Μπάιντεν – Πούτιν: Οι προειδοποιήσεις για Ουκρανία και το «κολοσσιαίο λάθος» στη μαραθώνια συνομιλία τους

απο Cyclades Open

Πενήντα λεπτά διήρκησε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, με επίκεντρο την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την Ουίλμινγκτον, το προπύργιό του στην πολιτεία Ντέλαγουερ, όπου περνάει τις γιορτές.

Το τηλεφώνημα, που έγινε κατόπιν αιτήματος του Ρώσου προέδρου, ξεκίνησε στις 22.35 (ώρα Ελλάδας) χθες και ολοκληρώθηκε στις 23.25.

Μπάιντεν: «Θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε κάθε εισβολή»

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με την Ουκρανία», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. «Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με την Ουκρανία, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. “Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως “η Ουάσινγκτον θα αντιδρούσε με αποφασιστικό τρόπο σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος στις αμερικανορωσικές σχέσεις περνάει από την “αποκλιμάκωση” στην Ουκρανία, επέμεινε η κυρία Ψάκι.

Πούτιν: «Κολοσσιαίο λάθος η επιβολή κυρώσεων»

Στην απειλή του Μπάιντεν ότι η αμερικανική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έίναι σκληρή, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος» που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε “κολοσσιαίο λάθος” και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή των σχέσεων ανάμεσά τους, όπως είπε ο Πούτιν στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο απαίτησε “αποτελέσματα” και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις “εγγυήσεις” ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο κ. Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» έπειτα από την 50λεπτη «σοβαρή» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

“Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και ουσιαστική”, είπε ο διπλωματικός σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσάκοφ στον Τύπο μετά τη συνδιάλεξη των δύο ηγετών.

Πάντα σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα, οι ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι διμερείς συνομιλίες μέσα στον Ιανουάριο.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, όμως, επέμεινε στο ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος περνάει από την «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Πηγή: news247.gr

Δείτε επίσης