Νάξος: 22ο Φεστιβάλ Νάξου …δώσε χρώμα με τέχνη στο καλοκαίρι σου

απο Cyclades Open

22o Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού

Με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου το Φεστιβάλ Νάξου εφέτος διοργανώνει πρωτότυπη εικαστική έκθεση που αναδεικνύει την υφαντική τέχνη, συμπράττει με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον εορτασμό για το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» με πρωτότυπες παραγωγές στο νησί, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, συμμετέχει με εκδηλώσεις στη «χρονιά μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής».  Παράλληλα εμπλουτίζεται με τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και μετακλήσεις σημαντικών ξένων καλλιτεχνών που ενισχύουν και διαμορφώνουν το διεθνή χαρακτήρα και την απήχηση του Φεστιβάλ. Εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις και προβολές συμπληρώνουν τον πολυθεματικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Για άλλη μια χρονιά την 22η, η μεγάλη πολιτιστική γιορτή για το νησί και τις Κυκλάδες συνδέει τους μόνιμους κατοίκους και το διεθνές κοινό των επισκεπτών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του πνεύματος και των τεχνών.

Στέλιος Κρασανάκης – Μάριος Βαζαίος

Ιούλιος 2022

ΤΑΠΙΣΕΡΙ-TAPISSERIE

26/6-2/10/2022 Έκθεση – εικαστική εγκατάσταση

O ιστορικός χώρος του Πύργου Μπαζαίου καθώς και ο εξέχουσας ομορφιάς περιβάλλων εξωτερικός χώρος με το ξερικό τοπίο και τους διατηρητέους ερειπιώνες, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, προκειμένου να υποδεχθούν δώδεκα ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης. Οι σύγχρονες υφάνσεις των εικαστικών, συνομιλούν με γνώση και ενδελέχεια με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση, ορίζοντας ταυτόχρονα νέους τρόπους, υλικά και επινοήσεις χειρωνακτικής διαδικασίας και συναρπαστικά νεωτερικά πλαστικά τοπία ύφανσης.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δώδεκα διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου, που συνδέεται απόλυτα με τον αρχιτεκτονικό ιστό και το φυσικό περιβάλλον του Πύργου Μπαζαίου.

Συμμετέχουν: Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού – Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος

Πύργος Μπαζαίου, από 26 Ιουν. έως 2 Οκτ. 2022

Καθημερινά 10:00-17:00 εκτός Δευτέρας

THE NEARNESS DUO

12/7 Τρίτη| Ώρα 21.30 | Πύργος Μπαζαίου|Εισιτήριο 15€

Η Lynn Adib από τη Δαμασκό, φωνή και ο Marc Buronfosse από το Παρίσι, κοντραμπάσο, συνθέτουν έναν μελωδικό διάλογο της Ανατολής με τη τζαζ. Ένα ταξίδι από τη Μέση Ανατολή στη Δύση, μέσα από αραβικά τραγούδια και παραδοσιακή μουσική της Συρίας, προσωπικές συνθέσεις που τραγουδιούνται στα αραβικά και συριακά, μέχρι διασκευές των Joni Mitchell και Radiohead και πρότυπα τζαζ κομμάτια που τραγουδιούνται στα αραβικά,  αγγλικά. και γαλλικά.

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

26/7 Τρίτη |Ώρα 21.30| Πύργος Μπαζαίου|Είσοδος Ελεύθερη

Η Σαβίνα Γιαννάτου και το φωνητικό σύνολο chόrεs συμπράττουν για πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα που συνθέτει την παράδοση, τη σύγχρονη κλασική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό με βασικό μέσο την ανθρώπινη φωνή.

Αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός μουσικών υλικών δοσμένος με σπουδαίες ερμηνείες, παράγει έναν πρωτότυπο ηχητικό κόσμο γεμάτο ευαισθησία και λεπτότητα.

Συντελεστές: Σαβίνα Γιαννάτου + Μουσικό φωνητικό σύνολο chόrεs:

Γιαννοπούλου Κωνσταντίνα, Δημητρακοπούλου Γιώτα, Εμμανουηλίδου Μαρίνα, Κατσιμάνη Ναταλία, Ορφανίδη Σίσσυ, Πικιώνη Ινώ, αρχαϊκή λύρα: Νάνσυ Κλαμπάτσα – κανονάκι: Μαρία Δελαπόρτα σαντούρι: Ειρήνη Ζούτσου – τσέλο: Σοφία Κατσιούρη – Μαέστρος: Σιμέλα Εμμανουηλίδου. Παραγωγή, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Φεστιβάλ Νάξου.

VOLOSI in concert

2/8 Τρίτη |Ώρα 21.30| Πύργος Μπαζαίου|Εισιτήριο 20€

Το συγκρότημα VOLOSI ξεκίνησε το 2010 όταν ο σύγχρονος βιολονίστας Krzysztof Lasoń και ο τσελίστας Stanisław Lasoń συνάντησαν εξαιρετικά ταλαντούχους παραδοσιακούς μουσικούς βαθιά στην καρδιά των Καρπαθίων Βουνών. Η μεγάλη δύναμη του κουιντέτου βρίσκεται στον αυτοσχεδιασμό, στον τρόπο να συνδυάζει χαρούμενα και δυναμικά είδη μουσικής που θα φαίνονταν πολύ ξεχωριστά για να συνυπάρξουν, πριν το επιχειρήσει η μπάντα. Στην ερμηνεία τους, η μουσική της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων γίνεται σύγχρονη και γεμάτη ζωντάνια, χωρίς να χάνει την επαφή της με την παράδοση και το συναίσθημα. Οι μουσικοί είναι: Jan Kaczmarzyk βιόλα, Krzysztof Lasoń βιολί, Robert Waszut κοντραμπάσο, Stanisław Lasoń τσέλο, Zbigniew Michałek βιολί.

Το συγκρότημα εντάσσει τη Νάξο στη διεθνή περιοδεία του, έπειτα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Νάξου.

ΚΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΝ

7/8 Κυριακή |Ώρα 21.30| Πύργος Μπαζαίου|Εισιτήριο 15€

Ατμοσφαιρική συναυλία βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μου σικά χαρακτηριστικά και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Ένα εγχείρημα πειραματικού ήθους που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο “ intuitive music”. Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλουν την λιτότητα του κυκλαδικού ιδιώματος, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων.

Μουσικοί:

Γιάννης Ζευγόλης, βιολί – Βασίλης Ρακόπουλος, κλασική κιθάρα midi –Τσίκο, κρουστά                                                                                                                                                                                    

O TEMPS

13/8 Σάββατο | Ώρα 20.00 | Ναός Διονύσου στα Ύρια |Είσοδος ελεύθερη

Καθώς ποτέ δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο ή την επόμενη στιγμή, το «Ω χρόνε…» είναι ένα χορευτικό σόλο σύντομης διάρκειας για το φευγαλέο της παρούσας στιγμής. O χορευτής και χορογράφος Gabriel GaudrayDonnio εμπνέεται από την αισθητική του χοροθεάτρου και τα έργα της Pina Bausch, παρουσιάζοντας το σόλο σε χώρους που αποτελούν από μόνοι τους μια φυσική σκηνογραφία. Για πρώτη φορά στη Νάξο δημιουργεί με αφορμή τη φιλοξενία του στο «Chapelle Saint Antoine» στο Κάστρο της Χώρας.

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-Φεστιβάλ Νάξου-Chapelle Saint Antoine.

Στο πλαίσιο του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» που τιμά εφέτος το

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο νησί όπου γεννήθηκε ο

συγγραφέας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σύμπραξη με το

Φεστιβάλ Νάξου διοργανώνουν:

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ

11/8 Πέμπτη |Ώρα 21.30| Πύργος Μπαζαίου|Είσοδος Ελεύθερη

Ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε μια ενιαία παράσταση. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Γίνεται «Αυτός».

Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης – Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς – Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα – Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου – Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου–Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου – Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης.

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου-Όψεις Πολιτισμού-Θέατρο Σταθμός

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ & Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ

16/8 Τρίτη |Ώρα 21.30| Πύργος Μπαζαίου|Είσοδος Ελεύθερη

Δύο μονόπρακτα σε μια ενιαία παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας εκπλήσσει κάθε φορά με το οξύτατο και διαχρονικό πνεύμα του, τον γνήσιο και πλήρη θεατρικό του λόγο και την πρωτότυπη και με αγάπη ματιά, με την οποία αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

Ερμηνεία: Δημήτρης Φραγκιόγλου. Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη.

Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη – Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά – Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελίνα Παγώνη.

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου-ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ-ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΈΛΑ

19/8 Παρ. | Ώρα 21.00 |Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι | Είσοδος ελεύθερη

Η ευτυχής και εμπνευσμένη συνάντησή του Ιάκωβου Καμπανέλη, κυρίως με τους τρεις μεγάλους μας συνθέτες, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι ήρθε σε εποχές δύσκολες αλλά έντονες, που ευνοούσαν την άνθηση της τέχνης. Ήταν μία γενιά άκρως δημιουργική και μοναδική, που άντλησε έμπνευση και δημιούργησε αριστουργήματα, σαν αντίδραση και αντίσταση στις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζούσαν.

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί από τους μεγάλους συνθέτες . Ανάμεσα τους το εμβληματικό έργο Μαουτχάουζεν, τραγούδια από το “Μεγάλο μας Τσίρκο”, το “Παραμύθι χωρίς όνομα” τον ”Εχθρό Λαό”, καθώς και άλλα πολύ γνωστά τραγούδια. Μαζί της ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης. Συνοδεύει εξαμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Αναστασόπουλος-πιάνο Κώστας Ζαριδάκης-μπουζούκι/ηλεκτρική κιθάρα Γιάννης Τόλιος-μαντολίνο Αρετή Κόκκινου-κιθάρα Τεό Λαζάρου-μπάσο Γιώργος Κατσίκας-κρουστά.

Διοργάνωση Φεστιβάλ Νάξου: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός

Πρατίνου 72, 116 34 Αθήνα  

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Ζουράρη

E. naxosculture@gmail.com

Χώροι:

  • Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου:

            12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού | Τ. 22850 31402

  • Αρχαιολογικός χώρος στα Ύρια: Λιβάδι Νάξου | Τ. 22850 42325
  • Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι

Info: bazeostower.com | naxosfestival.gr |

Δείτε επίσης