Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 19:30 η Πολιτιστική Εταιρεία “Αρχιπέλαγος” σας προσκαλεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Δ. Αναστασίου “Οδοιπορικό στη Νάξο/Πολιτιστικός Περιηγητικός Οδηγός” που αποτελεί έναν πολιτιστικό, περιηγητικό οδηγό για το νησί της Νάξου πλούσιο σε παραθέματα με ιστορικά, στοιχεία της υλικής και άϋλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δημιουργίας, γαστρονομία, επεξηγηματικούς χάρτες, σχεδιαγράμματα, ειδικά αφιερώματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον μαγικό τόπο που έχουμε την τύχη, πολλοί από εμάς, να ζούμε και να θαυμάζουμε.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν:
- Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος-Συγγραφέας
- Βασίλης Θεωνάς, Περιβαλλοντολόγος
- Ειρήνη Προμπονά, Δημοσιογράφος
.
Απόσπασμα από την εισαγωγή της έκδοσης
.
Το ναξιακό οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο κινείται μέσα από ένα πυκνό δίκτυο λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών, το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες, που συνδέει τους οικισμούς, οδηγεί σε μακρινούς τόπους ιδιαίτερου κάλλους ή ειδικού ενδιαφέροντος, προσεγγίζει δυσπρόσιτες ακτές.
Με τον τρόπο αυτό, ο περιηγητής κοινωνεί βαθιά την εμπειρία της νησιώτικης γης, εισδύοντας στις «αθέατες όψεις» της και βιώνει την ιστορικότητα του τοπίου, διατρέχοντας όλες τις χρονικές περιόδους. Ταυτόχρονα ανακαλύπτει και διερευνά την οργάνωση των χώρων παραγωγής και των δομικών προτύπων διαβίωσης, όπου σοφά οι ντόπιοι δημιουργοί ενσωμάτωσαν τα φυσικά δεδομένα του νησιού στις λειτουργικές ανάγκες της κοινότητας. Το πόνημα αυτό αποσκοπεί πρωταρχικά να αποδώσει μιαν ολοκληρωμένη εικόνα της Νάξου στον απαιτητικό αναγνώστη περιηγητή, αλλά και παράλληλα, να αναδείξει τη σημασία της διάσωσης και της προστασίας των σπάνιων ιδιαιτεροτήτων του νησιού, στο ταραγμένο Αρχιπέλαγος του 21ου αιώνα. […]
.
Ο Τάσος Αναστασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες.
Εργάζεται από το 1985 ως στέλεχος της δευτεροβάθμιας τοπικής διοίκησης Κυκλάδων, ασχολούμενος ιδιαίτερα με προγράμματα διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής φυσιογνωμίας και του φυσικού τοπίου των νησιών.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής ή διοργανωτής σε συνέδρια, διεθνείς αποστολές και σεμινάρια, ενώ έχει εκπονήσει μελέτες και άρθρα με επίκεντρο τον πολιτισμό στις Κυκλάδες και το Αιγαίο.
Το βιβλιογραφικό του έργο περιλαμβάνει τους εξής τίτλους:
- Σύρα: Ιστορική Μνήμη, περιήγηση, 1992/2008
- Κέα: ιστορική Μνήμη, Πειήγηση, 1994, 2016
- Αμοργός: Ιστορική Μνήμη, Περιήγηση, 1995/2018
- Φολέγανδρος: Φωτογραφικό Οδοιπορικό (κείμενα), 2001
- Οδοιπορικό στην Αμοργό, Περιηγητικός Πολιτιστικός Οδηγός, 2001/2012
- Οδοιπορικό στην Άνδρο, Περιηγητικός Πολιτιστικός Οδηγός, 2004/2019
- Τήνος: Ανιχνεύοντας το λιθόκτιστο τοπίο (Συλλογικό έργο) 2013
- Οδοιπορικό στην Τήνο, Περιηγητικός Πολιτιστικός Οδηγός, 2021