Μύκονος: «Το Αιγαίο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι»-Έκθεση του καταξιωμένου και βραβευμένου ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλεση», αίθουσα Καλογερά

απο Cyclades Open

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική ενότητα «Το Αιγαίο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι», του καταξιωμένου και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη.

Η αναφορά του τίτλου της έκθεσης στο γνωστό στίχο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη («Η Ιθάκη») σηματοδοτεί και την ποιητική προσέγγιση του καλλιτέχνη στην απεικόνιση νησιών του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Τήνος.

Ακρωτήρι
μικτή τεχνική σε μουσαμά, 30×24 εκ.
Cape mixed media on canvas, 30×24 cm

Το σύνολο των έργων αποτελεί την κορύφωση της πολυετούς έρευνας του καλλιτέχνη για το «Αέναο Τοπίο». Όπως λέει ο ίδιος: «Το τοπίο αποτελούσε ανέκαθεν την πηγή της έμπνευσής μου. Θαυμάζω την ποικιλία και την πολυμορφία του. Οι θάλασσες και τα χερσονήσια, οι ξερολιθιές και τα λιβάδια, οι αμμουδιές του, οι γκρεμοί και οι κοιλάδες του ιδωμένα “από αέρος” αποτελούν μετεξέλιξη του Αέναου Τοπίου μου, που με απασχολεί πολλά χρόνια».

Ο Π. Ζουμπουλάκης, χρησιμοποιεί μια, σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση, με πλάνα της φύσης είτε μακρινά, ιδωμένα είτε από ψηλά, είτε κοντινά. Κάθε έργο του λειτουργεί ως αυτόνομη έκφραση, αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται σε ένα αέναο εικαστικό σύμπαν, χωρίς αρχή και τέλος. Έτσι, προσκαλεί τον θεατή να λειτουργήσει διαδραστικά και να χρησιμοποιήσει την φαντασία του, για να συμπληρώσει τα «κενά» στοιχεία της μεταβλητής εικαστικής σύνθεσης.

Μικρές Κυκλάδες
μικτή τεχνική σε μουσαμά, 100×100 εκ. (λεπτομέρεια)
Lesser Cyclades, mixed media on canvas, 100×100 cm (detail)

Η έκθεση πλαισιώνεται και από πορτρέτα Ελλήνων ποιητών, οι οποίοι εξύμνησαν τη θάλασσα (Ο. Ελύτης, Ν. Καββαδίας,  κ.ά), ενώ η ηχητική εγκατάσταση των κυμάτων, του αέρα και της βροχής, δημιουργεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία για τον θεατή.

Επιμέλεια Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ : Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, Ώρα: 20.30

Διάρκεια έκθεσης: 12/07-03/08 2022

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλεση», αίθουσα Καλογερά.

Ώρες Λειτουργίας: 11:00-14:00 & 19:00-24:00

Η έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από 8 Αυγούστου έως 10 Οκτωβρίου 2022.

Πίνακας εξωφύλλου: Ξωκλήσι, μικτή τεχνική σε μουσαμά, 24×30 εκ.

Δείτε επίσης