Μύκονος: «Η λαογραφία της Μυκόνου, από το χθες στο αύριο»

απο Cyclades Open

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας του Δήμου Μυκόνου, για την ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερο, του πολιτιστικού του προϊόντος και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, αναμένεται να προχωρήσει το έργο «Η λαογραφία της Μυκόνου, από το χθες στο αύριο».

Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο είχε υποβληθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης στην πρόσκληση με τίτλο «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και καινοτομία 2014-2020». Έπειτα από μία μακρά διαδικασία αξιολόγησης, προσκόμισης συμπληρωματικών στοιχείων και εξέτασής τους από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, εκδόθηκε η απόφαση ένταξης του έργου, με προϋπολογισμό 435.745,85 ευρώ.

Την χρηματοδότηση έκανε αποδεκτή με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της κι έτσι «ανοίγει» ο δρόμος για την δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.

Το αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας από το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου όπου αναμένεται να συνδράμει στη διάσωση και προστασία μέσω της ψηφιοποίησης πλούσιου πολιτιστικού περιεχομένου (κινητά και ακίνητα μνημεία), καθώς και στην ανάδειξη αυτού και στη διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών στο κοινό. Η πράξη θα υλοποιηθεί σε τρία υποέργα.

Εμπλουτισμός και ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου με ψηφιακά μέσα

Το πρώτο υποέργο της πράξης, αφορά στις υπηρεσίες ψηφιοποίησης.

Σημείο εκκίνησης του έργου αφορά τη ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου. Η εργασία της ψηφιοποίησης ανάλογα του είδους του πολιτιστικού μνημείου θα χωριστεί σε τέσσερις υποενότητες ακολουθώντας την βέλτιστη μέθοδο προσέγγισης.

Μέρος των συλλογών θα επιλεγεί για επαγγελματική φωτογράφιση στην περίπτωση των αντικειμένων (μικροαντικείμενα, γλυπτά, υφαντά κλπ) και ψηφιακή σάρωση για το έντυπο υλικό και τα χειρόγραφα.

Το βασικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης αφορά:

• στην ψηφιοποίηση περίπου 1951 αντικειμένων και τεκμηρίων από τις συλλογές του Μουσείου σε ποικιλία στο είδος του υλικού, τρισδιάστατη αποτύπωση 20 αντικειμένων και η αποτύπωση σε VR 360 μοιρών των τριών εκθεσιακών χώρων του μουσείου,

• στην επιστημονική τεκμηρίωση της συλλογής (τεκμηρίωση 3,050 μουσειακών και αρχειακών αντικειμένων, τεκμηρίωση 15 λαογραφικών ιστοριών από το υλικό του αρχείου, Σύστημα Ευρετηρίασης, Απόθεσης και Διάθεσης της ψηφιακής συλλογής, υπηρεσίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης και εκπαίδευσης για το ΣΕΑΔΨΣ και υπηρεσίες πιλοτικής λειτουργίας),

• στον εμπλουτισμό και τη σύνδεση με ηλεκτρονικό πωλητήριο της υπάρχουσας ιστοσελίδας του Μουσείου,

• στην υλοποίηση συστήματος ευρετηρίασης, απόθεσης και διάθεσης των ψηφιακών συλλογών του Μουσείου,

• στην υλοποίηση συστήματος Εικονικού Μουσείου,

• στη δημιουργία εφαρμογής ηχητικής ψηφιακής ξενάγησης (υπηρεσίες δημιουργίας περιεχομένου όπως κείμενα, ηχητικά, φωτογράφηση και υπηρεσίες εκπαίδευσης και πιλοτικής λειτουργίας),

• στη δημιουργία εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (υπηρεσίες συγγραφής σεναρίου και παιχνιδοποίησης, υπηρεσίες ανάπτυξης, γραφιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες συγγραφής κειμένων),

• στην υλοποίηση συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς και

• στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μουσείου και ευρύτερα της περιοχής

Υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων δημοσιότητας και προβολής

Στο πλαίσιο του δεύτερου υποέργου εντάσσονται οι υπηρεσίες σχεδιασμού και οι καμπάνιες προβολής του έργου. Για το σκοπό αυτό θα γίνει συστηματική και αναλυτική πληροφόρηση των κατοίκων και τοπικών φορέων. Στόχος η ενημέρωση των φορέων, των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης επί του περιεχομένου του σχεδίου και των δυνατοτήτων που παρέχονται εκ της υλοποίησής του.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται ο σχεδιασμός λογοτύπου κεντρικής πλατφόρμας και διαδικτυακών εφαρμογών, προσαρμοσμένο για κάθε χρήση, η δημιουργία roll up banners σε ελληνικά και αγγλικά, η δημιουργία φυλλαδίου παρουσίασης του έργου (booklet), περιεχόμενο για τα social media με περίπου 200 αναρτήσεις, η δημιουργία μονόφυλλων θεματικών εντύπων, η διοργάνωση κεντρικής ημερίδας όπου θα παρουσιαστεί το έργο, καθώς επίσης και η δημιουργία τεσσάρων δισδιάστατων βίντεο animation με στόχευση στην παρουσίαση του ψηφιακού μουσείου και των εφαρμογών, διάρκειας 90 δευτερολέπτων έκαστο.

Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για την απόκτηση κοινής αντίληψης και δράσης, ώστε να διευκολύνουν την αξιοποίηση των νέων παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Μουσείου.

Α) Στην εξασφάλιση της διαφάνειας των δράσεων της πρωτοβουλίας και των δυνατοτήτων που συνεπάγεται αυτή η παρέμβαση στους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες του Δήμου.

Β) Στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, για την ισότητα των ευκαιριών, για την προώθηση της κοινωνίας της πληροφορίας και ειδικότερα για τις παρεμβάσεις με αναπτυξιακή διάσταση, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τέλος, το τρίτο έργο αφορά στην τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου και αφορά εξειδικευμένη υποστήριξη για θέματα τα οποία εκ φύσεως χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Η τεχνική και επιστημονική υποστήριξη απαιτείται για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ποιότητας υλοποίησης της πράξης, με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από “Κοινή Γνώμη”

Δείτε επίσης