Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα άρθρο της έγκυρης και ιστορικής γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Η Μαρίνα Ράφενμπεργκ, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα και ιδιαίτερα τις κατηγορίες κατά των Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Συμπεραίνε, δε, ότι τους τελευταίους μήνες «μια σειρά από επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου καταγράφονται στην Ελλάδα».
Μεταξύ άλλων το άρθρο αναφέρει:
Οι δύο ερευνητές δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τις δωροδοκίες της φαρμακευτικής εταιρείας με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της, κινδυνεύουν με κάθειρξη είκοσι ετών για «συμμετοχή σε συνωμοσία και εγκληματική οργάνωση».
«Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατεύσει την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα;» ρώτησαν στις 27 Ιανουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης.
Η ερώτηση γίνεται σε συνέχεια της έναρξης στην Αθήνα της δίκης δύο δημοσιογράφων, του Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του Documento, εβδομαδιαίας εφημερίδας μεταξύ των πιο κριτικών απέναντι στην συντηρητική κυβέρνηση και η Γιάννα Παπαδάκου που εργάστηκε πολλά χρόνια για την τηλεόραση του Alpha.
Οι δύο ρεπόρτερ που ερεύνησαν σκάνδαλα διαφθοράς και φοροδιαφυγής στα οποία εμπλέκονται ανώτεροι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών υγείας του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, διώκονται για «παράλειψη καθήκοντος», «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και «συμμετοχή σε συνωμοσία», αδικήματα που τιμωρούνται με είκοσι χρόνια φυλάκιση.
Ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2015, είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τα στοιχεία, δώδεκα Έλληνες πολιτικοί ηγέτες είχαν λάβει δωροδοκίες για να βοηθήσουν το ελβετικό εργαστήριο να εμπορευθεί φάρμακα με αμφισβητούμενες θεραπευτικές ιδιότητες και να διογκώσει τις τιμές τους. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία που εμπλέκονται στην υπόθεση.
«Απειλείται από το οργανωμένο έγκλημα»
Το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία κατηγορούσε πάντα την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε αυτές τις αποκαλύψεις για να την βλάψει, εμπλέκοντας εξέχουσες προσωπικότητες της δεξιάς, ιδιαίτερα τον Άδωνι Γεωργιάδη, νυν υπουργό Ανάπτυξης ή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο. Τη Δευτέρα, αρχειοθετήθηκε η δίωξη που είχε ξεκινήσει το 2016 κατά των δύο αυτών πολιτικών.
Η Γιάννα Παπαδάκου ερεύνησε την υπόθεση Novartis αλλά και τη λεγόμενη λίστα «Λαγκάρντ», η οποία απαριθμούσε επιφανείς Έλληνες που είχαν καταθέσει τα χρήματά τους στην Ελβετία την περίοδο της οικονομικής κρίσης για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους στη χώρα τους.
«Είναι εκπληκτικό ότι ένας δημοσιογράφος κινδυνεύει να περάσει έως και 20 χρόνια πίσω από τα κάγκελα στην Ευρώπη επειδή έκανε τη δουλειά του», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Βαλκανίων για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). «Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα απειλούνται αυτή τη στιγμή από το οργανωμένο έγκλημα και τα δρακόντεια μέτρα. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση από 27 κράτη μέλη στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την RSF», προσθέτει.
Τον Απρίλιο του 2021, μια είδηση, ο Γιώργος Καραϊβάζ, δολοφονήθηκε το μεσημέρι στα προάστια της Αθήνας. Έκτοτε, η έρευνα έχει σταματήσει, γεγονός που ώθησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό παρακολούθησης των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, το Media Freedom Rapid Response, να πραγματοποιήσει μια αποστολή για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Ο οργανισμός πρέπει να δημοσιεύσει την έκθεσή του στις αρχές Φεβρουαρίου και να την υποβάλει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά από επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου καταγράφονται στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που τιμωρεί τη διάδοση ψευδών πληροφοριών με έως και πέντε χρόνια φυλάκιση. «Μόνο η Ουγγαρία στην Ευρώπη προσπάθησε να φιμώσει τον Τύπο με αυτόν τον τρόπο», παρατηρεί ο Pavol Szalai.
Πηγή: News247
Το πρωτότυπο άρθρο της Le Monde που υπογράφει η Marina Rafenberg: Ouverture en Grèce du procès des journalistes à l’origine du scandale Novartis
Η Le Μοnde είναι γαλλική εφημερίδα, η οποία εκδίδεται από το 1944 και πουλά καθημερινά περίπου 400.000 φύλλα, ενώ θεωρείται διεθνώς «εφημερίδα αναφοράς».
Σε έρευνα του Reuters στη Γαλλία το 2021 αναδείχθηκε ως η πιο αξιόπιστη εφημερίδα. Η ιστοσελίδα της βρίσκεται μεταξύ των 25 πρώτων σελίδων στη Γαλλία.