Νάξος: Καρτ ποστάλ απ’ τον Ορκό-Τα σκουπίδια (μέρος 1ο)

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Η περιοχή του Ορκού μια από τις ομορφότερες στο νησί ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Θέα απεριόριστη στη θάλασσα σχίνα, κέδροι, αρμυρίκια και θάμνοι καταπράσινοι δημιουργούν έναν υπέροχο καμβά μαζί με το μπλε της θάλασσας έτσι που το βλέμμα σου ξεκουράζεται και νιώθεις μια ευεξία πριν καν προλάβεις βουτήξεις τα πόδια σου σε κάποιον απ’ τους μικρούς κολπίσκους και στα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας. Ήταν αδύνατον αυτή η περιοχή να μείνει εκτός τουριστικής ανάπτυξης, ευτυχώς όχι τόσο πυκνής-ακόμα- όπως σε άλλα σημεία του νησιού.

Βέβαια οι “παραφωνίες” στην περιοχή τελευταία δείχνουν πως ούτε το περιβάλλον σεβόμαστε, ούτε τον εαυτό μας, ούτε τους επισκέπτες μας, ούτε φαίνεται να μας ενδιαφέρει η εικόνα του νησιού. Λες και το νησί υπάρχει μόνο για να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν μας ενδιαφέρει η δημόσια εικόνα του, μόνο ό,τι κλείνει η αυλή μας και η πάρτη μας.

Γιατί αν μας ενδιέφερε πραγματικά το νησί μας και η εικόνα του, δεν θα συνέβαινε διαρκώς αυτό:

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τις φωτογραφίες σε λίγο τα ογκώδη απορρίμματα, δηλαδή λεκάνες τουαλέτας, κλαδέματα, κουφώματα, κούτες, σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο, καρέκλες θα κλείσουν τον δρόμο. Το πιο τραγικό είναι πως όλο αυτό βρίσκεται μπροστά ακριβώς από την είσοδο ενός καταλύματος και το βλέπουν καθημερινά εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι. Όλα αυτά τα υλικά βρίσκονται εκεί παραπάνω από ένα μήνα και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ενοχλείται κανείς από την παρουσία τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Cyclades Open πραγματοποίησε ένα ρεπορτάζ με θέμα τα…πάσης φύσεων υλικά στους κάδους σκουπιδιών νοτιοδυτικά της Νάξου. Συνομιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, ξεθάψαμε και δημοσιεύσαμε τον σχετικό κανονισμό μαζί με φωτογραφικό υλικό.

Διαβάστε σχετικά:

Οι Ενώσεις των επαγγελματιών θα πρέπει ενεργοποιηθούν και μαζί με τον δήμο να βρεθούν άμεσα λύσεις χθες. Δεν είναι δυνατόν το νησί να παρουσιάζει αυτή την τρικοσμική εικόνα, ειδικά κάθε τέτοια εποχή. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τα ογκώδη απορρίμματα να βρίσκονται γύρω από τους κάδους, δεν μπορεί να συνεχίζεται με πυροσβεστικές λύσεις ή περιπολίες στους κάδους και μόνο.

📸 Cyclades Open

Δείτε επίσης