Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

απο Cyclades Open

Έτος παραγωγής: 2021 | Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα.

To ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος – πολιορκημένη θάλασσα» (Mediterranean – Life Under Siege), προβάλλεται στην ΕΡΤ κάθε Κυριακή στις 17.00.

H εντυπωσιακή σειρά ντοκιμαντέρ του Frédéric Fougea, μέσα από μαγευτικές εικόνες αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, αλλά και τους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει.

Η γαλλικής παραγωγής σειρά ΜΕDITERRANEAN-LIFE UNDΕR SIEGE είναι αφιερωμένη στη Μεσόγειο, μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου. Για τη δημιουργία της συνεργάστηκαν περισσότεροι από 50 επιστήμονες και δεκάδες τεχνικοί, οι οποίοι δούλεψαν για τέσσερα χρόνια, σε 15 χώρες.
Τα γυρίσματα ήταν απαιτητικά, με υποβρύχιες και εναέριες λήψεις, τις οποίες έφεραν εις πέρας κορυφαία συνεργεία πραγματοποιώντας γυρίσματα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η Μεσόγειος αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό, ο οποίος βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας. Η σειρά έχει στόχο να ενημερώσει για αυτούς τους κινδύνους, προτείνοντας λύσεις συντήρησης του πλούτου της Μεσογείου, ενώ μας συστήνει μεγάλο μέρος των ζώων και θηλαστικών που απαντώνται στην περιοχή.

Η σειρά αφορά την ελληνική ή ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς διηγείται την ιστορία της εξέλιξης της χλωρίδας και της πανίδας της Μεσογείου, καθώς και την ιστορία του αντίκτυπου της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη φύση στην περιοχή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η σειρά προωθεί τη διάδοση των αξιών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της Μεσογείου. Στοχεύει να μεταδώσει γνώση γύρω από την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και να ενθαρρύνει το κοινό να την προστατεύσει και να δει τη Μεσόγειο σαν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται, τόσο μέσα από την επιστήμη όσο και μέσα από τον πολιτισμό.

Χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές κινηματογράφησης των άγριων ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, σε ένα καλλιτεχνικό έργο πολύ υψηλού επιπέδου που απευθύνεται στο ευρύ οικογενειακό κοινό.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων στην Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο, αλλά εστίασαν στην Ελλάδα ως μια από τις χώρες όπου συναντώνται πολλά από τα χαρακτηριστικά είδη του μεσογειακού οικοσυστήματος, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο κομμάτι γυρισμάτων της σειράς στη χώρα μας, όπως στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στη Ζάκυνθο, στην Αμοργό, στη Σαντορίνη, στη Μακρόνησο, στην Κεφαλονιά, στην Αλόννησο και στη Γυάρο.

Στις παραπάνω περιοχές πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα με στόχο να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, ο υποθαλάσσιος κόσμος της και πολλά από τα χαρακτηριστικά ζώα των περιοχών, όπως φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, αετοί, γάτες, σαύρες κ.ά.

CREATED BY Fred Fougea
CO-DIRECTED BY Allain Bougrain-Dubourg, Bertrand Loyer, Fabienne Berthaud, Vincent Schmitt, Christian Gaume, Christophe Cheysson –
CHIEF EDITOR: Vincent Schmitt –
MUSIC: ROB, Julien Jaouen, Samuel Potin, Anja Fougea, Robin Coudert

Δείτε επίσης