Μελέτη Λύτρα για Covid-19: Σχεδόν όλοι όσοι δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, πέθαναν

απο Cyclades Open

Τρομακτικά υψηλό ήταν το ποσοστό των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους χτυπήμενοι από την Covid-19 χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Θόδωρου Λύτρα το 97,7% των ασθενών με covid-19 που δεν κατάφεραν για οποιοδήποτε λόγο να βρουν θέση σε ΜΕΘ έχασε τη ζωή του.

Υψηλό ήταν και το ποσοστό των ανθρώπων που πέθαναν αν και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ καθώς έφτασε το 72,7%.

Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε εδώ ότι το ζήτημα των θανάτων εκτός ΜΕΘ είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα πέρυσι τον Δεκέμβριο όταν από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει υψηλή θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ.

Εν συνεχεία αποδείχθηκε ότι στα υπόψιν της κυβέρνησης είχε τεθεί ήδη η μελέτη των Τσιόδρα και Λύτρα που αποδείκνυε το ακριβώς αντίθετο.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο καθηγητής Λύτρας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: (Η νέα μελέτη) επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής μελέτης, σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών (14.011 vs 6.282).

Παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο περισσότεροι νοσηλεύονται κ η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα. Στην 4η σελίδα του PDF θα διαβάσετε το συμπέρασμα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Πηγή: NEWS247

📸Irwan iweHire/Unsplash

Δείτε επίσης