NASA: Φέρτε πίσω τις κατσαρίδες που έφαγαν φεγγαρόσκονη!

απο Cyclades Open

Η NASA θέλει πίσω τη σεληνιακή σκόνη και τις κατσαρίδες της. Η διαστημική υπηρεσία ζήτησε από την RR Auction με έδρα τη Βοστώνη να σταματήσει την πώληση της σεληνιακής σκόνης που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 11 το 1969 και η οποία στη συνέχεια είχε χορηγηθεί σε κατσαρίδες κατά τη διάρκεια ενός πειράματος για να διαπιστωθεί εάν ο σεληνιακός βράχος περιείχε κάποιο είδος παθογόνου που αποτελούσε απειλή για τη γήινη ζωή.

Το υλικό, δήλωσε ένας δικηγόρος της NASA σε επιστολή προς τον οίκο δημοπρασιών, εξακολουθεί να ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το υλικό από το πείραμα, συμπεριλαμβανομένου ενός φιαλιδίου με περίπου 40 χιλιοστόγραμμα σεληνιακής σκόνης και τρία κουφάρια κατσαρίδων, αναμενόταν να πωληθεί για τουλάχιστον 400.000 δολάρια, αλλά αποσύρθηκε από το μπλοκ της δημοπρασίας, δήλωσε την Πέμπτη ο RR.

«Όλα τα δείγματα του Απόλλωνα, όπως ορίζεται σε αυτή τη συλλογή αντικειμένων, ανήκουν στη NASA και σε κανένα πρόσωπο, πανεπιστήμιο ή άλλη οντότητα δεν έχει δοθεί ποτέ άδεια να τα κρατήσει μετά από ανάλυση, καταστροφή ή άλλη χρήση για οποιονδήποτε σκοπό, ιδίως για πώληση ή ατομική έκθεση», αναφέρεται στην επιστολή της NASA με ημερομηνία 15 Ιουνίου.

Συνεχίζει: «Σας ζητάμε να μην διευκολύνετε πλέον την πώληση οποιουδήποτε και όλων των αντικειμένων που περιέχουν το πείραμα σεληνιακού εδάφους του Apollo 11 (τις κατσαρίδες, τις διαφάνειες και το δείγμα μετά την καταστροφική δοκιμή), σταματώντας αμέσως τη διαδικασία υποβολής προσφορών», έγραψε η NASA.

Σε άλλη επιστολή με ημερομηνία 22 Ιουνίου, ο δικηγόρος της NASA ζήτησε από την RR Auction να συνεργαστεί με τον σημερινό ιδιοκτήτη του υλικού για να το επιστρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η αποστολή Apollo 11 έφερε στη Γη περισσότερα από 47 κιλά (21,3 κιλά) σεληνιακού πετρώματος. Κάποια από αυτά ταΐστηκαν σε έντομα, ψάρια και άλλα μικρά πλάσματα για να δουν αν θα τα σκότωνε.

Οι κατσαρίδες οι οποίες ταΐστηκαν με σεληνιακή σκόνη μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα όπου η εντομολόγος Μάριον Μπρουκς τις τεμάχισε και τις μελέτησε.

«Δεν βρήκα καμία ένδειξη μολυσματικών παραγόντων», δήλωσε ο Brooks, ο οποίος πέθανε το 2007, στη Minneapolis Tribune για ένα άρθρο του Οκτωβρίου 1969. Σύμφωνα με το άρθρο, δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι το υλικό του φεγγαριού ήταν τοξικό ή ότι προκαλούσε άλλες ασθένειες στα έντομα.

Όμως ο βράχος της σελήνης και οι κατσαρίδες δεν επιστράφηκαν ποτέ στη NASA, αλλά εκτέθηκαν στο σπίτι της Brooks. Η κόρη της τα πούλησε το 2010 και τώρα είναι και πάλι προς πώληση από έναν αποστολέα που ο RR δεν αποκάλυψε.

Δεν είναι ασυνήθιστο να διεκδικεί κάποιος τρίτος κάτι που δημοπρατείται, δήλωσε ο Mark Zaid, δικηγόρος της RR Auction.

«Η NASA έχει ένα ιστορικό καταδίωξης αντικειμένων που σχετίζονται με τα πρώτα διαστημικά προγράμματα«», αν και ήταν ασυνεπής σε αυτό, δήλωσε ο Zaid. Με δική της παραδοχή, η NASA αναγνώρισε σε μία από τις επιστολές της ότι δεν γνώριζε για την προηγούμενη δημοπρασία των αντικειμένων του πειράματος της κατσαρίδας.

«Έχουμε συνεργαστεί με τη NASA στο παρελθόν και πάντα συνεργαζόμασταν με την αμερικανική κυβέρνηση όταν διεκδικούσε αντικείμενα», δήλωσε ο Zaid. «Στο τέλος της ημέρας, θέλουμε να ενεργούμε κατάλληλα και νόμιμα».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φωτογραφία: NASA/Unsplash

Δείτε επίσης