Νάξος-Έρευνα Κυκλαδικών Νησίδων (ΕΚυΝΗ): Ανοιχτή παρουσίαση του αρχαιολογικού προγράμματος στη Μουτσούνα

απο Cyclades Open

Ανοιχτή παρουσίαση του αρχαιολογικού προγράμματος Έρευνα Κυκλαδικών Νησίδων (ΕΚυΝΗ)/Small Cycladic Islands Project (SCIP) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Μουτσούνα της Νάξου, στο Ζυγιστήριο στις 19:30 βράδυ, καθώς το νησί μας αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του αρχαιολογικού προγράμματος και η ομάδα έρευνας βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Νάξο.

Τι είναι το πρόγραμμα Έρευνας Κυκλαδικών Νησίδων (ΕΚΥΝΗ) 

Το πρόγραμμα Έρευνας Κυκλαδικών Νησίδων (ΕΚΥΝΗ) είναι μια αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα στα μικρά, ακατοίκητα νησιά του κυκλαδικού αρχιπελάγους του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Carleton College (ΗΠΑ). Κατά τα έτη 2019 και 2020 πραγματοποιήθηκε συστηματική έρευνα σε 21 νησίδες ανοιχτά των νησιών Πάρου και Αντιπάρου, όπου τεκμηριώθηκε η ανθρώπινη δραστηριότητα από τους προϊστορικούς χρόνους ως τις μέρες μας. Το 2021 η έρευνα επικεντρώθηκε στις νησίδες περιμετρικά των δυτικών Κυκλάδων (Κύθνος, Σέριφος και Σίφνος) και της Σύρου. Το 2022 οι εργασίες στράφηκαν στις νησίδες ανοιχτά της Μήλου και της Κιμώλου, καθώς και στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα ΕΚΥΝΗ έχει διεξαγάγει έρευνες σε 45 νησιά των Κυκλάδων. Η πολυεθνής ομάδα απαρτίζεται από ερευνητές από την Ελλάδα, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Σερβία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα ΕΚΥΝΗ διευθύνει ο Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης (Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) και συνδιευθύνεται από τους Δρα Alex Knodell (Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικών Σπουδών, Carleton College, ΗΠΑ) και Δρα Zarko Tankosic (Διευθυντής Προγράμματος, Center for Early Sapiens Behavior, Πανεπιστήμιο του Bergen, Νορβηγία).

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Υ.Γ.
Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να συσταθεί κι ένα τέτοιο πρόγραμμα για την διάσωση ενός νεότερου βιομηχανικού μνημείου, του εναέριου. Οι Νορβηγοί ξέρουν….

📸Small Cycladic Islands Project 

Δείτε επίσης