληψίες,
- φυτεύσεις δέντρων και διανοίξεις δρόμων έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της φυσικοχημικής σύστασης της άμμου στην παραλία και τη μείωση του αριθμού και της επιτυχίας των φωλιών.
……..οι αρμόδιοι Δήμοι μπορούν να παραχωρήσουν στις τοπικές επιχειρήσεις την τουριστική χρήση της παραλίας, εφόσον διασφαλίζεται η εφαρμογή απλών μέτρων προστασίας κατά τη περίοδο φωλεοποίησης και εκκόλαψης των θαλάσσιων χελωνών. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- την απομάκρυνση των επίπλων παραλίας (ξαπλώστρες) μετά τη δύση του ηλίου,
- τον καθαρισμό παραλίας χωρίς τη χρήση βαρέων μηχανημάτων,
- την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην παραλία,
- τη μείωση της φωτορύπανσης και την απαγόρευση των νυχτερινών πάρτι (beach party) στην παραλία».
https://archelon.gr/what-we-do/conservation
Ελπίζουμε, δε, πως στο μέλλον ο κ. Βουτσίνος, ως εντεταλμένος σύμβουλος για τις παραλίες, θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τις οδηγίες αυτές και πως, του χρόνου δεν θα βρεθούμε πάλι ενώπιον «πολιτικών αποφάσεων» της Δημοτικής Αρχής που θα γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων της, τις κατευθύνσεις αυτές και την προστασία των ακτών και των παράκτιων οικοσυστημάτων.