NASA: Η ιστορική αποστολή Artemis I έφτασε στη Σελήνη

απο Cyclades Open

Πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, η εμβληματική αποστολή Artemis I της NASAέφτασε στον προορισμό της. Τη Σελήνη. Η κάψουλα Orion, στο οποίο επιβαίνουν τρία ανδρείκελα, έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 ώρα Ελλάδας.

Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14 τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά καθώς το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι και η διαστημική υπηρεσία περιμένει για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση εικόνων.

Με την ολοκλήρωση της μανούβρας το Orion θα συλληφθεί από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και θα τεθεί τελικά σε μια ασυνήθιστη τροχιά γύρω της.

Στις 26 Νοεμβρίου,  το σκάφος θα φτάσει τα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη και θα καταρρίψει έτσι το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13.

Στη συνέχεια το Orion θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η ίδια αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα. Τουλάχιστον έναν χρόνο αργότερα, πιθανώς το 2025, η αποστολή Artemis III θα μεταφέρει στη Σελήνη και ανθρώπους.

«Άνθρωποι θα ζουν στη Σελήνη μέσα σε αυτή τη δεκαετία»

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε πριν από λίγα χρόνια η μετοίκηση του ανθρώπινου είδους στη Σελήνη, όμως τώρα φαίνεται ότι απέχει λίγα μόλις χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα. Όπως δήλωσε στο BBC ανώτατος αξιωματούχος της NASA, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν στο φεγγάρι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην δεκαετία που διανύουμε.

Ο Χάουαρντ Χου, επικεφαλής του προγράμματος του σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion, δήλωσε ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν κατοικίες προκειμένου να υποστηρίζονται διαστημικές αποστολές στο κοντινό μέλλον.

Συγκεκριμένα ο κ. Χου δήλωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis , ο οποίος μεταφέρει το σκάφος Orion, ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις».

Ο κ. Χου εξήγησε ότι αν η τρέχουσα πτήση του Artemis είναι επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη, όπου αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Ο κ. Χου σημείωσε ότι η παρακολούθηση της αποστολής από τη Γη έμοιαζε με εκείνη ενός ανήσυχου γονέα που βλέπει το παιδί του, αλλά τόνισε ότι βλέποντας τις εικόνες και τα βίντεο που φτάνουν από το Orion του δημιουργείται πραγματικά ένας μεγάλος ενθουσιασμός και η αίσθηση του «ουάου, επιστρέφουμε στη Σελήνη».

Ένας βασικός λόγος για την επιστροφή στη Σελήνη είναι να ανακαλύψει η ανθρωπότητα αν υπάρχει νερό στο νότιο πόλο του δορυφόρου, καθώς αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για σκάφη που θα πάνε βαθύτερα στο διάστημα – στον Άρη, για παράδειγμα.

«Θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμάς να μάθουμε λίγο πέρα από την τροχιά της Γης και στη συνέχεια να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα όταν πάμε στον Άρη. Και οι αποστολές Artemis μας επιτρέπουν να έχουμε μια βιώσιμη πλατφόρμα και ένα σύστημα μεταφοράς που θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς να λειτουργούμε σε αυτό το βαθύ διαστημικό περιβάλλον». Η κάψουλα Orion αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸 video shot

Δείτε επίσης