Η Νάξος του Ιάκωβου Καμπανέλλη [Ντοκιμαντέρ]

απο Cyclades Open

Ταξιδεύοντας στη γενέτειρά του, τη Νάξο, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης διηγείται τα περί της καταγωγής του και για τα τρυφερά παιδικά χρόνια που έζησε εκεί. Στη Νάξο βίωσε την ανακάλυψη και αποκάλυψη του κόσμου και έχτισε την παιδική του μυθολογία γεμάτη από ιστορίες έλξης και δέους από τα στοιχεία της φύσης. Μια μυθολογία γεμάτη από παραστάσεις, φαντασιώσεις και συμβάντα στους στενούς δρόμους και τα σπίτια της μεσαιωνικής πόλης, στις εκκλησίες, στις γύρω ακρογιαλιές και στα πηγαινέλα των καϊκιών και των καραβιών.

Ώσπου, η ενδεκαμελής οικογένεια αποφασίζει να φύγει από τη Νάξο. Επιστρέφει 18 χρόνια μετά για να δείξει στην αγαπημένη του την ιδιαίτερη πατρίδα του που του διαμόρφωσε την ψυχή και τα αισθήματα. Απογοητεύεται όμως γιατί ψάχνει και δεν βρίσκει τη Νάξο που μεγάλωσε. Αργότερα καταλαβαίνει πως δεν άλλαξε η Νάξος, αλλά ο ίδιος.

Τώρα τον βλέπουμε να περπατάει σε σοκάκια γεμάτα αναμνήσεις, να εμπνέεται από τις μνήμες του, να γράφει και να μας εκμυστηρεύεται πως η παιδική του μυθολογία εξακολουθεί να αιμοδοτεί τη ζωή και το έργο του. Συμβουλεύει ακόμη τον επισκέπτη της Νάξου να τη γυρέψει με τα μάτια της ψυχής του, παραμέσα και τότε θα του αποκαλυφθούν ομορφιές και αξίες που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Ντοκιμαντέρ, για την σειρά Επέστρεφε, ΕΤ1, 1997

Σενάριο & Σκηνοθεσία Δημήτρη Κιτσικούδη

Κατερίνα Καμπαδέλλη, YouTube

Φωτογραφία: Αρχείο Καμπανέλλη

Δείτε επίσης