Μέτρα για το ρεύμα: Τα…ψιλά γράμματα των νέων επιδοτήσεων και των αναδρομικών

Σίσσυ Σταυροπιερράκου/Ημερησία

απο Cyclades Open

Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, δευτερευουσών και εξοχικών κατοικιών αλλά και φοιτητές που που δεν δηλώνουν το σπίτι που διαμένουν ως κύρια κατοικία περιλαμβάνονται στους «χαμένους» των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το ρεύμα, αφού ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί δεν θα λάβουν την αναδρομική ενίσχυση για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου

Το επίδομα, που διαμορφώνεται από 18 έως και 600 ευρώ, καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες ή έχουν επιχειρήσεις δεν θα λάβουν την ενίσχυση.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ, που αποτελεί τη μικρότερη επιδότηση.

Οι κερδισμένοι των νέων επιδοτήσεων

Αντίθετα, όσοι έχουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες θα επωφεληθούν από τις πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, που καλύπτουν κατά 50% την αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Πλέον η επιδότηση ισχύει για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης χωρίς κόφτη και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, στα επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται στα 120 ευρώ για το σύνολο της κατανάλωσης. Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ για τον Μάιο.

Ρεύμα: Ποιοι δεν θα πάρουν την αναδρομική ενίσχυση

Εκτός αναδρομικής ενίσχυσης μένουν:

 • όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ,
 • οι επιχειρήσεις, που περιμένουν την αναδρομική επιδότηση στους λογαριασμούς τους για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και
 • Μάρτιο 
 • οι ιδιοκτήτες δευτερευουσών και εξοχικών κατοικιών, και
 • οι φοιτητές που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση και δεν δήλωσαν την κατοικία που διαμένουν ως πρώτη.

Ακόμα, δεν θα δοθεί επίδομα για τις επιβαρύνσεις από το ρεύμα κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες, καθώς το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων αφορά μόνο την κατανάλωση για την πρώτη κατοικία.

Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομα του και συνεπώς αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς ή το Ε1 το χάνει.

Ποιους θα αφορά η επιδότηση Μαΐου-Ιουνίου

H επιδότηση για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου θα αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριεςχωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Τον Μάιο, στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 kWh απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

 • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
 • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh είναι 160 ευρώ/MWh.
 • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
 • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
 • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
 • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, υπάρχει πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ για τον Μάιο. Ετσι επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Συνεχίζεται η επιδότηση για το φυσικό αέριο. Η κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Επίσης, συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τα μη οικιακά τιμολόγια, για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Πηγή: Ημερησία/Σίσσυ Σταυροπιερράκου

Δείτε επίσης