Μύκονος: Μέριμνα για την υγεία και φροντίδα των αδέσποτων

απο Cyclades Open

Διαγωνισμό, ύψους 148.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, προκηρύσσει ο Δήμος Μυκόνου, για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σήμανσης, ηλ. Καταγραφής, αποπαρασίτωσης, εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, με διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους.

Οι υπηρεσίες αυτές κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, αναφορικά με τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, καθώς επίσης την ευζωία τους και την προώθηση της δημόσιας υγείας εν γένει.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε κτηνιάτρους, οι οποίοι φυσικά ασκούν νόμιμα το επάγγελμα, διαθέτουν κτηνιατρείο, ενώ διαθέτουν και την απαραίτητη υποδομή, βάσει νομοθεσίας για την υλοποίηση των υπηρεσιών, οι οποίες προβλέπονται στο πλαίσιο της διακήρυξης. Δεκτές μπορούν επίσης να γίνουν φιλοζωικές ενώσεις ή σωματεία, που μπορούν ωστόσο να αποδείξουν και να εγγυηθούν την άριστη εκτέλεση των ζητούμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα προκύψει, θα γίνεται περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με τη συμβολή του Δήμου, των φιλοζωικών σωματείων ή των ίδιων των εθελοντών πολιτών. Στη συνέχεια τα ζώα θα οδηγούνται τμηματικά στο ιδιωτικό κτηνιατρείο του αναδόχου, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει υποδομή, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους. Τα περισυλλεχθέντα ζώα υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, θεραπεία αν αυτό απαιτείται, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, στείρωση, σήμανση, καταγραφή κλπ, ενώ στη συνέχεια επανεντάσσονται στο περιβάλλον.

Στους αδέσποτους σκύλους, θα τοποθετείται περιλαίμιο, με έντονο φωσφορίζον χρώμα, στο οποίο θα αναγράφεται «Δήμος Μυκόνου», ενώ όλα τα ζώα θα δηλώνονται στην πλατφόρμα του Υπουργείου, βάσει της ηλεκτρονικής ταυτοποίησής τους.

Το έργο αφορά αποκλειστικά σε αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται από κοινόχρηστους χώρους, σχολικά συγκροτήματα και λοιπές δημόσιες ή δημοτικές εγκαταστάσεις. Επεμβάσεις σε ιδιωτικούς χώρους επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που αδέσποτα ζώα έχουν εισέλθει σε αυτές, ενώ για ειδικές περιπτώσεις ενημερώνεται ο επιβλέπων του έργου.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο δεν αφορά σε δεσποζόμενα ζώα, ακόμη και αν αυτά προέρχονται από υιοθεσία αδέσποτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Δήμαρχος Μυκόνου, αποτελεί ιδιαίτερη ευαισθησία για τον ίδιο, αλλά και για το Δήμο Μυκόνου η προώθηση της φιλοζωικής δραστηριότητας του νησιού, καθώς η ευζωία των τετράποδων φίλων του ανθρώπου αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Όπως είχε αναφέρει, «ένας υγιής, μικρός σε αριθμό και φροντισμένος αδέσποτος πληθυσμός σκύλων και γάτων είναι ένα ευχάριστο θέαμα καταρχάς για τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής αλλά και για τον οποιονδήποτε ξένο επισκέπτη της χώρας μας».

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου
Φωτογραφία: Pixabay CC License

Δείτε επίσης