Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χρηματοδότηση και τη συνέχιση του έργου του φράγματος του Τσικαλαριού στη Νάξο, έδωσαν μία ελπίδα σε όσους ανυπομονούν για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου πνοής, που θα δώσει “ανάσα” στο σημαντικό πρόβλημα της λειψυδρίας.
Παρόλα αυτά, αρκετοί φορείς του νησιού, με πρώτη την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, δεν εφησυχάζουν με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες και αναμένουν να δουν εξελίξεις, στην πράξη και σε κομβικά υποέργα, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του φράγματος.
Δ. Λιανός: “Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα του φράγματος”
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτό το σημαντικό ζήτημα, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, τόνισε, πως, “πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα του φράγματος. Θεωρούμε ότι “ξεκόλλησε” το ζήτημα, καθώς ο υπουργός υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση και τώρα περιμένουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ελέγχει τη νομοθεσία και αρχές Νοέμβρη θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, αν όλα κυλήσουν ομαλά. Εγώ είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το φράγμα, που είναι πολύ σημαντικό έργο για το κομμάτι της λειψυδρίας και γενικότερα τη διαχείριση των υδάτων. Θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην ύδρευση και στην άρδευση του νησιού, ένα έργο που έχει προγραμματιστεί εδώ και 30 χρόνια για το νησί, πλέον μπαίνει στη φάση της ολοκλήρωσης. Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, ξεπερνιούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το έργο οδεύει στην ολοκλήρωσή του”.
“Οι πολύμορφοι αγώνες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών βρήκαν εν μέρει δικαίωση”
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Σταϊκούρα, άργησαν και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, μέσω του πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Δημήτρη Καπούνη, τονίζει, ότι, “έπρεπε να φθάσουμε στο αμήν λόγω της ανομβρίας, που έπληξε βαρύτατα και το νησί μας και να ενταθούν οι συνεχείς διαμαρτυρίες μας, για να αρχίσουν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Υποδομών που έχει τώρα την αρμοδιότητα για την κατασκευή φραγμάτων άρδευσης. Έπρεπε να περάσουν πάνω από 15 χρόνια από την αρχική ένταξη του Φράγματος του Τσικαλαριού στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013 για να δούμε κάποιο αμυδρό φως. Οι πολύμορφοι αγώνες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (συνεχή έγγραφα, υπομνήματα, παραστάσεις σε Υπουργεία, βουλευτές και κόμματα, ενημέρωση από τα Μ.Μ.Ε. κ.λπ.) βρήκαν εν μέρει δικαίωση”.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού
Αναφορικά με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο, η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, αναφέρει, ότι “συγκεκριμένα, με χθεσινή απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Κωνσταντίνου Μαγουλά:
- εγκρίθηκε ο 4ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (Α,Π,Ε,) της κύριας σύμβασης για την κατασκευή του έργου του Φράγματος του Τσικαλαριού.
- εγκρίθηκε η σύναψη της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας Σμίλη ΑΤΕ, ποσού 3 εκατ. 700 χιλ. ευρώ περίπου (2 εκατ. ευρώ, αν αφαιρέσουμε ΦΠΑ, απολογιστικά, απρόβλεπτα, αναθεώρηση κ.λπ.) και εξουσιοδοτείται ο αρμόδιος γενικός Διευθυντής του Υπουργείου να υπογράψει τη συμπληρωματική αυτή σύμβαση, με υπέρβαση από την αρχική κατά 49,26%!
Στην απόφαση για την ελλιπέστατη χρηματοδότηση δεν γίνεται, φυσικά, καμιά αναφορά στα δίκτυα άρδευσης. Σημειώνουμε ότι στην απόφαση της 31ης/7/2009 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το έργο είχε τίτλο «Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού και Δικτύων Αξιοποίησης Ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Εγγαρών νήσου Νάξου νομού Κυκλάδων», με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκατ. 539 χιλ. ευρώ, από τα οποία 9 εκατ. 639 χιλ. ευρώ αντιστοιχούν στο πρώτο από τα επτά υποέργα, με τίτλο «Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου». H απόφαση συνέχισης του έργου ανανεώθηκε με την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020″.
“Πότε και πώς θα χρηματοδοτηθούν τα υπόλοιπα αναγκαία υποέργα;”
Στη συνέχεια, η ανακοίνωση θέτει κάποια ερωτήματα και συγκεκριμένα, αναφέρει, “αναρωτιόμαστε: πότε και πώς θα χρηματοδοτηθούν τα υπόλοιπα αναγκαία υποέργα; Πού οφείλονται οι διακοπές εργασιών από τον ανάδοχο, όπως τονίζει η απόφαση; Δεν μπορούσαν οι δυσκολίες του έργου, εάν υπήρχαν, να προβλεφθούν κατά τη φάση σύνταξης της μελέτης; Πόσα χρήματα των φορολογουμένων έχει απορροφήσει αυτό το έργο μέχρι τώρα και πού συγκεκριμένα έχουν πάει όλα αυτά τα χρόνια; Καλοδεχούμενη, βέβαια, είναι η απόφαση συνέχισης του έργου, έστω και αν είναι δραματικά καθυστερημένη. Πάντως το κονδύλιο είναι ανεπαρκέστατο και δεν ξέρουμε τον προγραμματισμό -αν υπάρχει- της πορείας των εργασιών. Εμάς μας ενδιαφέρει η ολοκλήρωση και η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τού έργου, πριν οι εναπομείναντες αγροτοκτηνοτρόφοι μας εγκαταλείψουν τη γη τους”.
Ενώ τονίζει ότι, “θα συνεχίσουμε τον αγώνα
- για την επιτάχυνση του έργου, το οποίο καθυστέρησε ανεπίτεπτρα, αναθεωρείται και υπερτιμολογείται, όπως τονίζουμε παραπάνω, σε βάρος του δημόσιου χρήματος, εκτελείται, όσο εκτελείται, με αδιαφάνεια.
- για τη δημιουργία των δικτύων άρδευσης που θέλουν χρόνο και είναι πιο κοστοβόρα.
Αλλιώς, το έργο θα είναι κουτσό και δώρο άδωρο. Εμάς μας ενδιαφέρει η λειτουργία και η αξιοποίηση από τους παραγωγούς μας του νερού που θα συγκεντρώνεται στο Φράγμα σε χρόνια πολυομβρίας, που ήταν κάποια από τα προηγούμενα, πριν η αναβροχιά, η ξηρασία και η κλιματική κρίση μάς χτυπήσει την πόρτα. Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και πολύμορφος, για την ολοκλήρωση αυτού του ζωτικού έργου αρδευτικής υποδομής, για μια ολοκληρωμένη υδρευτική και αρδευτική στρατηγική και πολιτική για το νησί μας, προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων μας”.
Πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ