LIFE MareNatura: Πρόγραμμα για την διατήρηση ειδών προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας σε Ελλάδα και Ιταλία

απο Cyclades Open

Το πρώτο video του προγράμματος LIFE MareNatura που δημιουργήθηκε από το MEDASSET – Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών – σε συνεργασία με όλους τους εταίρους του LΙΦΕ MareNatura, αναδεικνύει με χιουμοριστικό και αφηγηματικό τρόπο τους στόχους του προγράμματός μας.

Με οδηγό το Κοινό Δελφίνι, ξεκινάμε ένα μαγευτικό ταξίδι στις προστατευόμενες περιοχές Natura2000. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η γοητευτική Μεσογειακή Φώκια, οι αρχοντικές χελώνες Καρέττα καρέττα και Πράσινη Χελώνα, τα μεγαλοπρεπή κητώδη Φυσητήρας, Φώκαινα και Ζιφιός καθώς και τα ξεχωριστά θαλασσοπούλια Μύχος της Μεσογείου και Αιγαιόγλαρος, που συμπληρώνουν τον συναρπαστικό καμβά της βιοποικιλότητας σε αυτές τις περιοχές.

Ανακαλύψτε την ομορφιά και την ευαλωτότητα της θαλάσσιας ζωής σε αυτό το εντυπωσιακό animation video.

Δείτε το animation στους ακόλουθους συνδέσμους:

Στα Ελληνικά με ελληνικούς υπότιτλους

Στα Αγγλικά

Στα Ιταλικά

Τί είναι το πρόγραμμα LIFE MareNatura

Το πρόγραμμα LIFE MareNatura «Διατήρηση ειδών προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας σε Ελλάδα και Ιταλία» φιλοδοξεί αντιμετωπίσει τις απειλές που πλήττουν εννέα (9) από τα πλέον απειλούμενα είδη προτεραιότητας, θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα είδη είναι  η Μεσογειακή Φώκια, οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και Πράσινη χελώνα, τα κητώδη Φυσητήρας, Φώκαινα, Ζιφιός και Κοινό Δελφίνι, και τα θαλασσοπούλια Μύχος της Μεσογείου και Αιγαιόγλαρος.

Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των προσπαθειών διατήρησης στόχευε στις περιοχές αναπαραγωγής αυτών των ειδών με αποτέλεσμα τα παράκτια και υπεράκτια ενδιαιτήματά τους (τόποι τροφοδοσίας, συναθροίσεις και διάδρομοι μετανάστευσης) παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα. Ο στόχος του έργου LIFE MareNatura είναι να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση αυτών των υπεράκτιων οικοτόπων, μέσω του εντοπισμού «θερμών» εστιών βιοποικιλότητας στο Ιόνιο, τη Νότια Αδριατική και το Αιγαίο, με την υλοποίηση μιας τεράστιας προσπάθειας διεπιστημονικής έρευνας χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους.

Το πρόγραμμα LIFE MareNatura, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 11 εκ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καλύψει μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή από το Αιγαίο Πέλαγος έως το Ιόνιο Πέλαγος και τη Νότια Αδριατική, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας που έχει εκπονηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος των δράσεων του προγράμματος θα υλοποιηθεί σε 44 συνολικά προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 (41 στην Ελληνική επικράτεια και 3 στην Ιταλία).

Με βασικούς στόχους την αναχαίτιση των απειλών που αντιμετωπίζουν εννέα σημαντικά αλλά και ευάλωτα είδη της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας (η Μεσογειακή φώκια, η χελώνα Καρέττα και Πράσινη χελώνα, τα κητώδη Φυσητήρας, Φώκαινα, Ζιφιός και Κοινό Δελφίνι, και τα θαλασσοπούλια  Μύχος της Μεσογείου και Αιγαιόγλαρος) και την προστασία των θαλάσσιων βιοτόπων τους, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE MareNatura ξεκίνησε τις δράσεις του τον Ιούλιο του 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2029. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η αποτελεσματική προστασία των ειδών αυτών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας εν γένει, μέσω της πρότασης για ανακήρυξη νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, που θα διευρύνουν το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλλει καθοριστικά στην εφαρμογή της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιοποικιλότητα , που ορίζει ότι τουλάχιστον το 30% της θάλασσας και της ξηράς στην Ευρώπη πρέπει να τεθεί σε καθεστώς προστασίας έως το 2030, καθώς και της παγκόσμιας στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες έχουν αναδυθεί για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διατήρησης των ειδών-στόχων του προγράμματος. Διεθνείς κατάλογοι θαλάσσιων τοποθεσιών σημαντικών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας όπως οι Θαλάσσιες Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά και τη Βιοποικιλότητα (ΘΣΠΠΒ), ο κατάλογος της BirdLife International και ο κατάλογος Σημαντικών Περιοχών Θαλάσσιων Θηλαστικών (ΣΠΘΘ) της ειδικής ομάδας ΘΠΠ της IUCN ταυτοποιήθηκαν. Διεθνείς πρωτοβουλίες όπως το ACCOBAMS, που πραγματοποίησαν την πρώτη προσπάθεια εναέριας μελέτης όλης της Μεσογείου το 2018 (ASI 2018), παρείχαν σημαντικά δεδομένα για τη διατήρηση ειδών-στόχων και τους υπεράκτιους οικοτόπους τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες βελτίωσαν τις γνώσεις μας για αυτά τα είδη  και ταυτόχρονα παρείχαν μια πολύ πιο καλά ενημερωμένη βάση δεδομένων καλύπτοντας μέρος των πολύ σημαντικών πληροφοριακών κενών που εμποδίζουν τον κατάλληλο σχεδιασμό για τη διαχείριση αυτών των περιοχών.  Ο Κατάλογος Θαλάσσιων ΣΖΔΠ της Ελλάδας που παράχθηκε το 2012 από την ομάδα έργου του LIFE07NAT/GR/00285 αναγνώρισε ένα προφανές κενό στον ορισμό υπεράκτιων ΘΣΠΠΒ, λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων και μεθοδολογικών εργαλείων για την αποτελεσματική υπεράκτια εργασία κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προαναφερθέντος έργου LIFE.

Το πρόγραμμα LIFE MareNatura φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό γνώσης για τα είδη στόχους, συλλέγοντας δεδομένα για τις μεταναστευτικές διαδρομές, τα τροφοληπτικά πεδία, τις περιοχές συνάθροισής τους, καθώς και τις απειλές που υφίστανται. Ταυτόχρονα θα εντοπιστούν θαλάσσια θερμά σημεία (hotspots) προκειμένου να προταθούν για ένταξη στο  δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, επεκτείνοντας το υφιστάμενο δίκτυο και υλοποιώντας την ευρωπαϊκή στρατηγική βιοποικιλότητας.

Επιπροσθέτως το έργο θα αναπτύξει επιπλέον κατάλληλα εργαλεία για την παρακολούθηση των θαλάσσιων περιοχών μεγάλης σημασίας και των προστατευόμενων ειδών, στοχεύοντας στη συστηματοποίηση των μεθόδων παρακολούθησης πανευρωπαϊκά και στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού παρατήρησης της κατάστασης προστασίας των ειδών, ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις πιέσεις που υφίστανται και ενός εργαλείου για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων και την αναγνώριση θαλάσσιων ζωνών.

Δείτε επίσης