Λογοτεχνική εκδήλωση στη Νάξο για τον Γ.-Α. Μαγκάκη και τον Γ. Σεφέρη

απο Cyclades Open

Μία σημαντική λογοτεχνική εκδήλωση για δύο Ναξιακής καταγωγής σπουδαίους Έλληνες, τον ποινικολόγο, καθηγητή Δικαίου Γιώργο-Αλέξανδρο Μαγκάκη και τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Χώρα της Νάξου, την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.30 π.μ.

Η έκδοση δύο πρόσφατων βιβλίων, του πρώην υπουργού και τελευταίου προέδρου του κρατικού ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη, γίνονται η αφορμή να γιορταστούν από τοn Δήμο Νάξου και τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» σε ειδική λογοτεχνική εκδήλωση, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου-Αλέξανδρου Μαγκάκη και τα 50 χρόνια από τοn θάνατο του Γιώργου Σεφέρη.

Δύο μεγάλες προσωπικότητες του τόπου, ναξιακής καταγωγής, εκ των οποίων μάλιστα ο πρώτος δώρισε στο Δήμο Νάξου τα βιβλία της βιβλιοθήκης του, η οποία μετά την κατασκευή της ονομάστηκε «Βιβλιοθήκη Γ.-Α. Μαγκάκη».

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός και κύριοι ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Nεότερης Iστορίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Γιώργος Γεωργής, ο ποινικολόγος ποιητής Τάκης Σπηλιάκος και ο συγγραφέας των βιβλίων Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Σεφέρης, Μαγκάκης κοινές ρίζες και αξίες». 

Στην εκδήλωση θα απαγγείλει ποιήματα του Σεφέρη και κείμενο του Μαγκάκη η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο νομικός-οικονομολόγος Βασίλης Φραγκουλόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο πατέρας του Γιώργου- Αλέξανδρου Μαγκάκη καταγόταν από τη Νάξο (η μητέρα του από τη Νιό), ενώ όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης (Μέρες Β) η οικογένεια της μητέρας του καταγόταν από τη Νάξο και ο πατέρας του από τη Σμύρνη.

Τα βιβλία του Γιώργου Ανωμερίτη τα οποία κυκλοφόρησαν πέρυσι, έχουν τον τίτλο:

1. «ΑΜΥΝΟΜΑΙ γι’ αυτό γράφω», το οποίο παρουσιάζει το λογοτεχνικό έργο του Γ.-Α. Μαγκάκη .

2. «Ο μαθητής της Σχολής Αρώνη Σμύρνης Γιώργος Σεφεριάδης», το οποίο παρουσιάζει την παιδική ζωή του Γ. Σεφέρη στα Βουρλά των οποίων το 81% των Ελλήνων κατοίκων το 1860 καταγόταν από τη Νάξο. (αρχεία Λαδά –ΓΑΚ) και τη μαθητική πρόοδο του στην περίφημη Σχολή Αρώνη 1852-1922 της οποίας ο ιδρυτής καταγόταν επίσης από τη Νάξο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών/Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Δείτε επίσης