Μια μοναδική συνταγή για πεντανόστιμο Πασχαλινό Τσουρέκι

του Executive Chef Παναγιώτη Πουλή

απο Cyclades Open

ΥΛΙΚΑ

  • ΠΡΟΖΥΜΙ
  • ΑΛΕΥΡΙ ΑΜΕΡΙΚΗΣ [ΣΟΥΠΕΡ ΣΚΛΗΡΟ] 750 ΓΡ
  • ΜΑΓΙΑ 200 ΓΡ.
  • ΝΕΡΟ 625 ΓΡ.
  • ΖΥΜΗ
  • ΓΑΛΑ 750ΓΡ.
  • ΖΑΧΑΡΗ 1000ΓΡ.
  • 20 ΑΥΓΑ
  • ΒΟΥΤΥΡΟ 700 ΓΡ.
  • ΜΑΣΤΙΧΑ 20ΓΡ.
  • ΜΑΧΛΕΠΙ 50 ΓΡ.
  • ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΤΕΜ
  • ΑΛΕΥΡΙ 2500 ΓΡ.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικα απο το προζυμι μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Αφήνουμε τον χυλό για 20 λεπτά σε θερμοκρασία ζεστού δωματίου ώστε να ξυπνήσει για τα καλά η μαγιά.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο με το γάλα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε δυο – τρεις φορές για να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά για να μην κάψει.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλευρι, φτιάχνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ζεστό μείγμα γάλακτος. Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι τα ολόκληρα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι. Τέλος, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό ή τον γάντζο, για 5 – 6 λεπτά. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 4 – 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν η ζύμη φουσκώσει πολύ καλά, δηλαδή διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεσκεπάζουμε.

Την πατικώνουμε με τα χέρια και την τουμπάρουμε. Καλύπτουμε ξανά το σκεύος με μεμβράνη και περιμένουμε πάλι 4 – 5 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τότε είναι έτοιμη να την πλάσουμε. Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε.

Στη συνέχεια χωρίζουμε κάθε μέρος ζύμης στα 3. Πλάθουμε τα 12 μικρότερα μέρη σε λωρίδες.

Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και τα άλλα τσουρέκια. Αφήνουμε τα τσουρέκια ακόμη μισή ώρα, αφού τα πλάσουμε, για να ξαναφουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα. Επάνω σε αυτή τοποθετούμε όσες πλεξούδες χωράνε. Αραιώνουμε τον κρόκο χτυπώντας τον με 2 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια με πινέλο.

Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με φιλέ αμυγδάλου και βάζουμε στον φούρνο. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω), για 40 – 45 λεπτά την κάθε δόση.

Είναι σημαντικό να μην ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ!!!

Chef Παναγιώτης Πουλής

Δείτε επίσης