“Les Cyclades gourmandes”- To ταξίδι του γαλλικού καναλιού TF1 στις Κυκλάδες και η στάση στον γαστρονομικό παράδεισο της Νάξου

απο Cyclades Open

“Η δεύτερη στάση στο ταξίδι μας στα ελληνικά νησιά είναι η Νάξος, στις Κυκλάδες” αναφέρει η σελίδα του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΤF1 που αναζητά γαστρονομικούς προορισμούς και ποιοτικά προϊόντα στην Ελλάδα. Η Νάξος, δεύτερη στάση στον χάρτη του οδοιπορικού του καναλιού, που “προσφέρει ένα συμπύκνωμα από τα καλύτερα μεσογειακά προϊόντα που αναδεικνύονται από παραγωγούς και ταλαντούχους σεφ” όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Και το ρεπορτάζ για τον γαστρονομικό πλούτο της Νάξου συνεχίζεται:

“Από τις παραλίες, κατευθυνόμαστε προς τα βουνά, ακούγοντας μια μικρή μουσική σε καθημερινή βάση: αυτή των κατσικιών που τα κουδούνια τους μπλέκουν στο τοπίο. Ο Γιάννης Βάβουλας επιβλέπει ένα κοπάδι 250 ζώων. Όπως και ο πατέρας του, διαιωνίζει την παράδοση της παραγωγής γάλακτος και τυριού στο νησί της Νάξου. Στον κάμπο, συναντάμε έναν ακόμη τεχνίτη της γεύσης. Το σύμπαν του Κωνσταντή Βαμβακούση που αποτελείται μερικές φορές από ιδιαίτερα βότανα και λαχανικά, που λικνίζονται στον άνεμο. Ο Κωνσταντής προστατεύει τα φυτά του από τον ήλιο με μαλλί προβάτου. Αυτό το τελευταίο περιορίζει την υγρασία και μειώνει τις ασθένειες. Δίπλα στο Αιγαίο, ο σεφ Γιάννης Βάσιλας προσέχει τις ελιές του όπως προσέχεις κανείς το γάλα στη φωτιά. Η ταβέρνα του ονομάζεται “Αξιώτισσα,” προς τιμήν της γιαγιάς του. Μαζί με την ομάδα του μοιράζονται μια κουζίνα που είναι απλή και διακριτική. Ο χώρος της είναι συχνά γεμάτος. Η Νάξος παράγει και εσπεριδοειδή. Τον 19ο αιώνα, μια οικογένεια (Βαλληνδράς) είχε την ιδέα να αποστάξει μια αλκοόλη από φύλλα κιτριάς.”

Παραγωγή: TF1 | Ρεπορτάζ D. Bordier, A. Poupon, A. Vagias

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Πηγή:ΤF1

Φωτογραφίες: Video capture

Μετάφραση: Cyclades Open

Δείτε επίσης