Νάξος-Ακτοκαθαρισμοί: Η απάντηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για τα μηχανοκίνητα και τον καθαρισμό σε περιοχές Natura

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Φέτος οργώθηκαν με εντολή του δήμου οι παραλίες για να “καθαριστούν” έναντι τιμήματος 114.874,84€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται για το διάστημα από 20/04/2024 έως 15/10/2024. Η εργασία χρηματοδοτήθηκε από Ίδιους Πόρους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Άρα καταλαβαίνουμε ό,τι σε όσες παραλίες δεν διαθέτουν πλήθος ομπρελοξαπλωστρών, οι “καθαρισμοί” θα είναι επαναλαμβανόμενοι. Σημαντική λεπτομέρεια: Σε κανένα σημείο της σύμβαση δεν αναφέρεται πως:

  • Οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τ’ αυγά τους από αρχές Μαϊου έως τέλος Οκτωβρίου, διάστημα που συμπίπτει χρονικά με τους “καθαρισμούς”
  • Καμία από τις παραλίες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δεν αναφέρεται ως περιοχή Natura

Ήταν μια… παραγωγική περίοδος η έναρξη της τουριστικής σεζόν με γαλάζιες σημαίες, αλλά χωρίς ναυαγοσώστες ακόμα στις πολυσύχναστες παραλίες,, όπου μάθαμε από θεσμικά-και όχι μόνον- χείλη πως “Η Γλυφάδα δεν είναι Natura και υπάρχει ΦΕΚ που το λέει”, πως “το όργωμα κάνει καλό στην παραλία”, πως “τα μηχανήματα είναι ειδικά και δεν βλάπτουν”, πως “οι παραλίες δεν είναι εντός ορίου Natura”, πως “τα φύκια είναι μολυσμένα”, πως “ο νόμος το επιτρέπει” και άλλα πολλά.

Οργώθηκε η Πλάκα, η Μικρή Βίγλα, το Καστράκι, το Πυργάκι, η Γλυφάδα (περιοχές Natura,) οργώθηκαν οι Αι Γιάννηδες και ο Αμμίτης.

Όσο αυτά γίνονταν στη Νάξο, στη γειτονική μας Σύρο το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου με έγγραφη αναφορά του, ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Πράγματι, η-εκεί- Εισαγγελία αντέδρασε άμεσαΟ δήμος έκανε πίσω και ο βίαιος ακτοκαθαρισμός αποτράπηκε, τουλάχιστον για φέτος. 

Τι λέει ο ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Οργανισμός για το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura ΟΦΥΠΕΚΑ, ενημερώθηκε, ήρθε στη Νάξο και πραγματοποίησε αυτοψία στις οργωμένες παραλίες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο ΟΦΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα η ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ “γνωμοδοτεί για τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων κάθε έργου και δραστηριότητας που εμπίπτει στις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του, τα οποία δύνανται να επηρεάσουν την ακεραιότητα της περιοχής και των προστατευτέων αντικείμενων”.

Δεδομένου ότι η ΜΔΠΠ Κεντρικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν είχε λάβει γνώση των παραπάνω εργασιών που υλοποιήθηκαν εντός περιοχής αρμοδιότητάς της και επηρεάζουν προστατευόμενα είδη και τύπους οικοτόπων, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Λιανό προκειμένου να λάβει γνώση επί του θέματος έτσι ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Αναλυτικά η έκθεση:

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε επίσης